Ook dit jaar hebben we de nieuwe oogst gerst en tarwe uitgebreid onder de loep genomen. Grondstofkwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Hoe gaat de nieuwe oogst er dit jaar uit zien? Gerst en tarwe maken in de meeste varkensvoeders de dienst uit: een kleine afwijking kan dan ook grote gevolgen hebben voor de groei of melkproductie. Door onze uitgebreide analyses van granen, ook in samenwerking met onderzoeksinstellingen, zorgen we ervoor dat uw varkens optimaal blijven presteren.
Gerst
De nieuwe oogst gerst bevat iets minder energie ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door een iets lager zetmeel gehalte in combinatie met een hoger vochtgehalte. En omdat het energiegehalte lager ligt, zien we dat het eiwitgehalte iets gestegen is. Bij het samenstellen van onze Dynamo-voeders houden we hier rekening mee, zodat ze uiteindelijk hetzelfde energie- en eiwitgehalte bevatten als vóór de nieuwe oogst. Vanzelfsprekend houden we ook de gehalten aan mycotoxinen in de gaten: die zijn dit jaar laag.
Tarwe
Als we kijken naar de nieuwe oogst tarwe, dan blijkt deze weinig veranderd te zijn. We vinden vergelijkbare energie- en eiwitgehaltes en normale hectolitergewichten. In lijn met vorig jaar. Ook bij de nieuwe tarwe van dit jaar zijn de gehaltes aan mycotoxinen laag.
Wat kun u zelf doen?
Als u zelf granen bijmengt is het belangrijk om altijd het hectolitergewicht en de fysieke kwaliteit van een nieuwe vracht graan te controleren. Daarnaast is het vochtgehalte van belang. Sommige partijen zullen prima in orde zijn. Andere partijen kunnen binnen enkele dagen al gaan broeien. Er treedt schimmelgroei op of in extreme gevallen kan het graan zelfs gaan kiemen.
Voor optimale resultaten kunt u de voederwaarde van uw eigen granen door ABZ Diervoeding laten analyseren met moderne NIR-apparatuur. Grondstoffen kunnen dan direct met de juiste voederwaarde ingerekend worden in uw rantsoenen.
Meer weten?
Uw varkensspecialist van ABZ Diervoeding adviseert u graag.
Contact