Meerdere uitbraken van het PED virus veroorzaken onrust bij varkenshouders. De sector wordt weer even wakker geschud en hygiënemaatregelen worden aangescherpt. Helaas worden deze hygiënemaatregelen niet altijd volledig in acht genomen. Andere al in Nederland aanwezige dierziektes en dreigingen vanuit het buitenland liggen op de loer. De enige manier om besmettingen te voorkomen is het continue hanteren van een strakke biosecurity en een open communicatie in de sector.
Momenteel wordt er veel aandacht gegeven aan het PED virus. Grotere problemen komen echter steeds dichterbij. Varkenspest en Aujeszky wordt nog altijd bij wilde zwijnen gevonden. Met name in Oost Europese landen zoals Polen, Rusland en Oekraïne wordt met regelmaat Afrikaanse Varkenspest vastgesteld. Daarnaast wordt Aujeszky al gevonden bij wilde zwijnen in Duitsland en België. Met toenemende aantallen wilde zwijnen in Duitsland, maar ook in Nederland, is er dus een steeds grotere kans op besmetting.
Maar wat is biosecurity dan precies en wat zijn de maatregelen die een varkenshouder kan nemen?
De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft protocollen onder andere met betrekking op het PED virus. In deze protocollen worden aandachtspunten genoemd van interne en externe biosecurity. Kijk voor meer informatie op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Klik hier> om direct naar deze website te gaan.
Naast een strakke biosecurity is het ook aan de sector om open te communiceren over voorvallen en maatregelen. Zonder goede communicatie en samenwerking is een strakke biosecurity niet te handhaven. We werken samen aan een gezonde varkenshouderij en de sector is zo sterk als zijn zwakste schakel.
Hieronder worden een aantal maatregelen genoemd. Van bedrijfsbezoekers en transportbedrijven mag verwacht worden dat deze maatregelen nageleefd worden. Is dit niet het geval, spreek dan de desbetreffende personen hierop aan.
- Strikte reiniging en desinfectie van veewagens tussen transporten.
- Bij afleveren varkens een strikte scheiding houden tussen bedrijf en laadplaats (bij voorkeur een aparte afleverruimte).
- Reiniging en desinfectie van de laadplaats na laden en lossen.
- Strikte hygiëne bij bezoekers (zo min mogelijk bezoekers). Denk hierbij aan het dragen van plastic overschoentjes en wegwerpoverallen, mogelijkheid van douchen of omkleden.
- Geen onnodige materialen de stal mee innemen. Zoveel mogelijk materialen van bedrijf zelf gebruiken.
- Voertuigen van bezoekers niet toelaten op het bedrijf. Schone en vieze wegen goed scheiden.
- Banden van voertransportauto’s en laarzen van de chauffeurs grondig reinigen en ontsmetten.
- Gereedschap van monteurs weren of eerst goed reinigen en ontsmetten.
Hygiëne stalbord bestellen
Bezoekers bewust maken van de geldende protocollen kan door middel van ‘niet betreden zonder toestemming’ bordjes waar eventueel het protocol op staat. Deze kunnen gratis gefaciliteerd worden door ABZ Diervoeding.
Indien u dit wenst, kunt u bij onze Front Offices een hygiëne stalbord aanvragen voor uw varkensbedrijf.