Hoe groter het genetisch potentieel van moderne zeugen, hoe meer het aankomt op de juiste voedingsstoffen op het juiste moment. Zeugen zijn ware topsporters geworden. Mycotoxines kunnen dit wankele evenwicht zomaar verstoren. Gelukkig heeft ABZ Diervoeding actuele kennis in huis om uw dieren optimaal te beschermen en ondersteunen in geval van aanwezige mycotoxines.
Mycotoxines zijn gifstoffen, geproduceerd door schimmels. Schimmels zijn vooral te vinden aan de buitenkant van planten en zaden, zoals maïs- en tarwekorrels. Veel bijproducten bestaan juist uit die buitenkant en kunnen dus wel drie keer zoveel mycotoxines bevatten. Mycotoxines, zoals DON, ZEA, T2 en OTA, kunnen flinke economische schade veroorzaken. Het lastige is dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog, maar ook dat ze ongevoelig zijn voor hitte en dus het productieproces in de fabriek ‘overleven’.
Dat het probleem ‘mycotoxines’ steeds meer aandacht krijgt, heeft er niet alleen mee te maken dat er steeds meer kennis beschikbaar komt, maar ook dat onze zeugen echte topsporters zijn geworden. Het aantal gespeende biggen is de afgelopen 25 jaar toegenomen van zo’n 22 naar meer dan 30 per zeug per jaar, soms zelfs wel 40. Ook hebben zeugen een dunnere speklaag en dus minder reserves.
Het begint bij de zeug
Mycotoxines kunnen op bijna elk moment van de cyclus een negatief effect hebben, ook als er aan de buitenkant niets te zien is. Sommigen hebben een hormoonachtige werking en kunnen een nadelig effect hebben op de hoeveelheid en de groei van eicellen en op de innesteling en de ontwikkeling van placenta’s en baarmoeder. Dat kan uiteindelijk leiden tot kleinere tomen en minder uniforme en vitale biggen bij de geboorte.
Tijdens de lactatie kunnen mycotoxines, zoals DON, de voeropname remmen, waardoor zeugen te veel gewicht (met name spiermassa) verliezen. Dit remt de melkproductie, vermindert de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de volgende worp. En zo is het cirkeltje rond.
Bovendien zijn er aanwijzingen dat sommige mycotoxines via de placenta en melk bij de biggen terechtkomen. Dat betekent dat mogelijk ook pasgeboren en zogende biggen al te kampen hebben met mycotoxines, wat zich kan uiten in necrose-plekjes aan oortjes, poten en staartjes en een lagere weerstand tegen ziektes.
Voorkomen is beter dan genezen
Mycotoxines zijn altijd aanwezig in natuurlijke producten. De hoeveelheid is afhankelijk van de groei en weersomstandigheden. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad, maar ze worden schadelijker bij grotere aandelen. Daarom is het monitoren van grondstoffen op mycotoxines zo belangrijk.
- Controle bij aankomst
Allereerst houden wij risicovolle grondstoffen bij aankomst scherp in de gaten en doen we analyses op mycotoxines. Zo hebben we een goed beeld van welke mycotoxines in welke grondstoffen vaak voorkomen. Dit verschilt per seizoen. Om nog meer veiligheid in te bouwen zijn wij bovendien aangesloten bij Secure Feed, die de monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en hun leveranciers regelt. Tot slot analyseren we preventief eindvoeders voor gevoelige diergroepen. - Geschoonde granen
Omdat zogende biggen en speenbiggen zeer gevoelig zijn voor mycotoxines zetten wij altijd mycotoxine-arme, oftewel geschoonde granen in. Dit kan in onze gespecialiseerde biggenvoerfabriek. Een speciaal blaas- en zeefproces ontdoet de granen van kaf, vliesjes, stof en andere onzuiverheden. Omdat schimmels en mycotoxines vooral aan de buitenkant van de korrels zitten, zullen deze grotendeels worden verwijderd tijdens het schonen. - Risicospreiding
Daarnaast doen wij aan risicospreiding. Door te spelen met meerdere soorten granen en eiwitbronnen in het voer houden we het risico in onze voeders zo laag mogelijk. Als een grondstof toch te hoog zit, kan deze geen problemen in het voer veroorzaken. - Extra zekerheid
Mycotoxines uitschakelen met hitte kan niet, maar er zijn wel andere opties om ze onschadelijk te maken, bijvoorbeeld door ze te binden in de darm. Gewone mycotoxinebinders bestaan voornamelijk uit kleimineralen die in staat zijn sommige mycotoxines bij bepaalde pH aan zich te binden. Deze toxines komen dan niet in de bloedbaan terecht en kunnen geen schade veroorzaken. Het nadeel is dat ze niet alle mycotoxines wegvangen. Wij hebben daarom ook producten die mycotoxines onschadelijk maken en de weerstand ondersteunen. Deze brede aanpak passen we toe in onze ToxineProtect.
Darmgezondheid als basis
Maar misschien wel het allerbelangrijkst is de eigen weerstand van het dier. Bij ABZ Diervoeding doen we er alles aan om deze op een zo hoog mogelijk peil te houden. Krijgt een varken te maken met mycotoxines dan is het sterk genoeg om op eigen kracht de schadelijke gevolgen te beperken. Aan de basis van die eigen afweer staat darmgezondheid. ABZ staat bekend om haar verfijnde productietechnieken, waarmee we grondstoffen apart kunnen behandelen, zodat gezonde vezels zoveel mogelijk intact blijven en eiwit zeer goed verteerd kan worden. Het effect? Gezonde darmen die beter weerstand bieden tegen mycotoxines. Zo komen ze niet in het lichaam en melk terecht, wat zorgt voor optimale vruchtbaarheid en minder risico op diarree en andere problemen bij de biggen.
Tot slot
Hoe onzichtbaar ook, mycotoxines zijn niet meer weg te denken uit de moderne varkenshouderij. Maar dat betekent zeker niet dat we met lege handen zitten. Kennis en innovatie is een belangrijke pijler van ons Dynamo voeren. Door kennis te ontwikkelen over mycotoxines en innovatieve oplossingen toe te passen om mycotoxines uit te schakelen, hebben wij een unieke en effectieve aanpak in de strijd tegen mycotoxines.
Wilt u zelf iets extra’s doen bij verdenking van mycotoxines, dan kunt u bij ons altijd tijdelijk ToxineProtect bijbestellen. Dat is het beste dichtbij!
Contact team varkens >