Maagaandoeningen en/ of maagzweren zijn nog altijd een veel voorkomend probleem bij varkens, volgens de GD. Ook bij biggen van 10 weken oud kunnen al maagproblemen voorkomen. Dit blijft meestal onder de radar, aangezien het niet tot het standaard slachtlijnonderzoek behoort, maar maagaandoeningen zorgen wel voor meer problemen bij varkens dan men in eerste instantie denkt.
Krijgt u hier ook buikpijn van?!
De Dynamo voeders van ABZ Diervoeding zijn uitgerust met grondstoffen die helpen de maag gezond te houden. Bovendien hebben wij het productieproces hierop aangepast.
Eerst de werking van de maag:
Opbouw varkensmaag
Voor een optimale vertering is de maag essentieel. Naast dat in de maag verteringssappen aan het voer worden toegevoegd, is de maag ook een belangrijke barrière tegen bacteriën. Maagzuur zorgt voor deze bescherming, maar kan zelf ook schadelijk zijn. Om die reden heeft de maag tegen het zuur een beschermlaag.
In onderstaand figuur staan de verschillende sectoren van de maag aangegeven. Met name sector 3 en 4 – in het onderste gedeelte van de maag, dicht bij de uitgang – kunnen tegen een lage pH. Hier geldt: hoe zuurder, hoe beter. Bij de ingang van de maag (sector 1) zit echter geen beschermlaag en dit maakt het varken gevoelig voor maagaandoeningen. Maagaandoeningen kunnen door veel factoren ontstaan. Onder andere de bacteriën Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis, stress en gezondheidsproblemen. Een andere duidelijke veroorzaker is voeding.

Een goede balans is het halve werk
Voor een goede vertering is het belangrijk dat grondstoffen goed vermalen zijn zodat de enzymen in de maag beter hun werk kunnen doen. Te grove delen worden niet altijd goed verteerd. Uit onderzoek blijkt echter dat een gebrek aan vezels en grove delen de kans op maagaandoeningen vergroot. Dit komt doordat de grove delen voor een goede verdeling in de maag zorgen. Wanneer deze factoren optimaal zijn, blijft de zure, grovere voedselbrij in het onderste gedeelte van de maag (zie onderstaande afbeelding) en komt niet in aanraking met het kwetsbare bovenste gedeelte (pars oesophagea) waar de slokdarm uitkomt en waar de meeste maagproblemen ontstaan.

Krusli helpt bij maagproblemen
Krusli heeft door z’n speciale productieproces een extra grove structuur en wordt daarnaast meer geleidelijk over de dag opgenomen. Op die manier zorgt Krusli voor een betere verdeling van de maaginhoud over de verschillende compartimenten. Ook zal de vaste fractie groter zijn. Dit zorgt voor een rustigere en meer volledige vertering, minder maagzweren en draagt bij aan een betere bescherming tegen schadelijke bacteriën.
Uit Deens onderzoek blijkt dat maagproblemen al op jonge leeftijd voorkomen, met grote verschillen tussen bedrijven. En dit is niet aan de buitenkant te zien. Interessant was dat bij biggen met maagzweren de vaste fractie in de maag een stuk kleiner bleek te zijn dan bij gezonde biggen, zie ook figuur. Krusli kan helpen die hoeveelheid vaste fractie te verhogen.
Productieproces ABZ Diervoeding
Om de maaggezondheid van alle dieren te kunnen verbeteren heeft ABZ Diervoeding geïnvesteerd in haar fabrieken, onder andere door grondstoffen apart te bewerken. Op deze manier kunnen eiwitrijke grondstoffen heel fijn gemalen worden voor een scherpe voederconversie en hoge groei en kunnen specifieke granen en vezelrijke grondstoffen grover worden gemalen waardoor er een ideale balans ontstaat tussen ontsloten, fijne en grove structuur met de juiste viscositeit. Onze Dynamo varkensvoeders hebben hierdoor een gunstige invloed op de (maag)gezondheid, wat leidt tot betere prestaties van uw varkens.
Werkelijke hoeveelheid
Alleen een percentage gewalste granen toevoegen is niet genoeg. Uit onderzoek in de fabrieken van ABZ blijkt dat tijdens het persen van meel tot korrel een flink verlies optreedt van grove delen. Dit verlies kan oplopen tot ruim 50%, afhankelijk van het type voer en de fabrieksinstellingen. Om uw varkens gezond te houden gaat het erom hoeveel grove en fijnere delen het uiteindelijk binnenkrijgt.
Daarom onderzoekt ABZ haar Dynamo varkensvoeders regelmatig op percentage grove en fijne delen. Dit doen we via een zogenaamde natte zeefanalyse van de korrel. Zo bent u altijd verzekerd van gezonde en voorspelbare voeders.

geanalyseerd via natte zeefanalyse van de korrel.
Maagproblemen aanpakken met FiberFit
Kunnen uw varkens wel iets extra’s gebruiken als het gaat om maag- en darmgezondheid? Dan kunt u FiberFit door uw voer laten mengen. Naast de grove fractie waarmee alle Dynamo voeders uitgerust zijn, brengt FiberFit extra inerte vezels. Dat zijn vezels met een specifieke werking die de gezondheid van het maagdarmkanaal helpen ondersteunen. Ze zorgen voor een gezond klimaat in de maag en een gunstige darmpassage waardoor het bijdraagt aan een mooie mestconsistentie. Veel varkenshouders passen FiberFit al jaren naar tevredenheid toe.
- Wilt u meer lezen over FiberFit? Klik hier voor het artikel ‘FiberFit: het bevorderen van een goede darmwerking door veel vezels‘ >
Wilt u meer inzicht in voerkeuzes om maagaandoeningen te voorkomen?
Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten.