Onlangs hield ABZ een waardevol webinar over het belang van drinkwater en drinkwaterkwaliteit. Hieronder volgt een korte terugblik:
Waarom is drinkwater zo belangrijk?
Schoon drinkwater is belangrijk om topprestaties te kunnen halen. Dat werd helder uitgelegd door nutritionist Jacco Vessies. Bij biggen in de kraamstal – vanaf een week na geboorte – zal een te lage wateropname leiden tot een lagere voeropname voor én rondom het spenen. Het risico op een speendip wordt hierdoor aanzienlijk groter. Zet extra drinkbakjes in het kraamhok, zodat alle biggen makkelijk toegang hebben tot water. Bij vleesvarkens zal een slechte waterkwaliteit of te lage nippelopbrengst leiden tot een hoger voerverbruik en lagere groei. Spieren bestaan immers voor 75 procent uit water. Kijken we naar de dracht dan zien we dat er veel variatie bestaat tussen zeugen als het gaat om wateropname. Bij een tekort kunnen gemakkelijk urineweginfecties en problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. De watergift is bij voorkeur minimaal 10 liter per dag voor een hoge biestproductie, zo blijkt uit onderzoek. Om te voorkomen dat zeugen water gaan drinken uit verveling is maximaal 15 liter genoeg. Voor lacterende zeugen is veel water natuurlijk essentieel voor een hoge melkproductie. Verder legde Vessies uit waarom in geval van infecties of darmproblemen schoon drinkwater van extra belang is.
Het belang van schoon drinkwater
Symon de Jong van het bedrijf Intracare te Veghel ging verder met het thema ‘waterkwaliteit’. Hij gaf aan dat in de praktijk een biofilm, oftewel de aanslag aan de binnenkant van de leidingen, vaak een goede waterkwaliteit belemmert. Een biofilm zorgt er bijvoorbeeld voor dat medicatie via drinkwater niet zo effectief is als wordt gedacht. Hoe kan zo’n biofilm ontstaan? Allereerst kan dat komen door water vanuit een vervuilde bron of door stilstaand water bij een temperatuur van >24°C. Maar ook kunnen additieven of medicijnen residuen achterlaten waar schimmels en bacteriën op kunnen groeien. Vervuild drinkwater kan gezonde dieren ziek maken en verandert de smaak en geur van het water. Het is volgens De Jong daarom belangrijk om altijd eerst de leidingen te reinigen (dus de biofilm te verwijderen) alvorens te desinfecteren. Hij legde verder uit hoe dat aangepakt kan worden.
Wat komen we in de praktijk tegen?
Tom Jilesen, specialist varkenshouderij bij ABZ, ging vervolgens in op hoe we de drinkwatervoorziening kunnen optimaliseren, van de bereikbaarheid en plaatsing van nippels tot aan de bezetting en opbrengst ervan. Verder liet hij aan de hand van proeven zien dat de wateropname bij drinknippels meestal hoger is dan bij een drinkbak en dat daarmee de groei van biggen en vleesvarkens te verhogen is. De verspilling is bij een nippel wél een stuk hoger. Daarentegen kunnen drinkbakken weer een broeinest van bacteriën, zoals E. coli, zijn. Wist u trouwens dat het temperatuurverschil tussen eerste en laatste drinknippel in een afdeling ruim 8 graden kan zijn? Jilesen sloot zijn verhaal af met een aantal nuttige tips voor schoon drinkwater, zoals het type leidingen, waterregistratie, medicatie per afdeling en het nemen van watermonsters.
Wist u dat …
- … een varken uit 55 – 65% water bestaat?
- … water de ‘grootste’ voedingsstof is? (2 tot > 5x zoveel als voer)
- … een big op 2 weken leeftijd 100 ml water per dag drinkt?
- … dit na spenen wel 2 liter per dag is?
- … een vleesvarken jaarlijks 1800 liter drinkt?
- … een zeug jaarlijks meer dan 5,000 liter drinkt?
- … de opnamepiek van water tussen 16:00 en 18:00 uur ligt?
Tot slot
Onderzoek en aandacht voor drinkwater en watersysteem loont, altijd. De varkensspecialisten van ABZ Diervoeding helpen u graag met tips en advies!
Heeft u ons water-webinar gemist en wilt u het graag terugkijken?
Laat het ons gerust weten. We mailen u dan een link toe.
Team varkens