‘Op papier’ kan een voer helemaal kloppen, maar het maakt veel uit wat er in de fabriek mee gebeurt: van de dosering van microgrondstoffen, zoals vitaminen, tot het afstellen van de pers voor het meest optimale korreltje. Een kijkje in de keuken van productie.
De nutritionisten en productieleiders van ABZ Diervoeding vormen een hecht team. Dat kan ook niet anders, want de afgelopen twee jaar werkten ze intensief samen om meer grip op productie te krijgen. Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding: ‘Met een korrel van de juiste kwaliteit en extra gezonde vezels zien we een grote verbetering op gebied van darmgezondheid en voorspelbaarheid van onze voeders. Hierdoor zagen we ook de groei van biggen en vleesvarkens toenemen.’
Extra controles
Embrecht van der Linden, KAM-medewerker in de onze fabriek in Eindhoven, is zich hier wel degelijk van bewust: “Natuurlijk moet de fabriek volop draaien om elke dag weer al die tonnen voer te kunnen produceren, maar de productiewijze heeft een grote invloed op de prestaties van een varken. Daarom maken we bijvoorbeeld de maal-menglijn, met z’n wegers, bunkers en mengers regelmatig schoon. Vaak blijven daar grondstoffenresten plakken.” Peter van der Pol, teamleider Productie in Eindhoven, beaamt dit: “We hebben de zaken prima op orde, bij ons is alleen ‘goed’ goed genoeg.”
Kwaliteit voorop
Toch kan de kwaliteit van het varkensvoer alleen op zo’n hoog niveau liggen door de betrokkenheid en ervaring van alle productiemedewerkers, -leiders en operators. Ze worden dan ook regelmatig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Embrecht: “Dat is ook wel nodig, want vroeger hadden we misschien een tiental soorten varkensvoer, nu wel 250 tot 300. Daarom werken we per voer met een informatielijst, daarmee borgen we de kwaliteit en draaien alle operators aan dezelfde knoppen.” Jeroen Spenkelink, teamleider Productie in Markelo: “Alle operators weten bijvoorbeeld dat kleine charges van 2 ton voer in verhouding niet zo nauwkeurig gedoseerd kunnen worden als charges van 4 à 5 ton. Ook is het heel belangrijk om biggen- of lactovoeders niet na een rundveebrok te maken, omdat de smakelijkheid dan tegen kan vallen. Dat komt door typische rundveegrondstoffen zoals citruspulp.”
Daarnaast zit het productieteam regelmatig samen aan tafel om mogelijke verbeteringen door te voeren. Kortom: bij ABZ Diervoeding staan maatwerk en kwaliteit voorop en zitten we niet stil.
Maatwerk varkensvoeders per klant
Daarnaast is het aantal maatwerkvoeders de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Peter: “Om varkenshouders te kunnen voorzien van hun eigen unieke grondstofsamenstelling hebben we veel geïnvesteerd. Er zijn extra silo’s bijgeplaatst voor droge componenten en vloeistoffen en een aantal kleine grondstoffen kunnen we nu ook vloeibaar verwerken voor extra flexibiliteit en nauwkeurigheid. Daarnaast hebben we voorverdichters voor iedere pers gezet voor een betere en constantere korrelkwaliteit, dubbeldeks koelers om de capaciteit te verhogen en walsen om granen, apart van de maal-menglijn, grover te kunnen malen. Het gebruik van gewalste granen zagen we de laatste jaren dan ook fors toenemen. Een voordeel is dat wij die flexibel kunnen toepassen. Daarmee verbeteren we de darmgezondheid. Ook heeft ABZ Diervoeding de premixen tegen het licht gehouden en verbeterd, zodat iedere korrel precies de juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen en additieven bevat.”
Meer weten?
Wilt u ook weten hoe ABZ de gezondheid van uw dieren kan verbeteren? Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten:
Team varkens >