Vanaf 1 juli 2020 kunt u starten met het invullen van de Welzijnscheck om een beter inzicht te krijgen in het bijtgedrag van uw biggen.
Op dit moment is het couperen van staarten alleen toegestaan als de maatregelen tegen bijtgedrag onvoldoende werken. De dierenarts kan dan een attest uitschrijven waardoor couperen toch mogelijk blijft, maar dit verandert. Per 1 juli a.s. wordt de Welzijnscheck onderdeel van IKB en vóór december 2020 moeten varkenshouders de Welzijnscheck uitvoeren op hun bedrijf. Dat geldt per Uniek Bedrijfsnummer (UBN) en per diercategorie.
Plan van aanpak
Op basis van de uitkomsten moeten varkenshouders een plan van aanpak maken op gebied van bijvoorbeeld gezondheid, klimaat, voeding en management om het risico op bijtgedrag te verminderen. Het hebben van een plan van aanpak op basis van de Welzijnscheck is verplicht vanaf 2021.
Lange staarten
De Welzijnscheck is ontwikkeld door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa). Het doel: beter inzicht in het bijtgedrag van varkens, zodat kan worden vastgesteld of het verantwoord is om te beginnen met het houden van varkens met lange staarten. Het is de bedoeling dat varkenshouders beginnen met één of enkele tomen met lange staarten en dit langzaam verder uitbreiden.
[Bron: Varkens.nl]
Meer weten?
Overleg met uw varkensspecialist wat de Welzijnscheck voor uw bedrijf betekent. Zij helpen u graag!
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van de Coalitie Vitale Varkenshouderij: klik hier >
Contact