Grondstoffen zijn natuurproducten en kunnen dus variëren. Op dit moment zien we goede kwaliteit granen in de nieuwe oogst. Dit heeft ook effect op het gewicht van het voer. Afhankelijk van welke grondstof er in het voer zit, is het voer nu zwaarder dan we gewend waren.
Weet wat je voert
Doordat voeders zwaarder zijn, is het gewicht per liter hoger. Dit kan wel tot 10% afwijken. Bij voersystemen waar het voer gedoseerd wordt op basis van volume (liters of aantal omwentelingen) kan het zijn dat het dier te veel kilo’s voer krijgt. Bij Dynamo voeren is elk voer is afgestemd op de behoefte van het varken in die fase. Meer voer is dus niet altijd beter. Zeker in de dracht of opfok van zeugen waarbij op een optimale conditie gestuurd wordt, is het belangrijk om te checken of het gedoseerde voer overeenkomt met het voerschema.
Besparen op voerkosten
Niet alleen voor de zeug is de juiste voerhoeveelheid van belang. Ook voor u als ondernemer kan dit direct voordeel opleveren. Als er tot 10% te veel voer gedoseerd wordt, kan er snel op voerkosten bespaard worden door de dosators te kalibreren.
Noteer in uw agenda
Niet alleen in de zomer komen er nieuwe oogsten binnen. Grondstoffen zijn vaak restproducten. Raapzaad of zonnebloemzaad wordt opgeslagen om naar de olieperserij te gaan. Dit betekent dat de schroot van deze nieuwe oogsten pas later in het voer komen. Ook producten die van het zuidelijk halfrond komen, kennen andere oogstmomenten. Daarnaast veranderen opgeslagen granen door het jaar heen ook van gewicht doordat ze in opslag kunnen uitdrogen. Het is daarom verstandig om ieder kwartaal de voerdosators te kalibreren. Een vaste notitie in de agenda helpt om dit met regelmaat te doen. Hierdoor komt Dynamo voeren nog beter tot zijn recht met een beter resultaat voor het dier en uw portemonnee.
Heeft u hier vragen over?
Neem dan contact op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >