Veel mensen zijn momenteel geveld door de griep. Volgens het RIVM heerst er zelfs een ware epidemie. Ook bij varkens komt griep in dit koude, regenachtige seizoen vaker voor. Wat zijn de gevolgen daarvan? En hoe kunnen we de dieren ondersteunen?
Bij mensen is het duidelijk: in geval van griep voel je je behoorlijk beroerd met symptomen als koorts, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, verminderde eetlust en spierpijn. De boosdoener is het influenza-virus, dat maar al te vaak samen met andere virussen voorkomt. Er bestaan verschillende typen van dit griepvirus – met wisselende klachten en besmettelijkheid – en ze veranderen (muteren) voortdurend. Vandaar dat elk jaar een nieuwe griepprik nodig is.
Bij varkens
Bij varkens werkt het niet veel anders. Op vrijwel alle bedrijven in Nederland kan het influenza A virus (IAV) aangetoond worden, zo laat onderzoek zien. Het influenzavirus komt meestal binnen via aangekochte dieren (let op de introductie van opfokgelten) of via de lucht en vaak heerst het ook op meerdere bedrijven in een gebied.
In de meeste gevallen blijft de schade beperkt, maar in sommige gevallen kan het virus wekenlang rondwaren. Het gevolg: er is altijd wel een groepje varkens dat hoest en tijdelijk minder fit is. Ze nemen minder voer op, zijn vatbaarder voor secundaire infecties en de uniformiteit laat te wensen over. Er is vrijwel altijd sprake van economische schade.
Wanneer dieren echter een grote hoeveelheid virus binnenkrijgen, zullen de ziekteverschijnselen ernstiger zijn. Net als bij mensen kunnen varkens bij een acute griepuitbraak last krijgen van koorts, flink hoesten, verlaagde voeropname en sufheid. Zeugen zullen meer risico hebben op verwerpen en terugkomen en een verminderde vruchtbaarheid.
- Voor meer informatie over Influenza A bij varkens. Klik hier > (website GD Diergezondheid).
Wat helpt?
Uw dierenarts kan via speekselmonsters, neusswabs of bloedonderzoek aantonen of er inderdaad sprake is van influenza A. Omdat influenza een virus is, heeft het geven van antibiotica geen zin. Net als bij mensen geeft vaccineren meestal een bepaalde mate van bescherming tegen ziek worden. Vooral bij zeugen wordt vaccinatie nogal eens toegepast om het aantal verwerpers en terugkomers te verminderen. Het voordeel is dat biggen tot aan de mestperiode redelijk goed beschermd zijn.
‘Bij elk bedrijf komt griep weer anders tot uiting’, zegt Naomi ten Tije, varkensspecialist bij ABZ Diervoeding. ‘Helemaal voorkomen lukt meestal niet, maar ik adviseer altijd om het de varkens zo behaaglijk mogelijk te maken. Dat betekent: zorgen voor rust in de stal, eventueel pijnstillers geven, zorgen voor voldoende fris drinkwater en dan rustig laten uitzieken.’
Extra weerstand
Hoe kunnen we varkens met milde of ernstige griepverschijnselen verder ondersteunen? Door de eigen weerstand van zeugen, biggen en vleesvarkens extra te versterken. Onze varkensspecialisten hebben dan ook goede ervaringen met het tijdelijk verstrekken van VitaFit.
Kennis en innovatie in ons Dynamo voeren voerconcept hebben erin geresulteerd dat VitaFit precies de juiste dosering vitaminen, mineralen en spoorelementen bevat die dieren met een verminderde weerstand kunnen gebruiken. En juist het stootsgewijs toedienen heeft een voordeel, omdat er dan geen gewenning optreedt. VitaFit kan per vracht bijbesteld worden, zo kunt u de vitaminering afstemmen op de behoefte van uw dieren.
Juiste conditie
Maar er is meer. Tom Jilesen, varkensspecialist bij ABZ, ziet momenteel ook veel griepgevallen: ‘Vooral bij zeugen met een te dunne speklaag zie ik vaak een lagere weerstand. Dat leidt tot problemen waardoor het aantal gespeende biggen tijdelijk lager kan liggen. Ik denk dat een juiste conditie bij zeugen zorgt voor een betere weerstand, bijvoorbeeld in geval van griep. Met de GMI-techniek kunnen we een zeugenstapel heel goed in kaart brengen voor wat betreft conditie, oftewel de spek- en spierlagen. Daarop kunnen we voer en voerschema aanpassen.’
Het beste dichtbij
ABZ Diervoeding gaat voor het beste dichtbij. Wilt u ook persoonlijk advies over uw specifieke situatie, neem dan contact op met een van onze varkensspecialisten.
Contact team varkens >