ABZ Diervoeding introduceerde een aantal innovatie aanpassingen in de varkensvoerfabrieken in Markelo, Nijkerk en Eindhoven. Hoewel ABZ al jaren ervaring heeft met de toepassing van gewalste granen, zijn de nieuwste technische foefjes erop gericht de darmgezondheid van zowel biggen, jonge vleesvarkens als zeugen verder te optimaliseren. En dat werpt z’n vruchten af blijkt in de praktijk: gezondere varkens met minder uitval en een efficiënte groei, maar ook fittere zeugen, vooral tijdens de hete zomermaanden.
Focus op darmgezondheid
Alles draait om een gezonde maag en gezonde darmen, zeker nu het gebruik van medicijnen en antibiotica aan banden wordt gelegd. Een gezond maagdarmkanaal geeft een sterke weerstand, hoge en efficiënte groei, een vlotte melkproductie en mooie mest. Bij ABZ Diervoeding staat een optimale darmgezondheid dan ook aan de basis van alle Dynamo voeders. Door rekening te houden met bijvoorbeeld de verteerbaarheid en zuurbindende waarde van grondstoffen en de inzet van verschillende typen vezels en additieven zorgen we voor een gunstig klimaat in de maag en in de dunne en dikke darm. Het resultaat: goed presterende varkens. Maar, met alleen de inzet van de juiste grondstoffen zijn we er niet, volgens ABZ.
Grip op productie
De bewerking van de verschillende grondstoffen tijdens de productie is van cruciaal belang voor varkens en komt heel precies. Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding: ‘De ene fabriek is de andere niet. In de praktijk zien we vaak dat varkenshouders, adviseurs en nutritionisten alleen naar de grondstofsamenstelling van voeders kijken en zich niet bewust zijn van de grote invloed die de fabriek en het productieproces op deze grondstoffen en daarmee op de dieren heeft. Dezelfde samenstelling op papier geeft, wanneer het in een andere fabriek wordt gemaakt, een heel ander resultaat in de praktijk’.
Omdat de invloed van de fabriek zo groot is, staken de ABZ nutritionisten en productieleiders hun hoofden bij elkaar om het productieproces – malen, mengen, persen – heel precies in kaart te brengen en verder te verfijnen. Zo blijkt het persproces, zoals temperatuur of matrijsdikte, een grote invloed op de vezelkwaliteit te hebben en daarmee op het gezondheidseffect van een voer. Eiwitten daarentegen moeten niet te weinig én niet te veel hitte toegediend krijgen tijdens het productieproces, omdat dit de verteerbaarheid negatief beïnvloedt. En, de manier waarop granen gemalen worden, doet iets met de darmgezondheid van varkens, zo blijkt uit onderzoek.
Gezondere varkens
De eerste resultaten van maanden onderzoek en testen in de fabrieken werpen nu hun vruchten af in de praktijk. Ad Kolen, specialist varkenshouderij bij ABZ Diervoeding: ‘We zien gezondere varkens met minder uitval, drogere hokken en efficiënte groei. Juist ook in de hete zomermaanden. En, fitte zeugen met mooie, grote tomen kwaliteitsbiggen. De specifieke vezels spelen hierbij een belangrijke rol. En onze taaie korrel, zacht, maar toch stevig, geeft een hoge voeropname en lage voederconversie. We hebben duidelijk meer grip op de productie gekregen’.
Betrokken productiemedewerkers
Jeroen Spenkelink, teamleider in de fabriek te Markelo, beaamt dit: ‘Natuurlijk willen wij op een dag zoveel mogelijk tonnen voer draaien, maar door de intensieve samenwerking met de nutritionisten is het voor ons veel duidelijker waar we onze aandacht op moeten richten om het beste voer te maken. Elk type varken heeft z’n eigen type voeder nodig’.
Hoe we dat doen? De volgende aspecten houden we scherp in de gaten:
Korrelkwaliteit
Bij biggen, maar ook bij vleesvarkens, is de vorm en textuur van het korreltje van invloed op de voeropname en voederconversie. Een harde korrel ziet er goed uit, maar wordt door varkens over het algemeen niet gewaardeerd. Daarom kiezen wij voor een taaie korrel – zacht, maar toch stevig – voor een hoge voeropname en lage voederconversie. Vessies: “Onze operators in de fabrieken beoordelen de korrelkwaliteit zeer kritisch en zorgen voor een constante kwaliteit, uit welke fabriek het voer ook vandaan komt.”
Juiste structuur
Vessies: “Het effect van een goede maagwerking wordt vaak onderschat. Vezels spelen een belangrijke rol. Onze Dynamo voeders zorgen voor extra zuurwerking en voldoende structuur via apart gewalste granen, zodat de maag goed z’n werk kan doen. Op die manier worden schadelijke bacteriën gedood en komt de vertering alvast op gang.” Om dit te bewerkstelligen hebben wij een bypass in onze fabrieken aangelegd om gewalste granen apart in het mengvoer te kunnen doseren. Een andere methode die wordt toegepast om de vezelkwaliteit in biggenvoeders te behouden is een aangepaste korreldiameter.
Eiwitkwaliteit
Eiwit is nodig voor een hoge groei en hoge biggenproductie, maar… meer is niet altijd beter. Om dunne mest te voorkomen selecteren we voor de Dynamo voeders speciale, hoogwaardige eiwitbronnen. Daarnaast kunnen we in onze fabrieken het eiwit extra fijn malen en stellen we de temperatuur heel nauwkeurig af, waardoor de kans op verteringsproblemen heel klein is. Vessies: “Daarnaast hebben we een speciale eiwitbron gevonden die de maaggezondheid verbetert.”
Vitaminen en mineralen
Vessies: “Vaak wordt dit vergeten, maar wij besteden ook veel aandacht aan de kleinste onderdelen in het voer: de vitaminen en mineralen.” Om in ieder korreltje de goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en additieven te stoppen, zijn de premixen speciaal getoetst op homogeniteit, hygroscopiciteit en andere eigenschappen. Op die manier krijgt elk dier de juiste portie binnen.
Open en transparant
Tenslotte staan openheid en transparantie bij ABZ Diervoeding hoog in het vaandel. We werken met de SFR-voederwaardetabel, zijn aangesloten bij VoederWaarde.nl en gaan voor volledige openheid van de grondstofsamenstelling en garanties op de voederwaarde. Voor u betekent dit constante samenstellingen en voorspelbare voeders. En is er nieuw onderzoek verschenen? Dan passen wij direct de nieuwe bevindingen in de voeders toe voor het beste resultaat.
Samenwerken/ dat loont
Onze nutritionisten en productieleiders vormen ondertussen een hecht team. Dit werpt duidelijk z’n vruchten af. De innovatieve aanpassingen in onze fabrieken leiden tot constant voer, gezonde uniforme vleesvarkens, mooie grote tomen kwaliteitsbiggen, maar vooral ook veel werkplezier.
Mocht u meer willen weten over de specifieke maatregelen die we in onze fabrieken toepassen en wat dat voor u betekent? Neem dan contact op met uw varkensspecialist. Zij helpen u graag.
Contact opnemen >