Meten is weten
Meten is belangrijk om te weten hoe je draait, en waar je bij moet sturen. Het bijhouden van cijfers zorgt dat er een degelijke analyse gemaakt kan worden als er problemen spelen. Zo kan de vinger op de zere plek gelegd worden.
Uit de technische cijfers van ABZ-klanten kunnen wij volgen wat de effecten van onze voeders en advisering zijn. Als ABZ vergelijken we onze resultaten ook met landelijke cijfers. Dit geeft een goede trend in de sector weer en hoe onze voerprogramma’s daarin meedraaien.
Hoge getallen in 2023
2023 was een uitzonderlijk jaar qua prijzen. Zo was de gemiddelde bigopbrengst bij zeugenhouders 34 euro hoger dan het jaar ervoor, wat resulteerde in een zeer hoge voerwinst van landelijk 1740 euro per zeug.
Bij de vleesvarkenshouderij zorgde dit dure big meteen al dat er veel startkapitaal nodig was. Maar waar het big duur was, stegen ook de vleesvarkensprijzen met bijna 45 euro per varken. Tegelijk daalden de voerkosten voornamelijk in de tweede helft van het jaar, wat resulteerde dat er op jaarbasis zo’n 10 euro minder voer per vleesvarken nodig was. Al met al steeg de voerwinst in de vleesvarkenshouderij met 20 euro ten opzicht van 2022.
Wel moeten we natuurlijk rekening houden dat in zowel de zeugen- als vleesvarkenshouderij de overige kosten ook enorm gestegen zijn. Energie, arbeid en natuurlijk mestkosten moeten nog vanuit de voerwinst bekostigt worden.
Gezonde varkens, loont in resultaten
Kijken we naar de technische resultaten dan zijn landelijk 0,3 biggen per zeug extra gespeend en afgeleverd. Ook het aantal levend geboren biggen steeg met 0,3. Deze extra geboren biggen zijn dus allemaal goed grootgebracht en afgeleverd.
Opvallend was dat in de cijfers van enkel ABZ-zeugenhouders de groei van de gespeende biggen met 20 gram is toegenomen ten opzichte van 2022. Ook bij de ABZ-vleesvarkenshouders steeg de gecorrigeerde groei met 28 gram en komt daarmee uit op gemiddeld 918 gram per dag. Tegelijk zagen we de voederconversie dalen met 0,03 punt. De uitval bij ABZ-vleesvarkensklanten daalde in 2023 naar gemiddeld 1,85. De uitval lag daarmee beduidend lager dan het landelijk gemiddelde van 2,50.
De lagere uitval past bij de inzet van meer vezels, structuur en een uitgebalanceerde verhouding in aminozuren afgestemd op het varken, waarmee Dynamo voeren zich onderscheid. Gezonde varkens zorgen voor meer en efficiëntere groei, wat nu ook zichtbaar wordt in de resultaten.