Varkens zijn ideale kringloopdieren. Veel reststromen uit de foodsector gaan naar de veehouderij, waarbij de varkenshouderij een belangrijke sector is. Het ontstaan van een serieuze varkenshouderij sector in Nederland komt ook juist door het grote gebruik van reststromen. Door onze goede ligging, grote havens en een grote foodsector zijn er veel restproducten, waardoor de varkenshouderij groot is geworden.
Wetgeving voor lage CO2 footprint
Het gebruik van reststromen is circulair. Circulariteit is niet alleen een mode begrip. Het wordt steeds concreter gevraagd. Bijna alle varkensslachterijen zijn bezig met de CO2 footprint van varkensvlees te berekenen. Circulaire grondstoffen dragen bij aan een lagere CO2 footprint. Hier wordt de unieke positie van Nederland, met veel reststomen, dan ook tastbaar. Ons varkensvlees heeft ten opzichte van andere landen één van de laagste CO2 footprint en kan daarmee concurreren met plantaardige eiwitten. Door Europese wetgeving worden grote supermarkten en restaurantketens steeds meer gedwongen om producten met een lage CO2 footprint in te kopen. Ons Nederlandse varkensvlees krijgt daarmee een extra verkoopargument.
Rustgewas voor varkensvlees
Naast restromen worden er ook veel granen in het voer verwerkt worden. Op zich erg logisch omdat dit granen zijn die niet geschikt zijn voor de broodbakkerij. Die hoge bakkwaliteit kan immers niet in alle delen van Europa geteeld worden. Omdat akkerbouwers naast intensieve teelt, rustgewassen willen telen, zijn voergranen daar een heel mooie invulling voor. Het is een goed gewas voor de bodem, en levert toch wat op. En daarmee kan een rustgewas, bijdragen aan een mooi stukje varkensvlees.
Koekjes en brood
Toch zal het constant een discussie blijven of deze ‘voergranen’ zoals ze genoemd worden, wel circulair zijn. We moeten dit blijven benadrukken, maar ondertussen proberen we ook juist zoveel mogelijk de reststromen uit de food op te waarderen naar veevoer. Hoe ziet dit er nu concreet uit? Een deel van het varkensvoer bestaat per definitie uit circulaire producten zoals raapzaadschroot, zonnebloemzaadschroot, tarwegries of palmpitschilfers. Ook oud brood en koekjes die niet geschikt zijn voor verkoop worden in ons voer verwerkt als broodmeel of koekmix. Dit zijn zeer smakelijke producten die goed verteerbaar zijn, doordat ze veel ontsloten zetmeel bevatten.
Circulair biggenvoer
Zou je alle granen kunnen vervangen in varkensvoer? Dat is best een uitdaging omdat de alternatieven als broodmeel en koekmix veel suikers bevatten. Te veel suikers kunnen negatief zijn voor een goede vertering. Om te testen wat mogelijk is, heeft ABZ Diervoeding bij twee bedrijven proeven gedaan met circulair biggen- en zeugenvoer, onder andere in samenwerking met het project ‘Boer aan het Roer’. Zo bevatte het voer geen tarwe, maar grote hoeveelheden bakkerijproducten. Uit de proeven bleek dat biggen met circulair voer goed presteerden en goed groeide.
Verschillende stromen met lage kostprijs
Het kenmerk van reststromen is dat ze slechts beperkt beschikbaar zijn. Ze zijn immers ‘over’ en worden niet op vraag geproduceerd. Om varkensvoeders circulair in te vullen, kijkt ABZ daarom actief in de markt naar verschillende stromen. Dit kunnen we verwerken doordat er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd is in silo capaciteit. Immers elke stroom moet zijn eigen silo hebben. Ook kunnen we steeds meer vloeibare reststromen gebruiken door ons grote tanken park. Het voordeel van deze producten is dat ze niet alleen circulair zijn, maar vaak ook kostprijs technisch interessant. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Dierlijke producten
Naast plantaardige reststromen, zijn er ook dierlijke reststromen. Dit zijn bijproducten uit de slachterijen. Lang niet alle dierlijke producten zijn geschikt voor varkens, soms omdat het bijproduct een te lage kwaliteit heeft. Sommige producten zijn te duur in verhouding met hun nutritionele waarde en ook zijn er kwaliteitseisen voor een groot deel van de Nederlandse varkens dat ze vegetarisch gevoerd moeten zijn. Toch zijn er ook interessante dierlijke producten met zeer hoge nutritionele waarde die bijdragen aan goed varkensvoer. Daar waar dit mag en bijdraagt aan een scherpere voerprijs verwerkt ABZ deze producten ook in onze varkensvoeders.
Heeft u vragen of wilt u met ons in gesprek?
Neem dan contact op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >