De technische cijfers van 2024 zijn afgesloten en daarmee zijn de landelijke cijfers in de sector ook bekend. Tijd om de balans op te maken over de resultaten van 2024.
Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is in 2024 weer gestegen. Volgens de Agrovision kengetallenspiegel van 31,2 naar 31,5. Dit betekent 0,3 big extra dan het voorgaande jaar. Een stijging die we jaarlijks terugzien door vooruitgang in genetische potentie.
Meer levend geboren en lager uitval
Bij zeugenhouders die voeren van ABZ Diervoeding was het gemiddeld aantal gespeende biggen 33,8. Hiermee komen deze zeugenhouders gemiddeld een stuk boven het landelijk gemiddelde uit. Een trend die we jaarlijks terugzien, en waarvan we trots zijn dit te mogen doorzetten.
Een hoger aantal gespeende biggen komt voornamelijk door een hoger aantal levend geboren per worp, waarbij bedrijven met voer van ABZ gemiddeld op 16,1 uitkomen, 0,6 big meer dan het landelijke gemiddelde. Ook zien we dat de uitval voor spenen één procent lager ligt.
Voeren naar behoefte, op het juiste moment
Met onze GMI-techniek zetten we al jaren in op precisie voeren bij zeugen. Door gedurende verschillende productiestadia de spek- en spierdikte te monitoren, weten we beter wanneer de zeug behoefte heeft aan energie, en wanneer aan aminozuren. Dit zorgt dat we op individuele bedrijven gerichter kunnen voeren, maar tegelijk ons assortiment door de jaren heen zo goed mogelijk hebben kunnen vormen naar de huidige genetica zeugen. Beter voeren naar behoefte, op het juiste moment draagt bij aan meer en een hogere kwaliteit biggen, iets wat in de technisch resultaten terug te zien is.
Gezonde vleesvarkens die groeien
De vleesvarkens zijn ook in 2024 weer harder gaan groeien. Landelijk groeit een varken nu gemiddeld 927 gram per dag. Daarmee is de groei weer toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Bij vleesvarkensbedrijven met voer van ABZ Diervoeding ligt de gemiddelde groei op 935 gram. De uitval bij ABZ-bedrijven is al jaren laag vergeleken met het landelijke gemiddelde, en ook dit jaar is de uitval bij ABZ-bedrijven weer onder de 2%. Onze Dynamo Voeren aanpak met inzet op groei en gezondheid, lijken daarmee samen op te gaan.
Hard vreten
Waar varkens harder groeien, zien we ook dat de voeropname gestegen is. Landelijk ligt de gemiddelde voeropname nu op 2,3 kg per dag. Ook bij ABZ zien we dat varkens die hard groeien, veel voer vreten. Ze groeien immers niet van de lucht. Tegelijk zien we daarin ook een verschuiving in type voer. Omdat deze grote voeropname vooral het gevolg is van veel en snel vreten, is de uitdaging in het voer om de vertering gezond te houden. Meer voeropname, betekent dan ook meer vezels, de juiste grove delen voor een gezonde maagwerking en tegelijk het vreetgedrag sturen met voervorm, bijvoorbeeld onze Krusli.
Voorlopig zien wij de trend van harder vreten en harder groeien doorzetten. Waarmee we ook een trend zien dat steeds meer varkenshouders in de startfase kiezen voor Krusli in plaats van een korrel.