Het gebruik van circulaire grondstoffen en een lage carbon footprint van voer wordt steeds belangrijker in de varkenshouderij. Bij ABZ De Samenwerking zien we hierdoor een verschuiving van grondstoffen. Wat houdt dit in en hoe pakt ABZ De Samenwerking dit aan?
Binnen verschillende ketens voor varkensvlees zijn circulaire grondstoffen en een lage carbon footprint (CO2 footprint) steeds belangrijkere thema’s. Deze duurzaamheidparameters worden daarmee als onderscheidend vermogen gebruikt. Niet alleen voor de Nederlandse afzet, ook internationale afnemers van vlees vragen vaker om een lage carbon footprint. Dit zien we in alle sectoren van zowel vlees als melk. Deze grote, vaak beursgenoteerde bedrijven, zoals McDonalds, hebben een duurzaamheidsdoelstelling en daarbij is de carbon footprint belangrijk. Het inkopen van vlees- en zuivelproducten die hier goed op scoren is voor hen van belang. En laat het Nederlandse varken daar nu een ster in zijn!
Wat is een carbon footprint
Even terug, wat houdt de carbon footprint precies in? Bij de carbon footprint wordt gekeken hoeveel CO2 er in de gehele keten vrij komt voor de productie van het product. Voor varkensvlees begint dat al bij de teelt van grondstoffen voor het voer, het transport en productie van voer, en de uitstoot op het varkensbedrijf en slachterij. In de CO2 wordt ook rekening gehouden met de uitstoot van methaan en lachgas.
Voer is voor grofweg 60% verantwoordelijk voor de carbon footprint van het varken. 30% komt door methaan wat vrij komt uit de mest. Energieverbruik op het varkensbedrijf en slachterij zijn de overige kleine bijdragen.

Gebruik van reststromen
En die andere term, circulair, hoe zit dat? ‘Circulair’ houdt in dat er zoveel mogelijk reststromen gebruikt worden. Een sprekend voorbeeld zijn de bijproducten op brijbedrijven. Omdat deze producten niet voor het diervoer geteeld zijn, tellen ze niet mee in de productieketen en dus ook niet voor de carbon footprint. Circulair en een lage carbon footprint gaan dus samen op.
Gemak van droogvoer, voordeel van bijproducten
Ook in droogvoer verwerken we veel reststromen. Bekende voorbeelden zijn tarwegries en zonnebloemzaadschroot. Er komen ook steeds nieuwe stromen beschikbaar. Kenmerkend voor reststromen is dat ze vaak nat of vloeibaar zijn. ABZ heeft een uitgebreid tankenpark waardoor we veel verschillende vloeistoffen kunnen verwerken, waaronder verschillende reststromen. Hierdoor kunnen we het voordeel van deze producten combineren met het gemak van droogvoer. Een voordeel is dat de doorloopsnelheid van vloeistoffen in onze fabrieken vrij hoog is. Hierdoor kunnen we reststromen gebruiken die qua houdbaarheid en doorloopsnelheid op brij bedrijven minder geschikt zijn. Door de hoge en goed verteerbare voederwaarden in veel reststromen zorgen ze daarnaast voor een goede kwaliteit van ons voer met een scherpe kostprijs.
‘Logisch dat we in Nederland sterk zijn in veehouderij’
5 keer meer erwten dan vlees
De carbon footprint van vlees staat sterk in de spotlights, maar hoe verhoudt vlees zich nou tot ander eiwitrijk voedsel? Ten eerste, door de efficiëntie en gebruik van reststromen, is de CO2-productie van Nederlands varkensvlees erg laag ten opzichte van andere landen wereldwijd. Dit komt doordat we in Nederland dichtbevolkt zijn en veel voedsel produceren. Hierdoor komen er veel reststromen vrij. Het is daarom ook logisch dat we in Nederland sterk zijn in veehouderij. Dit is voor Nederland dan ook een kans om zich te onderscheiden.
In vergelijking tot plantaardige producten, zoals vleesvervangers, is het heel afhankelijk met welk type product vlees vergeleken wordt. Bewerkte producten met soja hebben soms een hogere carbon footprint dan vlees.
Ook is het belangrijk om geen appels met peren te vergelijken: vlees bevat 25% eiwit en verse erwten slechts 5%. Om dezelfde hoeveelheid eiwit te consumeren heb je dus 5 keer zoveel erwten nodig. Zet je al deze factoren netjes op een rij, dan past varkensvlees heel goed in een duurzaam consumptiepatroon.
Heeft u vragen of wilt u met ons in gesprek?
Neem dan contact op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >