De natte bijproducten hebben een onmisbare rol in de rantsoenen van de Nederlandse varkenshouderij. De Nederlandse varkenshouderij voert in totaal ongeveer 3 miljoen ton aan natte bijproducten in het rantsoen. Hiermee vinden natte bijproducten een waardevolle nieuwe bestemming in de varkenshouderij. Sterker nog, zonder het varken zouden veel waardevolle producten die wij als mens niet meer kunnen gebruiken, verloren gaan. De belangrijkste natte bijproducten in de varkenshouderij zijn tarwezetmelen, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraat.
“Wees dus kritisch op het verhogen van het aandeel natte bijproducten, want het is belangrijk dat het in de stal goed en probleemloos blijft draaien.”
Voerkosten voordeel
Lage voerkosten zijn de drijfveer bij het voeren van natte bijproducten. Uit cijfers van Agrovision van de laatste vier jaar blijkt dat de voerkosten per kilogram groei op brijvoerbedrijven gemiddeld 5,3 cent lager liggen dan bij droogvoerbedrijven (zie onderstaande tabel). Overigens moeten de voerkosten per kilogram groei bij brijvoerbedrijven ook minimaal 4 cent lager liggen om de extra kosten voor investering, arbeid en mestafzet te compenseren.
Voerkosten

Prijsontwikkeling natte bijproducten
De laatste jaren was de vraag en het aanbod van de bijproducten redelijk in evenwicht. De laatste maanden is deze balans flink verstoord. Door de landelijke beëindigingsregeling veehouderij is het aantal vleesvarkensbedrijven dat bijproducten voert gedaald. Het gevolg is dat er meer aanbod dan vraag is en de prijzen van de natte bijproducten flink zijn gedaald.
Prijsontwikkeling natte bijproducten

Hoger vervangingspercentage natte bijproducten
Voerkosten vormen veruit de grootste kostenpost in de varkenshouderij. Met de daling van de prijzen van de natte bijproducten is het financieel aantrekkelijk om het vervangingspercentage door natte bijproducten in het rantsoen te verhogen. Aan het verhogen van het aandeel natte bijproducten zitten echter wel beperkingen. Het maximale aandeel natte bijproducten in het rantsoen wordt onder andere bepaald door de ingegeven nutriënten- en rantsoeneisen. Bij de inzet van een te hoog aandeel natte bijproducten in het rantsoen gaan namelijk vaak het aandeel mineralen en suikers in het rantsoen omhoog. Waardoor de resultaten in de stal onder druk kunnen komen te staan. Wees dus kritisch op het verhogen van het aandeel natte bijproducten, want het is belangrijk dat het in de stal goed en probleemloos blijft draaien.
“De belangrijkste natte bijproducten in de varkenshouderij zijn tarwezetmelen, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraat.”
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten
Contact team varkens >