Afleveren van veel goede biggen is zeer belangrijk voor het rendement op zeugenbedrijven, zeker bij de huidige biggenprijzen. Alle biggen gezond en efficiënt grootbrengen vraagt veel aandacht. Dit kan op verschillende manieren. Waar het investeren in biggen geld lijkt te kosten, kan het onderaan de streep juist veel opleveren.
De huidige zeugen kunnen veel biggen krijgen. Deze allemaal groot brengen is de volgende uitdaging. Elke big die uitvalt, zorgt voor een stuk minder inkomsten. Elke big die niet voldoet aan de gewenste kwaliteit kan niet voor de hoofdprijs verkocht worden, maar heeft wel net zoveel gekost als de andere biggen. Biggen grootbrengen en zorgen dat ze voldoen aan de vraag van de afnemer is dan ook zeer belangrijk.
Wat is een kwaliteitsbig?
Biggen die we graag zien zijn gezonde biggen die binnen 10 weken 25 kilogram zijn. Gezondheid, groei en kwaliteit gaan daarmee samen op. Een gezonde big kan voer beter verteren, kan efficiënter groeien en voelt zich lekkerder, waardoor oor- en staartbijten minder voorkomen. Goede en gezonde biggen doen het ook beter in de vleesvarkensstal.
Beginnen bij het begin
De start van een goede en gezonde big begint al in de dracht. Biggen komen in de baarmoeder al in aanraking met geur- en smaakstoffen die de zeug doorgeeft. Dit zorgt bij de pasgeboren biggen voor herkenning van de moeder en een vertrouwd gevoel. Omdat de zeug dezelfde smaken uit haar zeugenvoer ook doorgeeft aan de melk, herkent de big de geur en smaak van de melk direct. Bij ABZ Diervoeding trekken we dit nog verder door. Door ABZ Smaakmaker in het zeugenvoer te verwerken, weten we exact welke geur en smaak de zeug doorgeeft aan de biggen in de baarmoeder en in de melk. Door vervolgens de ABZ Smaakmaker ook in onze speenvoeders te verwerken, is het speenvoer voor de big net zo vertrouwd als de moedermelk. In de praktijk zien we dat daarmee het spenen soepeler gaat.
Nieuwsgierigheid
Het verteringstelsel van een big is in beginsel gewend om melk te verteren, uiteindelijk moet dit een omschakeling maken naar plantaardig voer. Die omschakeling moet geleidelijk verlopen en daarom moet er al vroegtijdig mee begonnen worden. Door vanaf dag 8 te starten met de smakelijke prestarter Optiwean nemen biggen voorzichtig al wat plantaardig voer op. Biggen zijn van nature erg nieuwsgierig en worden getriggerd door speelse voeders. Met ABZ Biggenmuesli wordt daar optimaal op ingestoken.
Efficiënt groeien
Uiteindelijk is in de kraamstal alles erop gericht om biggen zo goed mogelijk aan het vreten te krijgen. Als biggen eenmaal vreten in de kraamstal is de speendip kleiner en krijgen ze minder snel diarree. Na het spenen is het dan ook altijd de afweging om te zoeken naar de optimale balans tussen veilig voer voor gezonde biggen en voer met veel eiwit om maximale groei te realiseren. Met Dynamo voeren voor biggen kijken we naar de specifieke behoefte van uw biggen en we kiezen het meest optimale voer voor uw situatie.
Tips voor bijvoeren
- Vanaf dag 3: Kleimineraal opgelost in water
- Vanaf dag 8: Optiwean als smakelijke prestarter
- Vanaf dag 8: ABZ Biggenmuesli op de vloer strooien
- Vanaf dag 10: ABZ Biggenmuesli on-top over Optiwean
- Vanaf dag 15: Dynamo Speenvoer opbouwen
- Week voor spenen: Volledig op Dynamo Speenvoer
- Altijd: Toegang tot vers water
Het optimale voerschema is altijd maatwerk. Ieder bedrijf is anders en vraagt een specifieke invulling. Onze varkensspecialisten kunnen u meer vertellen.
Gezonde vertering door bewerkte grondstoffen
Eiwit is bijvoorbeeld nodig om biggen goed te laten groeien, maar kan ook snel voor verteringsproblemen zorgen. De klassieke oplossing is dan om minder eiwit te voeren met als gevolg een lagere groei. Een betere oplossing is om te kijken hoe het eiwit beter verteerd kan worden. Voor eiwitten geldt namelijk dat hoe fijner ze gemalen zijn, hoe makkelijker ze verteerd kunnen worden. Zeker voor jonge biggen is de standaard maalfijnheid te grof, waardoor er teveel onverteerd eiwit in de dikke darm komt. Daar ontstaan de problemen.
Extreem fijn malen
Voldoende eiwit combineren met een goede vertering kan alleen als de eiwitten extreem fijn gemalen worden. Om dat te kunnen moet een mengvoerbedrijf een aparte productielijn inrichten. Wij kunnen dit in onze speenvoerfabriek in Leusden waar we de eiwitten malen tot heel fijn bloem, met goed resultaat in de stal.
Meer tijd om te verteren
Een andere optie is om biggen meer tijd te geven om het voer te verteren. Grovere voerdeeltjes zorgen voor een tragere maagpassage en daardoor meer voorvertering en enzymproductie. Deze grovere deeltjes mogen natuurlijk niet de eiwitgrondstoffen zijn. Juist vezelrijke en energierijke producten zijn zeer geschikt om grover te malen. Wij zijn in staat hier een dynamisch geheel van te maken. Dat maakt dat onze Dynamo voeders zorgen voor gezonde biggen die ook nog eens goed groeien.
Schoon de kraamstal in
Biggen komen ter wereld met weinig afweerstoffen. Hun eigen afweer moeten ze nog helemaal opbouwen. Aanraking met bacteriën en pathogenen kunnen ze nog niet goed aan, ook kost het activeren van het immuunsysteem enorm veel energie. Zaak dus om biggen zo weinig mogelijk in aanraking te laten komen met mogelijke ziekteverwekkers. Zorg daarom dat de kraamafdeling elke ronde goed gereinigd en gedesinfecteerd wordt. Een droge omgeving is altijd hygiënischer dan een natte omgeving. Op het moment van werpen moet de kraamafdeling schoon en droog zijn. Door de vloer in te strooien met kalk of zaagsel blijft deze beter droog. Dit is de basis voor een gezonde omgeving voor uw biggen.
Klimaat
Een big is bij de geboorte 39 graden en koelt snel af als de afdelingstemperatuur te laag is. Een temperatuur in de afdeling van 23 à 24 graden is optimaal. Is er vloerverwarming aanwezig, dan kunt u deze het beste op 34 graden instellen. Uiteindelijk blijft dit wel maatwerk, kijk naar het liggedrag van de biggen en of ze goed gebruik maken van de verwarmde vloer. Doen ze dit niet, schakel dan bij. Als alle zeugen geworpen hebben, kunt u de afdelingstemperatuur geleidelijk laten dalen om de zeug goed te laten vreten.
Rekenen aan rendement
Een goed rendement is de combinatie van een scherpe kostprijs met een goed technisch resultaat. Daarom is het altijd belangrijk om te bepalen of een extra euro aan de voorkant, voldoende oplevert aan de achterkant.
Een luxer voerprogramma van 2 euro per 100 kg meer lijkt al snel een hoop geld, maar als biggen daardoor 10 gram meer groeien en gemiddeld één dag eerder afgeleverd kunnen worden, scheelt dit al gauw een kilogram voer per big. Een luxer voerprogramma dat zorgt voor een gezondere vertering, zorgt ook voor een hogere benutting. Een 2% betere benutting bespaart bijna 2 kilogram voer per big. Zo kan een luxer voerprogramma ondanks de hogere voerprijs toch een euro per big besparen.
Gezonde biggen zorgen ook voor minder uitval. 1% minder uitval zorgt bij de huidige biggenprijzen in een euro extra biggenopbrengsten per big. Allemaal slechts euro’s, maar op jaarbasis voor alle biggen zijn dit grote bedragen.
Bent u benieuwd welke impact een andere strategie op uw bedrijf heeft en wat dit kan opleveren?
Vraag dan onze varkensspecialisten om een Dynamo Scan op uw locatie.
Contact team varkens >