Het ABZ-webinar, speciaal georganiseerd voor vleesvarkenshouders, met als thema ‘Groei van 1000 gram en meer’ op 25 november 2020 is goed bezocht. Welke factoren zorgen ervoor dat uw varkens de 1000 gram groei niet halen?
De videobijeenkomst bleek een geslaagd uurtje boordevol nuttige informatie met als rode draad ‘waarom halen mijn varkens hun genetisch potentieel niet?’. Een korte samenvatting:
1. Effect van gezondheid
Gezondheidsproblemen verlagen niet alleen de voeropname, ze verslechteren ook de vertering en activeren het afweersysteem van dieren, zodat er minder energie overblijft voor groei. Chronische luchtwegaandoeningen en bacteriële darminfecties kunnen daarom tot wel €10,- verlies per varken leiden.
2. Bewerking in de fabriek
‘Op papier’ kan een voer helemaal kloppen, maar het maakt veel uit in welke fabriek het wordt geproduceerd. Een korrel van de juiste kwaliteit en met gezonde vezels kan de voederconversie wel met een punt verlagen. En de voeropname en groei met zo’n 5 procent verbeteren. Bij ABZ Diervoeding hebben we daarom de productietechniek aangepast voor extra darmgezondheid en betere groeiresultaten. Gerst gaat bij ons bijvoorbeeld via de wals en eiwitten worden extra fijn gemalen om dunne mest te voorkomen.
- Wilt u hier meer over lezen? Klik hier > in direct naar het artikel ‘Gezondere varkens met verbeterde technologie‘ te gaan.
3. Het belang van de ‘overige 5%’
Wat een varkenshouder meestal onder ogen krijgt, zijn de grondstoffen op de bulkbon. Dit is slechts 95 procent van het voer, terwijl de overige 5 procent voor een groot deel de gezondheid en groei van varkens bepaalt. Zo past ABZ Diervoeding, naast lysine, de gehalten aan aminozuren aan om het afweersysteem en darmen te ondersteunen. Pas dan kunnen uw varkens hard gaan groeien.
4. Voeding versus genetica
Het is van groot belang om de spier- en spekaanzet en voeropnamecapaciteit van uw vleesvarkens te kennen, omdat onze nutritionisten daar de precieze voedingsbehoefte op afstemmen. ABZ heeft dit recent in samenwerking met DSM in beeld gebracht. U kunt nu heel gemakkelijk zien welk voer bij uw type varken past. Daarbij kijken we ook naar de toepassing van de voeders. In de praktijk zien we de voerkosten dan ook dalen.
- Wilt u hier meer over lezen? Klik hier > om direct naar het artikel ‘ABZ stemt voeders af op moderne genetica‘ te gaan.
Wilt u ook weten hoe u de groeipotentie van uw varkens kunt benutten?
Vraag onze specialisten varkenshouderij naar interessante tips! Zij adviseren u graag!
Team varkens