De verspreiding van Afrikaanse varkenspest is erg zorgwekkend. Nieuwe meldingen d.d. september 2018 uit Oost-Europa en Azië laten zien hoe verspreid het virus actief is. Door bedrijven te ruimen wordt de poging gedaan de verspreiding te stoppen, echter dit valt nog niet mee. Het virus verspreidt zich via direct contact van levende dieren, maar ook via vlees (producten) en slachtafval. Het virus kan maanden actief blijven en wanneer vlees ingevroren is kan het zelfs jaren overleven. Daarnaast wordt het virus verspreid via mest, speeksel, sperma en urine.
De besmetting in Roemenië waarvoor twee weken geleden een bedrijf met 140.000 dieren geruimd is, kwam vermoedelijk door het te water laten van gestorven varkens via het drinkwater. Zo meldt Dragen het hoofd van de Roemeense gezondheidsdienst voor dieren.
Wat kunnen wij dan doen om besmetting in Nederland tegen te gaan?
Hygiëne protocollen op varkensbedrijven en vervoersbedrijven zijn de belangrijkste factor. Denk hierbij niet alleen aan douchen, ontsmetten etc., maar ook aan werknemers die op vakantie zijn geweest. Zorg dat geen vleesproducten van besmette landen het bedrijf op komen en dat persoonlijke hygiëne nageleefd wordt.
Op de onderstaande kaart is te zien waar in Europa Afrikaanse varkenspest zit en welke gebieden hoog risico op uitbraak hebben. Meldplicht geldt op alle verdenkingen van Afrikaanse varkenspest. Het landelijk meldpunt voor dierziektes is: (045) 546 31 88.
Afrikaanse varkenspest heeft een incubatie tijd van tussen de 4 en 19 dagen en heeft een acute, subacute en endemische vorm. Symptomen van Afrikaanse varkenspest zijn koorts, verlies van eetlust, sloomheid, bloedingen in inwendige organen en huidbloedingen in de acute en subacute staat. In de endemische staat een versnelde ademhaling en soms verwerpen.
Legenda bij het kaartje:
I: Afrikaanse varkenspest komt hier nog niet voor, maar er is een verhoogd risico op een uitbraak. Hoger toezicht op de wilde zwijnenpopulatie en gehuisveste varkens is verplicht.
II: Afrikaanse varkenspest komt voor bij wilde zwijnen.
III: Afrikaanse varkenspest komt voor bij wilde zwijnen en gehuisveste varkens, maar is nog niet permanent.
IV: Afrikaanse varkenspest is permanent aanwezig bij wilde zwijnen en gehuisveste varkens.