Sinds november vorig jaar is een nieuwe virusinfectie in de varkenshouderij opgetreden: PED. In diverse perspublicaties wordt hier al volop over geschreven. PED staat voor Porcine Epidemic Diarrhea. Dit virus kan diarree bij alle leeftijdscategorieën varkens veroorzaken. PED is niet besmettelijk voor andere diersoorten of mensen. Inmiddels is het virus op meerdere bedrijven in Nederland aangetoond.
Het is inmiddels duidelijk dat besmetting voornamelijk via contact van dieren en overdracht via mest en eventueel stof plaats vindt. Slechts een zeer beperkte hoeveelheid met virus besmette mest is voldoende om een bedrijf te infecteren! Het bezoeken van stallen brengt dus ook risico’s met zich mee.
Iedereen die betrokken is bij de sector varkenshouderij is het er over eens dat alles op alles gezet moet worden om te proberen verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Hiervoor hebben alle sectorvertegenwoordigers hygiëneprotocollen opgesteld voor hun deel van de sector. Ook ABZ Diervoeding houdt zich aan het opgestelde Bezoekprotocol voerbelevering en tevens willen wij ons houden aan de gemaakte afspraken rondom bezoek aan stallen.
Ten aanzien van voerleveranties is het volgende afgesproken:
- De chauffeur komt niet in de stal, ook niet om zakgoed te lossen.
- De gebruikte hulpmiddelen (bijv. stofzak) blijven achter op het bedrijf. De veehouder draagt zorg voor een geschikte plek om dit materiaal achter te laten.
- Bij gesloten hek, deze na vertrek weer sluiten.
- De instructies/opmerkingen op de afleverbon dienen nauwgezet gevolgd te worden.
- Chauffeur draagt op het bedrijf plastic overschoenen en jasje. Deze kleding op bedrijf achterlaten.
- De wielen ontsmetten voor het oprijden en bij verlaten van bedrijf (net voor het oprijden van de openbare weg).
- ABZ Diervoeding zorgt voor een zo schoon mogelijke auto.
- Voor vertrek op productielocatie: wielen, wielkasten, treeplank, bulkslangen en schoenen reinigen en desinfecteren.
- Bij in- en uitstappen op het bedrijf: schoenen veegschoon en desinfecteren.
- Indien aanwezig bedrijfseigen bulkslang gebruiken. Indien er geen bedrijfseigen bulkslang aanwezig is, na levering slang reinigen en ontsmetten op afleveradres.
Ten aanzien van het bezoek aan de stallen stellen wij u voor wat in de sector gezamenlijk als advies wordt aangehouden:
- Allereerst overleggen of stalbezoek wel gewenst is.
- Personenauto aan de weg laten staan of in ieder geval niet tussen de stallen parkeren.
- Plastic overschoenen over de schoenen alvorens de hygiënesluis binnen te gaan.
- Geen materialen mee de stal in nemen zoals telefoons, rookapparaten etc.
- Bij voorkeur douchen, maar in ieder geval bedrijfskleding zoals trui, shirt, overall, laarzen. Daarnaast handschoentjes en haarnetjes. Onze medewerkers hebben deze materialen bij zich.
- Handen wassen met zeep en warm water! Het blijkt dat het virus gevoelig is voor zeep.
- Laarzen reinigen in laarzenborstel en ontsmetten in ontsmettingsbak.
Zelf kunt u aanvullende maatregelen nemen, naar eigen inzicht of kijk op onze website of die van de GD Deventer. Op www.gddiergezondheid.nl/varken staat een protocol voor de primaire sector met aandachtspunten voor varkenshouders.
Deze protocollen kunnen als gevolg van voortschrijdend inzicht aangepast worden. Wij adviseren u daarom om regelmatig te controleren of u nog het meest recente protocol tot uw beschikking heeft door op de website van de GD of onze website te kijken.
Laten we met z’n allen deze protocollen naleven om gezamenlijk te voorkomen dat dit virus vaste voet in de Nederlandse varkenshouderij krijgt.