Tandjes slijpen, castreren, couperen van staartjes, injecteren van ijzer en het enten van de biggen. Het zijn allemaal behandelingen die de biggen ondergaan nog voordat zij gespeend worden. Elke behandeling die een big ondergaat brengt risico’s met zich mee. De grootste risico is het verspreiden van ziektes. Hygiënisch werken is dus een must!
Algemeen
- Zorg dat de behandelkar, spuiten, mesjes etc. goed gereinigd en ontsmet worden na gebruik. Reinig bij voorkeur de materialen na elke afdeling of werk met materialen die binnen de afdeling blijven.
- Werk altijd van jong naar oud om de verspreiding van ziektes te beperken.
- Sla pleegzeugen en tomen die diarree hebben over en pak deze aan het einde van de ronde.
- Was en ontsmet tijdens het behandelen geregeld de handen of draag handschoenen en wissel deze bij voorkeur na elke toom of na elke afdeling.
- Zorg dat schone kleding en schoeisel gedragen wordt.
Tandjes slijpen
Het slijpen van de tandjes is verboden tenzij dieren verwond raken wanneer deze behandeling niet uitgevoerd wordt.
Advies:
- Slijp alleen het scherpe puntje van de tand af. Het is niet nodig om de hele tand weg te slijpen. Wanneer dit wel gebeurt is het open wondje in de bek van de big een ingang voor ziekteverwekkers.
- Slijp de tandjes van de biggen zo snel mogelijk nadat de zeug helemaal klaar is met werpen. Op deze manier vergroot je de kans dat de zeug niet gestrest raakt door bijten in het uier.
- Reinig elke week de tandenslijper. Laat de slijpsteen eerst goed weken in waterstofperoxide om zo al het slijpstof te verwijderen. Reinig ook het handvat en de stekker en het draad.
- Tanden slijpen kan soms vrij belastend zijn voor de polsen. Om een blessure te voorkomen kan er tijdens het slijpen een polsband gedragen worden. Zorg wel dat deze goed uitgewassen wordt om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.
Couperen
Het couperen van de staart is net als tandjes slijpen verboden tenzij dieren verwond raken wanneer deze behandeling niet uitgevoerd wordt. Het couperen kan leiden tot een open wondje op de staart. Dit wondje kan een ingang zijn voor ziekteverwekkers. Het is dus belangrijk dat het wondje goed dicht gebrand wordt.
Advies:
- Reinig en ontsmet het mesje na elke behandelronde.
- Zet twee coupeermessen op de behandelkar. Gebruik ze om en om, zo blijft het mesje goed warm en worden de staartjes goed dicht gebrand.
Castreren
Castreren is een behoorlijke ingreep bij een jonge big. Ondanks dat biggen vaak niet laten zien dat ze veel last hebben naderhand, is het wel een risicovolle ingreep.
Advies:
- Zorg dat gewerkt wordt met een scherp en schoon mesje. Zet het mesje tijdens het behandelen steeds terug in een ontsmettende vloeistof.
- Het verwijderen van de testikels mag niet te hard gebeuren. Dit kan interne weefselschade veroorzaken wat verklevingen van onder andere de darm als gevolg kan hebben.
IJzer injecteren en enten
Het injecteren van ijzer en eventuele entingen is net als castreren een risicovolle ingreep. Ondanks dat de big hier weinig schade van oploopt is de kans op ziekteverspreiding erg groot.
Advies:
- Verwissel de naald tussen elke toom.
- Verwissel de naald wanneer deze beschadigd of niet meer scherp is.
- Niet alleen de naald kan ziektes verspreiden maar ook vuil dat aan de spuit blijft zitten. Reinig de spuit daarom dagelijks.
- Naaldloos injecteren verkleint de kans op ziekteverspreiding.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met de varkensspecialisten van ABZ Diervoeding.
7 februari 2017