Het zal niemand ontgaan zijn dat ook ABZ Diervoeding van de partij was tijdens de Dutch Pork Expo in de Brabanthallen in Den Bosch. Bezoekers kregen namelijk de unieke kans om voor eventjes in de huid van Max Verstappen te kruipen. Dat bleek een groot succes. Ook de populaire ABZ-formule kreeg de nodige aandacht. Een mooie gelegenheid om daar eens dieper op in te gaan.
“Wat een fantastische ervaring!” vertelt een klant verrast. De racesimulator op onze stand tijdens de Dutch Pork Expo was een enorm succes. Veel beursbezoekers maakten van deze gelegenheid gebruik om voor eventjes in de huid van Max Verstappen te kruipen en een echte Formule 1-ervaring op te doen. Natuurlijk kwamen ze niet alleen voor het racen, maar vooral om nieuwe ideeën op te doen om het rendement van hun bedrijf te verbeteren.
Maximaal rendement
En dan zijn ze bij ABZ Diervoeding aan het juiste adres, want bij ABZ Diervoeding staat de klant altijd op pole position, aldus verkoopmanager Ben van Raaij. Hoe ze dat realiseren? Volgens Van Raaij heeft ABZ Diervoeding een unieke aanpak in het voeren van varkens: de ‘ABZ-formule’. “We kijken altijd eerst samen met de varkenshouder naar de behoefte van z’n dieren. Onze topklasse varkensvoeders combineren we met de betrokken houding en jarenlange expertise van onze specialisten. Én niet te vergeten onze fabrieken met speciale productietechnieken en maatwerk. Onze ervaring is dat onze klanten hierdoor gezondere varkens hebben en betere technische resultaten behalen. Een extra rendement van 2 tot 3 euro per big en vleesvarken.”
ABZ-formule in de praktijk
Maar hoe ziet die ABZ-formule er in de praktijk eigenlijk uit? Een korte rondgang langs de enthousiaste mensen van ABZ levert al snel een duidelijk beeld op.
Nutritionist Jacco Vessies vindt in zijn dagelijks werk het contact met ‘buiten’ – de varkensspecialisten – het allerbelangrijkst: “Onze specialisten weten wat er speelt bij de boeren. Door goed naar ze te luisteren kan ik de wensen van varkenshouders vertalen naar receptuur en productie.” Hij licht toe: “Laatst vroeg een klant om meer grove delen in de korrel, zodat de maag-darmgezondheid zou verbeteren. Daarbij zijn niet enkel het recept en grondstoffen belangrijk, maar ook de afstellingen in de fabriek. Dit heb ik zo met productie besproken en samen met hen doorgevoerd.”
Embrecht van der Linden, verantwoordelijk voor productie en kwaliteit in de fabriek in Eindhoven, weet dat bij ABZ een persoonlijke aanpak van groot belang is: “Natuurlijk moet de fabriek volop draaien om elke dag weer al die tonnen voer te kunnen produceren, maar we weten ook dat de productiewijze een grote invloed heeft op de prestaties van een varken.”
En de varkensspecialisten, waar staat voor hen de ABZ-formule voor? “Vooral openheid van samenstelling”, zegt Mieke Peijnenburg, werkzaam in regio zuid. “Bij sommige bedrijven wisselt een rantsoen regelmatig. Als wij twijfelen over voerovergangen of we zien bijvoorbeeld wat dunne mest of strammigheid bij de vleesvarkens, dan bel ik ter plekke met onze nutritionist op kantoor. Hij kijkt meteen mee naar de samenstellingen en geeft advies over de grondstoffen. Openheid en korte lijntjes, daar hou ik van.”
Bij Ad Kolen komt de jarenlange expertise tot uiting. Hij heeft al 35 jaar werkervaring bij ABZ Diervoeding. Voor hem staat klantgerichtheid voorop: “Ik luister altijd goed naar de wens van de klant, wat speelt er? Op dit moment kom ik bijvoorbeeld seizoensgebonden problemen tegen, zoals najaarsverwerpers. Dan is het zaak om flexibel te zijn en direct te reageren en te analyseren op het bedrijf, juist ook in de stallen. Samen met de varkenshouder benoem ik aandachtspunten en gaan we aan de slag met metingen, bijvoorbeeld het lichtregiem. Samen naar oplossingen zoeken en voor een MAXimaal rendement gaan: dat brengt veel werkvreugde, zeker als ik zie dat het resultaat verbetert.”
“Ik vind het heel belangrijk om eerst goed te kijken wat het dier nodig heeft. Pas daarna maak ik een plan van aanpak op een bedrijf”, vertelt Tom Jilesen. Hij heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met GMI-metingen op vermeerderingsbedrijven. “Ik zie bijvoorbeeld dat een uniforme zeugenstapel én het precies afstemmen van voerschema’s op de behoefte van de zeugen kan leiden tot flinke verbeteringen in de technische resultaten en dus de winstgevendheid.”
Naomi ten Tije, werkzaam in regio oost, hoeft niet lang na te denken, bij haar staan altijd de varkenshouder – en natuurlijk z’n dieren – centraal. “Bij ABZ krijg ik alle ruimte om, als het nodig is, een extra bezoekje af te leggen. De flexibiliteit van de fabrieken maakt dat we steeds nèt dat beetje extra voor een klant kunnen doen.”
Dichtbij de boer
Het is wel duidelijk dat de vakmensen van ABZ Diervoeding het belangrijkst vinden: dichtbij de varkenshouder staan, open zijn over de voersamenstellingen en problemen direct aanpakken. Oftewel: met de ABZ-formule zijn ze in staat om MAXimaal rendement te behalen.
Wilt u ook MAXimaal rendement?
Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten.
Maak kennis met team varkens >