Onder varkenshouders groeit de belangstelling om een deel van het mengvoer in het varkensrantsoen te vervangen door enkelvoudige granen. Dit speelt zowel op droogvoer- als brijvoerbedrijven. De schaalvergroting in de sector is een belangrijke aanjager van deze trend.
Het voeren van enkelvoudige granen heeft een kostenvoordeel omdat ze een gedeelte van het productieproces in de mengvoerfabriek overslaan. Voor varkensbedrijven waar een hamermolen aanwezig is, hoeven de granen niet eens naar de mengvoerfabriek.
Het voeren van enkelvoudige granen kent ook een keerzijde. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het voeren van ongeperste granen een 4% slechtere voederconversie geeft. Bij het voeren van een hoog aandeel gemalen gerst in het rantsoen kunnen drijflagen ontstaan in de mestkelder. Ook blijkt dat de varkens meer vermorsen bij grotere aandelen enkelvoudige granen in de brijbak. Verder kan een hoger aandeel enkelvoudige granen ook tot brugvorming in de brijbak leiden. Bij een brijvoerinstallatie is het vermorsen en brugvorming geen probleem.
Welke enkelvoudige graan of granen het beste in uw rantsoen passen, kunt u het beste bepalen tezamen met een van onze specialisten varkenshouderij.
Hieronder worden de verschillende granen kort beschreven:
Gerst
Gerst is een bedekt graan waardoor de ruwe celstof hoger en de energie lager is dan bij maïs en tarwe. Gerst is een zeer gewilde grondstof voor varkens en biggen in het bijzonder. Het bevat veel B-glucanen en vliesjes, waardoor het een zeer positief effect heeft voor de darmgezondheid. Gerst wordt goed verteerd door zowel jonge als oudere dieren. In een veilig biggenrantsoen wordt gerst als belangrijk bestanddeel opgenomen. Vanwege de vliesjes wordt geadviseerd om gerst in een kruimel te persen. Dit voorkomt drijflagen in de mestkelder.
Tarwe
Tarwe is een goede energieleverancier door het hogere zetmeelniveau. Ten opzichte van gerst is tarwe duidelijk energierijker en heeft een minder diëtische werking. Tarwe kent weinig beperkingen in een rantsoen voor varkens. Ook heeft gemalen tarwe weinig problemen met loopeigenschappen in de voersilo en ontmengt minder dan gerst.
Rogge
De grondstof rogge is een graansoort die van oudsher een negatieve naam heeft vanwege het voorkomen van moederkoren (schimmel), wat het technische resultaat behoorlijk kan beïnvloeden. De rassen van de laatste jaren zijn duidelijk minder gevoelig voor moederkoren.
Triticale
Triticale is een kruising van rogge en tarwe. Triticale is resistent tegen allerlei ziekten en heeft een hogere opbrengst dan rogge. Triticale heeft een hoger lysine-gehalte en iets lager koolhydraten-niveau dan tarwe. Ofwel: de positieve eigenschappen van rogge en tarwe zijn opgenomen in deze kruising.
Maïs
Maïs is smakelijk door zijn suikers en levert goed verteerbare energie uit vet en zetmeel. Maïs kan gevoelig zijn voor mycotoxines. Daarom het advies om maïs beperkt in de rantsoenen in te zetten.
Zelf enkelvoudige granen mengen
Bij het zelf mengen van enkelvoudige granen is het belangrijk dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Allereerst speelt de inkoop van de hoogwaardige grondstoffen hierin een grote rol. Dit kunt u zelf doen, maar ook in samenwerking met de afdeling inkoop van ABZ Diervoeding. Al onze granen zijn Securefeed gecertificeerd, waardoor de monitoring op mycotoxines en andere ongewenste stoffen zeer nauwkeurig in de gaten wordt gehouden.
Dynamo voeren
Bij Dynamo voeren passen we onze voeders aan op de behoefte van uw varkens. Dit is voor ieder bedrijf anders. Zeker als u losse grondstoffen voert. Dan maakt ABZ een passend aanvullend voer voor uw bedrijf. Hiermee vullen we de overige nutriënten, vitamines en mineralen aan, zodat het totaal rantsoen past bij de behoefte van uw varkens. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met één van onze varkensspecialistne. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >