Als vleesvarkenshouder wilt u uw varkens zoveel mogelijk tot waarde brengen. Al naargelang slachterij zijn hiertoe verschillende mogelijkheden. Vleesvarkenshouders hebben meerdere keuzemogelijkheden, maar moeten voor het beste rendement vooraf bepalen wat ze willen. Wil ik in een bepaald vleesconcept leveren of aan een bepaalde slachterij.
De vleesvarkenshouder dient dan vooraf rekening te houden met de aankoop van de biggen qua concept en/of genetische aanleg. Ook de inzet van soort voer, voerschema en afleverstrategie zijn bepalend voor de beste opbrengstprijs. Verder kan de classificatiemethode in de slachterij een bepalende factor zijn voor de inzet van soort big, voer- en afleverstrategie. Bijna 20 procent van de Nederlandse vleesvarkens worden in Duitsland geslacht en geclassificeerd met de AutoFOM-methode. Bij AutoFOM kan de juiste voerstrategie en een goed aflevermanagement zo meer dan € 10 per varken uit maken!
AutoFOM-3 versus HGP
Sinds begin 2016 worden in vrijwel alle Duitse slachterijen de varkens geclassificeerd volgens het AutoFOM-3 systeem. In Nederland wordt nog altijd geclassificeerd en uitbetaald op basis van het zogenaamde prikpistool, het Hennesey-Grading-Probe. Hierbij wordt de dikte van het spek en spier op een vaste plaats in het karkas met een naald met lichtsensor gemeten. Deze waarden worden middels een formule omgerekend naar een geschat mager vleespercentage. Deze meting vindt plaats aan het einde van het slachtproces, net voor de karkassen de koeling in gaan.
Het AutoFOM principe werkt anders. Hierbij wordt de meting gedaan aan het begin van het slachtproces, wanneer het karkas nog niet geopend is. Je kunt het principe vergelijken met een soort MRI-scan. Er worden met 16 sensoren, die ultrasone golven uitzenden, circa. 2.000 plakjes van 0,05 cm gemaakt van het karkas. Dit levert per varken 32.000 waarden op die teruggebracht worden tot een aantal hoofdonderdelen. Dit alles werkt tot een slachtsnelheid van 1.400 varkens per uur! Dat is dus elke 2,5 seconde een varken.
Voordelen AutoFOM-3
Met deze 32.000 waarden per varken maakt het apparaat met bijbehorende software een nauwkeurige schatting van wat elk technisch onderdeel van het karkas weegt. Het gaat hier om de schouder (schulter), karbonadestreng (lachs), ham (schinken) en de buik (bauch). Van de buik wordt ook nog het magervleespercentage bepaald met behulp van de verhouding spier/spek in de buik. Voor de slachterij is het voordeel van de AutoFOM techniek dat één dag eerder bekend is welke onderdelen met welke kwaliteit de volgende dag op de uitsnijtafel liggen. Hierdoor kan een slachterij sneller anticiperen op vraag en aanbod voor de klant. Daarom zie je tegenwoordig ook in Nederlandse slachterijen deze techniek toegepast worden, maar dan alleen voor de interne logistiek. Ook sluit je door deze classificatie techniek een menselijke factor in de classificering uit, hoe klein deze invloed ook is.
Een betere verwaarding van het karkas is een voordeel voor de uitbetalingscapaciteit van de slachterij.
Maske
De waardering van een karkas op basis van AutoFOM geschiedt middels de zogenaamde Maske. Dit is de matrix op basis waarvan de waarde van elk individueel onderdeel wordt bepaald. Voor de ham, schouder en karbonade is dit het gewicht en de gewichtsklasse. Voor de buik is het gewicht en het mager vleespercentage bepalend.
Elk deelstuk heeft een, voor de betreffende slachterij, ideaal gewicht. Deze klasse wordt met de hoogste factor beloond. Is het deelstuk lichter of zwaarder, dan is de factor lager. Door nu de factor te vermenigvuldigen met het gewicht van het deelstuk, krijg je het aantal punten per onderdeel. Tel je van alle vier de delen de punten bij elkaar op, dan krijg je het totaal aantal punten van het betreffende karkas. Door het aantal punten te vermenigvuldigen met de prijs, heb je de waarde van het karkas. Door het totaal aantal punten te delen door het gewicht, krijg je de indexpunten per kilogram. Dit ligt meestal rond de 0,980 tot 1,010. Dit is een indicatie of je op het juiste spoor zit voor wat betreft aflevergewicht en vleeshoeveelheid.
Tot slot
Een juiste voerstrategie en aflevermanagement zijn belangrijk voor de uiteindelijke opbrengst van uw vleesvarkens. Onze varkensspecialisten kunnen u hierbij adviseren. Door van een grotere groep varkens de individuele waarden te analyseren, kunnen wij samen met de slachterijdeskundigen een analyse maken waar en waarom er punten verloren gaan en er dus geld in de stal blijft liggen.