Om een zeugenbedrijf op het hoogste niveau te krijgen, moet alles kloppen: het juiste voer op het juiste moment, comfortabele stallen en goed management. Maar het betekent ook slim gebruik maken van de beschikbare data. Alleen dan kunnen de juiste keuzes gemaakt worden voor maximaal resultaat.
“Om te weten waar u staat, is het belangrijk om data bij te houden. Dit is al vrij gebruikelijk op de meeste zeugenbedrijven. ”
Zeugen houden is topsport, waarbij we voortdurend kijken naar waar we kunnen bijsturen voor het beste resultaat. Waar kunnen de dieren beter presteren en waar kan het proces efficiënter? Zo kunnen we met onze GMI-techniek de zeugen nóg preciezer naar behoefte voeren, wat leidt tot meer gespeende biggen per zeug per jaar. Dit vraagt van onze varkensspecialisten niet alleen een scherp oog in de stal, maar ook een grondige analyse van beschikbare data.
Complex
Een zeugenbedrijf is namelijk een complex geheel. Zeugen zijn verdeeld over verschillende worpnummers en productiestadia en er spelen seizoensgebonden effecten mee. Een te hoge uitval in de kraamstal? Dat kan zomaar het gevolg zijn van onrust bij groepsvorming aan het begin van de dracht, zo’n drie maanden geleden. De oorzaak is misschien al wel opgelost, maar de gevolgen zijn nu pas zichtbaar.
Data verzamelen
Om te weten waar u staat, is het belangrijk om data bij te houden. Dit is al vrij gebruikelijk op de meeste zeugenbedrijven. In de kraamstal heeft elke zeug haar eigen kaart, waarop het aantal biggen en andere bevindingen, zoals geboortegewichten, gezondheidsproblemen en uitval, netjes worden bijgehouden. Dit vormt een goede basis om voor deze individuele zeug bij te sturen tijdens de kraamperiode en vlak daarna.
Kijken naar het geheel
Maar, het bijhouden van gegevens per zeug is slechts het begin. De echte waarde zit in het analyseren en combineren van data van alle zeugen en worpen. Data bieden op die manier waardevolle extra inzichten op bedrijfsniveau, zoals voerverbruik, het gemiddelde aantal biggen per worp en de impact van gezondheidsproblemen. Het echte verschil maken zit in het kunnen doorgronden van deze brij aan getallen en het omzetten ervan naar concrete acties.
Slimme data-analyse
Dat kan met onze managementprogramma’s. Hierbij kunnen we selecties maken op basis van bepaalde groepen zeugen, gewenste kengetallen en verschillende periodes. Zo kan het gemiddeld goed draaien op uw bedrijf, maar blijkt uit een gedetailleerde analyse dat een bepaalde worpgroep achterblijft. Ook kan het zijn dat verschillende genetica op uw bedrijf een andere aanpak nodig hebben. Wij kunnen dit inzichtelijk maken door specifiek in te zoomen op deze groepen voor een gedegen analyse.
In de praktijk
Dat data z’n vruchten afwerpt, blijkt bij één van onze zeugenhouders. Hij merkte dat het afbigpercentage te veel achterbleef om een hoge biggenproductie per zeug te realiseren. Op basis van het gemiddelde afbigpercentage kan het dekmanagement onder de loep worden genomen, maar zit daar het echte probleem? Na het analyseren van data over meerdere periodes en het filteren van genetica en gezondheidseffecten, bleek het probleem vooral bij de jongere zeugen te liggen, zie figuur 1. De aanpak moest dus specifiek gericht zijn op deze groep.
Figuur 1 Afbigpercentage per worpnummer in de uitgangssituatie – vooral de jonge zeugen blijven achter.
Onze ervaring leert dat een juiste conditie en voeropname veel effect hebben op de vruchtbaarheid. Daarom is er met GMI-metingen de conditie op spek- en spierniveau in beeld gebracht. Hiermee werd inzichtelijk hoe deze groep jonge zeugen beter op behoefte gevoerd konden worden en daarmee beter de dekstal in zouden gaan. Dit leidde tot aangepaste voerschema’s en voersamenstellingen die beter aansloten bij de behoeften van deze zeugen op dit bedrijf.
Hogere biggenproductie
Het resultaat was een duidelijk hoger afbigpercentage bij de jongere dieren, zie figuur 2. Bijkomend voordeel van de aangepaste voeders en voerschema’s was dat ook de oudereworps zeugen profiteerden en een hoger afbigpercentage lieten zien. Dit resulteerde in een hogere biggenproductie en een langere levensduur van de zeugen.
Figuur 2 Afbigpercentage per worpnummer na gerichte maatregelen op gebied van voeding en management.
Meer weten?
Wilt u ook weten waar uw bedrijf kan verbeteren? Bijvoorbeeld met onze innovatieve GMI-techniek? Onze varkensspecialisten staan voor u klaar met een grondige data-analyse. Neem vandaag nog contact met ons op.
Contact team varkens >