Vleesvarkenshouders kunnen met de HE-voeders van ABZ Diervoeding hun fosfaatproductie tot wel 40 procent verminderen. De in 2020 afgeronde praktijkproeven geven positieve resultaten op fosfaatreductie, voerconversie en groei. Vooral de voederconversie wordt flink verlaagd door deze hoog energetische (HE) voeders.
Fosfaatproductie
De praktijkproeven met de nieuwe HE-voeders bleken zeer positief. De grootste winst van de HE-voeders zit in de mestafzetkosten en milieuwinst. Het voordeel loopt op van 10 procent stikstofreductie tot maar liefst 40 procent reductie in de afzet van fosfaat. De voeders zijn getest op een praktijkbedrijf bij 2.100 vleesvarkens (TN70 x PIC 408) in het traject van 35 tot 125 kg.
Scherpere voederconversie
Uit de resultaten blijkt dat de voederconversie met maar liefst 9 procent verbetert. Dit is vergelijkbaar met wat in andere onderzoeken met hoogenergetische voeders wordt gevonden. De groei en EW-conversie bleven op hetzelfde niveau met de referentie.
Toch gezond
De varkenshouder reageerde daarnaast enthousiast op het beeld in de stal. “De varkens waren mooi van kleur en de mestkwaliteit bleef goed. Een bijkomend voordeel was dat de dieren tijdens de hete zomerdagen toch hard bleven groeien”.
Met de nieuwe HE-voeders van ABZ Diervoeding krijgen varkens op een efficiënte manier energie binnen en dat is zowel voor de groeiresultaten als de gezondheid positief. Door toepassing van gewalste granen in het voer wordt de gezondheid van de maag en darmen ondersteund en blijft de mestkwaliteit goed.
Uitdaging voor de fabriek
De HE-voeders zijn samengesteld met luxe eiwitbronnen en veel goed verteerbare energie. Deze bijzondere samenstelling was een hele uitdaging voor onze fabriek. Jeroen Spenkelink, operator in Markelo: “Ondanks het feit dat we geïnvesteerd hebben in speciale coaters was het toch wel even spannend. Gelukkig heeft de techniek z’n werk gedaan en konden we een mooie brok persen. Zelfs in de zomer, toen het lastig was om de brok goed te koelen, is het gelukt om netjes binnen de normen te blijven.”
Vleeskwaliteit
Moderne varkens zijn veel magerder dan voorheen. Waar vroeger al snel te veel spek op de vleesvarkens zat, is er tegenwoordig vraag naar vettere varkens. Op basis van de eerste ervaringen is de verwachting dat met de HE-voeders gemiddeld één millimeter extra spek op de varkens komt en iets minder spier. Dit kan in sommige concepten juist geld op leveren.
Wilt u ook minder mest en een betere mineralen-efficiëntie?
Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten. Zij zijn u graag van dienst!
Contact opnemen >