Het PED virus (Porcine Epidemische Diarree) tast het slijmvlies in de dunne darm van de dieren aan met als gevolg diarree. In Nederland is op moment van schrijven alleen sprake van de zogenaamde ‘milde variant’. Mild is betrekkelijk: deze variant veroorzaakt wel degelijk forse schade.
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
- Ernstige, veelal waterdunne diarree met daarnaast ook kans op braken. Het gevolg is dat dieren uitdrogen en met name bij jonge biggen tot 14 dagen zal dit vaak leiden tot extra sterfte tot ver boven 30%. Sterfte vindt voornamelijk plaats door uitdroging.
- Besmetting kan aangetoond worden door middel van onderzoek bij onder meer de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Hoe verspreidt het virus zich?
Met name door dier-dier contact. Vooral in mest kan het virus veelvuldig voorkomen. Een zeer kleine hoeveelheid mest is al voldoende om een groep of stal dieren te besmetten. Daarnaast is er een kleine kans dat het zich via stof verspreidt.
Wat kan ik als varkenshouder doen?
- Vooral preventief werken. Voorkom besmetting door het zich houden aan de maatregelen zoals die door ABZ Diervoeding en andere organisaties zijn gecommuniceerd.
- Externe biosecurity. Beperking van aanvoer van dieren, overleg met uw leverancier van dieren over de gezondheidsstatus van zijn bedrijf alvorens u dieren aanvoert.
- Zo min mogelijk mensen in de stal laten. Deze mensen uiteraard bedrijfskleding aanbieden en laten douchen.
- Interne biosecurity. Dieren zo min mogelijk mengen.
- Verder is het van het allergrootste belang om hygiënisch te werken. Dit kan verspreiding beperken of tegengaan. Hygiëne in de stal houdt in: laarzen en bedrijfskleding per diergroep (kraamstal, gespeende biggen, dragende zeugen en vleesvarkens), handen wassen, laarzen reinigen. Zo min mogelijk hokken betreden en zorgen voor droge vloeren door het strooien van kalk of zaagsel.
- Een goede en intensieve vliegen- en ongediertebestrijding.
- Schone- en vuileweg principe zo ver als mogelijk doorvoeren.
- Strikte afscheiding van de plek waar kadavers opgehaald worden en uw stallen. Vaak is deze afstand klein!
- Mesttransporteurs en voerwagens laten laden c.q. lossen met bedrijfseigen slangen.
- Bij besmetting direct overleggen met uw dierenarts. Extra vocht verstrekken met elektrolytenmix is een optie. Een enting is op dit moment niet beschikbaar.
- Volg informatie op websites zoals die van ABZ Diervoeding of de GD (www.gddiergezondheid.nl).
Stalbordjes van ABZ Diervoeding
ABZ Diervoeding heeft stalbordjes laten maken voor zowel varkenshouders als pluimveehouders (op aanvraag verkrijgbaar) om aandacht te vragen voor hygiëne. Wilt u een stalbordje ontvangen? Neem dan contact op met uw sectorspecialist of kom een bordje ophalen in onze stand met nummer 312 tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray op 24, 25 en 26 februari a.s.