Om biggen goed te laten groeien moet de darmgezondheid optimaal zijn. Hier wordt het voer verteerd en dus zijn gezonde darmen belangrijk voor de voerefficiëntie. Ook streptokokken zijn een gevolg van een mindere darmgezondheid. Daarnaast zitten gezonde biggen beter in hun vel en vertonen minder bijtgedrag. Krusli is een productvorm die extra veilig is voor een hoge darmgezondheid waardoor biggen hard en efficiënt groeien.
De juiste grondstoffen
Een goede darmgezondheid is afhankelijk van heel veel factoren. Zo bepaalt de samenstelling van het voer hoe goed het verteerd wordt. Voor biggen kiezen we voor extra goed verteerbare grondstoffen zoals eiwitconcentraten, vol-vette sojabonen en geschoonde granen. Ook zijn vezels bepalend. Vezels zorgen ervoor dat de doorstroming in de maag geleidelijk gaat en dat er meer darmwerking is, hierdoor is er meer tijd om te verteren. Ook zijn er vezels die juist voor een verzadigend gevoel zorgen. Te veel verzadiging gaat ten koste van de voeropname, maar te weinig verzadiging geeft onbehagen bij een big. Door te kiezen tussen snel-, langzaam- en niet fermenteerbare vezels kunnen we hierin sturen. De juiste combinatie van verschillende vezels is dus cruciaal.
De invloed van productietechniek
Niet alleen de samenstelling is belangrijk, maar ook de verschillende productietechnieken. Exact dezelfde samenstelling, maar in de fabriek op een andere manier geproduceerd , kan een heel ander effect geven op dieren. Zo kiezen we er al jaren voor om onze speenvoeders in een gespecialiseerde fabriek te maken, omdat jonge biggen andere voerbewerkingen nodig hebben dan oudere varkens. Zo malen we onze eiwitgrondstoffen extra fijn, immers hoe fijner, hoe beter te verteren en hoe minder darmproblemen. De granen laten we juist grover waardoor de structuur beter bewaard blijft en er rust is in de vertering. Granen zijn ook in grovere delen nog steeds goed te verteren.
Productvorm is bepalend
Als laatste kan de productvorm erg bepalend zijn. Korrel staan bekend om een hoge voeropname. Kruimel juist om een geleidelijke voeropname. De veiligste vorm voor de darmen is meel. Meel kent helaas ook een paar nadelen.
- Goed meel is zo fijn dat het heel moeilijk te voeren is in het voersysteem en silo’s, en
- Meel is niet verhit, waardoor het een hygiëne stap mist en niet ontsloten is. Hierdoor gaat de voederconversie omhoog.
Krusli: veilig en praktisch
Binnen het Dynamo voeren concept van ABZ werken we al jaren met een Krusli voor varkens. Krusli is in de basis meel voor zeer veilige vertering, maar Krusli is wel verhit geweest tijdens de productie. Hierdoor is het product ontsloten en heeft het goede loopeigenschappen gekregen. Omdat Krusli niet geperst wordt zoals korrel en kruimel, worden de vezels en structuur behouden. De basis van meel blijft zo intact. De ervaring van Krusli bij ABZ hebben we doorontwikkeld naar onze speen- en biggenvoeders met zeer goede ervaringen in de praktijk:
Met Krusli kunnen we de voordelen van een zeer hoge darmgezondheid combineren met een hoge ontsluiting en tevens goede loopeigenschappen in de systemen.
Krusli past zeer goed bij biggen die erg gevoelige darmen hebben. Biggen op SPF-bedrijven zijn vaak gevoeliger op de darmen. Juist op deze bedrijven wordt Krusli als een groot voordeel gezien. Met Krusli kunnen de darmen gezond gehouden worden waardoor het voer goed benut wordt en de biggen hard kunnen doorgroeien.
Voordelen van Krusli bij vleesvarkens
Makkelijker opstarten
Meer rust
Korrel | Krusli | |
Aantal vreetbeurten per 24 uur | 31 | 24 |
Gemiddelde duur vreetbeurt (seconden) | 161 | 248 |
Totale vreettijd (min/ 24 uur) | 83 | 99 |
‘Krusli krult’
Meer rust in het hok en een betere darmgezondheid hebben positief effect op het gedrag van een varken. De darmflora bepaalt namelijk voor een groot gedeelte of een varken goed in zijn vel zit. In de praktijk en in onze proeven zien we dan ook dat varkens die Krusli gevoerd krijgen meer krul in de staart hebben. Ze zitten lekkerder in hun vel.
Op basis van onze ervaring verwachten we dat Krusli een ondersteunende rol kan hebben bij varkens met lange staarten. Dat komt enerzijds doordat vezelrijk voer, zoals Krusli, de kans op staartbijten vermindert en anderzijds omdat Krusli zorgt voor meer rust in de stal.
Maagzweren voorkomen
Niet alleen zeugen en vleesvarkens kunnen last hebben van maagzweren, dit komt ook al voor bij biggen van 10 weken oud. En dat is aan de buitenkant niet te zien. Toch kunnen die maagproblemen wel degelijk effect hebben op de gezondheid, groei, gedrag en welzijn van de biggen.
Uit Deens onderzoek blijkt dat de biggen die kampen met maagzweren een kleinere vaste fractie in de maag hebben dan gezonde biggen, zie ook figuur. Voor een gezonde, goed-werkende maag is het dus zaak om die vaste fractie te verhogen. Krusli voeren kan hiervoor een goede methode zijn.
Zowel de extra grove structuur als de meer geleidelijke voeropname waar Krusli voor zorgt (zie tabel hierboven) dragen bij aan een betere verdeling van de maaginhoud. Dat komt ondermeer omdat de vaste fractie groter wordt. Dit zorgt voor een rustigere en meer volledige vertering, minder risico op maagzweren en het helpt bij de bescherming tegen schadelijke bacteriën.
Tot slot