De juiste voeding beïnvloedt de darmgezondheid en weerstand van de jonge dieren positief. Variatie in technische resultaten hangt nauw samen met zaken als huisvesting, management en gezondheidsstatus op de varkensbedrijven. Wanneer er sprake is van speciale omstandigheden, kan hier met voeding op gestuurd worden.
Op basis van nieuwe inzichten, onderzoek en ervaring met onze meest succesvolle speen- en biggenvoeders wordt het ABZ speen- en biggenvoerassortiment vernieuwd. De komende maanden zullen onze varkens- specialisten u dit vernieuwde assortiment toelichten mede aan de hand van een leaflet en onze ervaringen.
Darmgezondheid is voor ons het uitgangspunt voor de invulling van ons speen- en biggenvoerassortiment. Eiwit is één van de sleutelnutriënten die onmisbaar is voor goed biggenvoer. Eiwitten (aminozuren) zijn belangrijk voor een maximale spier-eiwitaanzet, maar bij verandering van de diergezondheidsstatus verschuift de behoefte van bepaalde aminozuren. Bij een hoog ruw eiwitniveau kunnen deze behoeftes vaak prima vervuld worden. Bij een lagere diergezondheidsstatus kan een teveel aan ruw eiwit echter gemakkelijk resulteren in hogere niveaus aan onverteerd eiwit in de dikke darm, wat zorgt voor diarree. Tijdens momenten van stress, zoals de periode rondom het spenen, is het daarom van belang niet te overdrijven in het ruw eiwit- gehalte en juist te kiezen voor een laag ruw eiwit niveau.
Bij een laag eiwitgehalte is het belangrijk om in te steken op de juiste balans van aminozuren. Bij infecties, maar ook bij stress, vinden er ontstekingsreacties plaats waarbij er acute-fase eiwitten worden geproduceerd. De acute-fase eiwitten zorgen voor een grote vraag naar aminozuren, waardoor er minder eiwit in spierweefsel wordt aangezet. Bepaalde aminozuren, zoals threonine en tryptofaan, zijn belangrijke nutriënten tijdens deze ontstekingsreacties.
Eiwit is één van de pijlers voor gezond biggenvoer, maar onze unieke productielocatie in Leusden geeft extra mogelijkheden om te voorzien in het juiste speenvoer. Wij werken in Leusden met geschoonde granen om de kans op gezondheidsproblemen te verlagen en de concentratie mycotoxines in het voer omlaag te brengen. Ook zijn er mogelijkheden tot het apart malen van grondstoffen, zodat specifieke eigenschappen van een grondstof het best tot hun recht komen. Wanneer er gestreefd wordt naar een hoge groei is het zaak om grondstoffen fijn te malen en zo te komen tot een hoge verteerbaarheid van nutriënten. Wanneer de focus meer gericht is op het verbeteren van darmgezondheid, zoals bij biggenvoeding vaak het geval is, is het ook zaak om de keuze te maken voor een geschikt niveau aan vezels. Hiervoor is de grondstof van belang en daarmee het type vezel, maar ook de maalfijnheid ervan. Grove delen van granen hebben een positief effect op maagniveau en op de samenstelling van de darmflora. Hierdoor hebben grovere delen een positief effect op het verminderen van de enterobacteriën.
Voor onze vernieuwde speen- en biggenvoeders zien wij dat de basis ligt bij darmgezondheid, waarbij er dan ook zeer specifiek is gekeken naar de bijbehorende eiwit- en aminozurenbehoeftes en de belangrijke rol van goede vezels.
Bent u geïnteresseerd naar onze ervaringen met deze voeders? Neem dan gerust contact op met één van onze varkensspecialisten!