De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een ongeziene grondstoffencrisis die een zware impact heeft op de prijzen van de meeste mengvoergrondstoffen. Deze zijn ondertussen gestegen tot niet eerder geziene niveaus, terwijl ook de beschikbaarheid van sommige grondstoffen en voederadditieven ronduit problematisch wordt.
Hier volgt een samenvatting van een actuele nieuwsbrief van vitaminen- en additievenleverancier DSM en informatie afkomstig van onze eigen inkoopafdeling:
Granen
- Rusland en Oekraïne zijn twee belangrijke netto-exporteurs van tarwe en maïs. De graanprijzen zijn als gevolg van de oorlog tussen beide landen nu al opgelopen tot ongeziene niveaus van meer dan € 400 per ton.
- Zo’n 15% van de wereldhandel van maïs komt uit Oekraïne, dat normaal gesproken ook dé hofleverancier van Europa is. Frankrijk en Roemenië zijn in die context eerder kleine producenten die dat verlies lang niet kunnen compenseren. Bijna 30% van het wereld exportvolume aan tarwe is afkomstig uit Rusland en Oekraïne.
- Braziliaanse maïs kan gedeeltelijk een alternatief worden, maar die aanvoer komt meestal pas beschikbaar vanaf juli – augustus. Intussen importeert China volop Amerikaanse maïs.
- Noord-Afrikaanse landen haalden tot nu toe immense hoeveelheden granen uit Oekraïne en Rusland. Nu Rusland er zelfs mee dreigt om ook de graankraan dicht te draaien, vrezen analisten als gevolg van de sterk gestegen prijzen nu al voor een nakende hongersnood in Afrika.
- Komt daar nog bij dat er intussen sterk wordt gevreesd dat ook de inzaai van nieuwe granen in Oekraïne straks ernstig in het gedrang komt als de gevechten nog lang aanhouden. De graanprijzen zouden nog lange tijd erg hoog kunnen blijven.
Graanbijproducten
- Onvermijdelijk: dure granen leiden vanzelfsprekend ook tot hogere prijzen van de meeste graanbijproducten, waaronder ook DDGS.
- Ook andere maïsbijproducten (maïsvoermeel, maïskiemschroot, maïsglutenfeed, maïskiemen …) zijn nevenproducten van de maïsverwerking voor humane consumptie – en dus per definitie altijd non-GMO materiaal. Dus zijn er weinig alternatieven in het vooruitzicht.
Zonnepitschroot
- Zonnepitschroot is één van de eerste grondstoffen die intussen zo goed als niet beschikbaar zijn geworden. In Oekraïne kan intussen niet meer geladen worden en tot overmaat van ramp dreigt Rusland ook hier met een exportban.
- Veel alternatieven zijn er niet: Argentinië kan hooguit 5% leveren van het volume dat normaal uit Oekraïne en Rusland komt.
- Ook dreigt het probleem nog groter te worden als straks de inzaai van zonnebloemen in Oekraïne niet van start kan gaan.
- Alle plantaardige oliën (zonnepit, soja, koolzaad, palm) worden intussen meegezogen in de opwaartse prijsspiraal.
Koolzaadschroot
- Ook kool-/ raapzaadschroot (als belangrijke eiwitbron) moet eraan geloven. Als gevolg van een door droogte mislukte oogst in 2021, is de aanvoer van koolzaad uit Canada bijna compleet stilgevallen. Daardoor is koolzaadschroot zo goed als onvindbaar geworden en dus ook onbetaalbaar.
- Oost-Europa is eveneens een belangrijke producent van koolzaad. Het is een typisch wintergewas, dat intussen dus reeds ingezaaid is. Nu nog afwachten wat de opbrengst gaat worden.
Sojaschroot
- De toevoer van soja wordt ondertussen des te belangrijker, waardoor de prijzen op de sojamarkt flink stijgen.
- China koopt momenteel alvast veel van de nieuw te oogsten soja.
Fosfaten
- Yara International, het grootste meststoffenbedrijf ter wereld, voorspelt een wereldwijde voedselcrisis als Rusland vasthoudt aan de exportban voor meststoffen. Afgelopen week kondigde Rusland op eigen initiatief zo’n exportverbod af. Yara haalt een aanzienlijke hoeveelheid essentiële grondstoffen uit Rusland, dat enorme hoeveelheden kalium en fosfaat produceert. Behalve stijgende meststofprijzen, zal dit ook gevolgen hebben voor de mineralen die in diervoeding worden verwerkt.
- De fosfaatcrisis brak begin dit jaar – nog voor de crisis in Oekraïne – alle records waarbij de prijs voor monocalciumfosfaat de grens van € 1.500 per ton al overschreed. De huidige oorlogscrisis in acht genomen, moeten ook hier de komende tijd geen prijsdalingen worden verwacht.
De vooruitzichten zijn dus allerminst goed en in het meest optimale geval dat er spoedig een einde komt aan de oorlog, zullen er nog verschillende maanden nodig zijn om de uitvoer van grondstoffen uit Oekraïne weer op gang te brengen. Zeker als het gaat om transport via zeeschepen naar onze regio’s. De prijzen zullen voorlopig dus zo hoog blijven.
Wilt u met ons van gedachten wisselen hierover?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!
Contact team varkens > Contact team grondstoffen >