In 2019 wordt de nieuwe Europese koperwetgeving voor diervoeders van kracht. Dit kan gevolgen hebben voor de prestaties van uw biggen. ABZ Diervoeding is echter goed voorbereid en focust op de mogelijkheden.
Van koper naar goud
Waar staan we nu?
Voor normale groei- en onderhoudsprocessen hebben varkens zo’n 5 tot 10 mg koper per kg voer nodig. Deze behoefte wordt over het algemeen al gedekt door het koper dat van nature in grondstoffen zit. Deze hoeveelheid is echter variabel en niet al het koper is even goed beschikbaar. Daarom is de basishoeveelheid koper in varkensvoeders gesteld op 25 mg/kg.
De huidige koperwetgeving (maximaal 170 mg koper voor biggen tot 12 weken leeftijd, voor oudere varkens maximaal 25 mg) is gebaseerd op groeiproeven met oplopende kopergehaltes bij biggen en vleesvarkens. Daaruit blijkt dat er bovenop de basishoeveelheid van 25 mg een groeibevorderend effect bestaat bij biggen. Bij een kopergehalte van rond de 170 mg wordt een maximum bereikt (zie grafiek 1).
Het groeibevorderende effect kan enerzijds toegeschreven worden aan het antibacteriële effect van koper in de darmen en anderzijds aan het effect van koper op specifieke hormonen, zoals het groeihormoon en het hongerhormoon (ghreline), die indirect de voeropname en groei stimuleren.
Het is duidelijk dat Europa af wil van de hogere gehalten aan spoorelementen dan strikt noodzakelijk voor het vermijden van tekorten (> 25 mg/kg). De voornaamste reden is het negatieve effect op het milieu. In navolging van de strengere zinkwetgeving in 2016, komen er nu dus ook nieuwe eisen voor koper. Dit betekent dat speenvoeders (tot maximaal 4 weken na het spenen) teruggaan van 170 naar 150 mg koper en dat de biggenvoeders (tot maximaal 8 weken na het spenen) teruggaan van 170 naar 100 mg koper.
Vanaf half februari dienen premixen aangepast te zijn. Uiterlijk 13 augustus 2019 moeten alle voeders de nieuwe, lagere kopergehaltes bevatten.
Wat kunnen we verwachten?
Wanneer géén extra maatregelen genomen worden, heeft het verlagen van het kopergehalte zeker consequenties:
- Speenfase (tot 4 weken na spenen): 170 –> 150 mg koper
- minimaal effect
- Biggenfase (vanaf 4 weken na spenen): 170 –> 100 mg koper
- groei en voeropname: gemiddeld 2 tot 3% lager
- effect op mestconsistentie en –kleur (zie grafiek 2 en onderstaande afbeelding)
- mogelijk: minder type, meer uitval, hoger medicijnverbruik
- Opstartfase (tot 8 weken na het spenen): 170 (ABZ voeders: 135) –> 100 mg koper
- minimaal effect op prestaties
- klein effect op mestconsistentie en –kleur
Recent onderzoek uit Wageningen onderschrijft bovenstaande effecten en geeft aan dat de nieuwe koperwetgeving kan leiden tot een verlies van 0,5 kg big aan het einde van de opfokfase. Dit kan oplopen tot een verlies van 1 kg (-5% groei) wanneer op twee weken na het spenen al wordt overgeschakeld naar een biggenvoer met 100 mg koper. In dit onderzoek zijn echter basisvoeders gebruikt zònder extra maatregelen voor het opvangen van de effecten van de koperverlaging.
Van koper naar goud met ABZ Diervoeding
ABZ Diervoeding heeft een palet aan mogelijkheden ingezet om de gevolgen van de koperverlaging op te vangen. Dit doen we door middel van de keuze voor de juiste additieven om de darmgezondheid te ondersteunen en de inzet van extra veilige eiwitbronnen en FiberFit, waarmee we de mestconsistentie kunnen verbeteren. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die onze productie biedt. ABZ Diervoeding kan op verschillende productielocaties grondstoffen apart laten behandelen. Op die manier kan het beste uit individuele grondstoffen worden gehaald.
Wij denken hiermee de negatieve gevolgen van de koperverlaging grotendeels tegen te kunnen gaan.
De standaard biggenvoeders binnen het Dynamo voeren assortiment, zoals onze voerlijnen Fit, Puur, Garant en Subliem, zullen uiterlijk op 13 augustus a.s. naar 100 mg koper gaan. Let op: daarnaast zijn vanaf heden ook al biggenvoeders te bestellen die aan de max van 150 mg koper voldoen, die u dan in het 3-fase voerprogramma in kunt zetten tot max 4 weken na spenen. Zo heeft u ook de mogelijkheid om biggenvoeders met hoog koper (150 mg) te blijven voeren tot 4 weken na spenen. Voor de nieuwe coderingen, kunt u altijd contact met uw varkensspecialist opnemen.
Heeft u een vraag over de nieuwe koperwetgeving en hoe u hieraan kunt voldoen? ABZ gaat voor goud en helpt u graag.
Contact opnemen >