ABZ Diervoeding zit niet stil in de zomer
Ook tijdens de warme, zomerse dagen zijn we volop bezig met de ontwikkeling van zowel bestaande als nieuwe voeders. We vragen Jacco Vessies, nutritionist varkens bij ABZ Diervoeding, waar hij op dit moment mee bezig is. Een kijkje in de keuken van afdeling ‘nutritie’.
Praktijkonderzoek
ABZ doet veel eigen onderzoek, zowel in de fabrieken als op varkensbedrijven. Deze maand zijn we een nieuw onderzoek gestart in samenwerking met HAS-student Dinant van Dijk. Vessies: ‘We bekijken hoe we conditieverlies bij moderne, hoogproductieve zeugen kunnen voorkomen. Te veel conditieverlies – en dan vooral spierverlies – tijdens de lactatie heeft namelijk grote nadelige gevolgen voor de vruchtbaarheid en vooral ook voor de kwaliteit van de volgende worp, zo blijkt uit onderzoek. We gebruiken de resultaten om de vitaliteit van de biggen te verbeteren en het aantal doodgeboren te verlagen.’
Lacto Subliem Zomer
Steeds meer zeugenhouders schakelen over van hun normale lacto voer naar Lacto Subliem Zomer. Dit innovatieve zeugenvoer helpt lacterende zeugen om in de warme zomermaanden het hoofd koel te houden. Praktijkproeven van ABZ tijdens de hete zomers van 2018 en 2019 laten zien dat zowel de vruchtbaarheid als bigkwaliteit goed op peil blijven. Tot nu toe zijn de ervaringen bij de gebruikers positief. Een zeugenhouder geeft aan: ‘We zijn altijd diarreegevoelig maar sinds we de Lacto Subliem Zomer gebruiken is het rustig.’ Wat we ook horen is: ‘We zien vitale en uniformere biggen die ook zwaarder zijn’, terwijl een andere zeugenhouder aangeeft dat ‘ze het voer er veel gemakkelijker in krijgen’. Volgens Jacco Vessies werkt Lacto Subliem Zomer vooral goed bij grote, bespierde zeugen omdat ze weinig vetreserves hebben én omdat bij moderne zeugen het metabolisme op een hoger niveau ligt.
Minder uitval bij zeugen
Zeker tijdens warme dagen is de uitval bij zeugen een aandachtspunt. Vessies: ‘Door de toepassing van gewalste granen en gezonde vezels in bijna al onze dracht- en lacto voeders houden we de uitval bij zeugen onder controle. Via speciale productietechnieken kunnen we voldoende grove delen in de voeders toepassen. Daarmee hebben we grip op de darmgezondheid van zeugen.’
Het belang van de microflora
Het wordt steeds duidelijker dat de gezondheid van de darmen en darmflora van essentieel belang zijn om optimale resultaten te bereiken, zowel bij biggen als bij vleesvarkens en zeugen. Dit gaat veel verder dan alleen een effect op mestconsistentie. De microflora heeft ook invloed op de afweer, het welzijn en het gedrag van dieren, denk aan onrust en bijterij. ABZ werkt nauw samen met onder andere Schothorst Feed Research die hier actief onderzoek naar doet. We onderzoeken welke grondstoffen en nutriënten het meest gunstig zijn, maar kijken ook naar het productieproces: hoe grof of fijn malen we de verschillende grondstoffen en hoe pelleteren we de voeders? Zo kunnen we de darmflora van uw varkens zo gezond mogelijk houden en gaan we voor topprestaties.