Biggen succesvol op laten starten na het spenen is een uitdaging waar veel varkenshouders mee worstelen. Een dip in voeropname kan schade veroorzaken aan de darmvilli. Deze schade heeft vaak diarree als resultaat. De toevoeging van zinkoxide was hiervoor een mogelijke oplossing. Zinkoxide heeft een antibacteriële werking en beschermt de darm tegen pathogenen, echter vanaf 1 januari 2018 is het gebruik van zink verboden.
Goed speenmanagement
Aan de hand van een goed speenmanagement kan de varkenshouder de voeropname rond spenen stimuleren, echter een dip zal in opname altijd ontstaan doordat spenen stress veroorzaakt. Om hierop in te spelen heeft ABZ Diervoeding darmgezondheid als uitgangspunt genomen voor ons speenvoer en biggenvoer assortiment. Bij het ontwikkelen van het assortiment is gekeken naar veiligheid en groei.
Om te voldoen aan verschillende wensen van verschillende klanten hebben wij ons voer opgedeeld in vier lijnen. De bedrijven met een lagere gezondheid zijn gebaat bij de Fit of Puur lijn. Deze zijn, zoals te zien in de onderstaande figuur, meer ingesteld op darmgezondheid:
De Fit-lijn en Puur-lijn voor een betere darmgezondheid
- Fit-lijn: de darmen gezond houden, daar draait de Fit-lijn om. De Fit-lijn is uitermate geschikt voor biggen met een hoge voeropname die gevoelig zijn voor diarree. De Fit-lijn is hiervoor geschikt door de keuze voor gemakkelijke verteerbare eiwit- en energiebronnen en een hoog vezelgehalte. Dit wordt gerealiseerd door de vezelkeuze en de specifieke maling ervan in het speenvoer. Met de Fit-lijn houden we hierdoor streptococcen en diarree onder controle.
- Puur-lijn: de Puur-lijn is grotendeels identiek aan de Fit-lijn. De Puur-lijn is echter gericht op biggen met een lagere voeropname. De darmen houden we gezond door dezelfde unieke grondstofkeuzes, maar door onder andere extra energie en aminozuren halen deze biggen toch hun groei.
Eiwit
Een te hoog gehalte aan ruw eiwit bij een lage gezondheidsstatus kan resulteren in een te hoog gehalte aan onverteerd eiwit in de dikke darm, wat diarree veroorzaakt. Het is dus belangrijk om rondom stressvolle periodes, zoals spenen, hoge gehaltes aan ruw eiwit te vermijden.
Niet alleen het niveau van ruw eiwit heeft effect op de darmgezondheid, ook de samenstelling van de aminozuren is van belang. Met name wanneer lage gehaltes ruw eiwit ingezet worden, is het belangrijk dat wel in de juiste aminozuursamenstelling wordt voorzien. Wanneer een big stress ondervindt of een infectie doormaakt vinden er ontstekingsreacties plaats. Bij deze reacties worden acute fase eiwitten geproduceerd. Deze eiwitten verhogen de vraag naar aminozuren, die niet meer aan groei kunnen worden besteed. Onder andere threonine en tryptofaan spelen een belangrijke rol bij deze ontstekingsreacties. Het is dus belangrijk dat de samenstelling van de aminozuren zo optimaal mogelijk is dat het dier gezond blijft en kan groeien.
Vezels
Naast eiwit spelen vezels, of inerte koolhydraten, ook een belangrijke rol in de darmgezondheid van een varken. Biggenvoer wordt vaak fijn gemalen om de verteerbaarheid te verhogen en een hogere groei te realiseren. Wanneer de darmgezondheid echter laag is, kan fijn gemalen voer ook nadelen hebben. Grove delen van granen hebben een positief effect op de maag- en darmgezondheid. De inerte koolhydraten zorgen voor een prikkeling van het maag-darm-stelsel. Het is daarom van belang dat de juiste grondstoffen en dus de juiste vezels gebruikt worden. Fermenteerbare vezels kunnen mogelijk zorgen voor dikke darm fermentatie en verminderde darmgezondheid.
Heeft u vragen over uw voersamenstelling?
Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten.