Door de fors gestegen graanprijzen en de goede oogst verwachting van maïs kan het in 2021 voor varkensbedrijven financieel zeer interessant zijn om CCM te voeren. De verwachting is dan ook dat het verbruik van CCM bij de zelfmengers dit jaar omhoog gaat. CCM is een gewaardeerde grondstof in de varkensvoeding vanwege de hoge energiewaarde. De positieve eigenschappen van CCM komen het beste tot hun recht als het oogsten, malen, opslaan en vervoederen op de juiste manier gebeurt.
Droge stof %
Voor een geslaagde kuil is het belangrijk om het juiste dorsmoment te kiezen. Dit is voor CCM die in een droogvoerinstallatie (CDI) gaat anders dan voor CCM in brijvoer. De korrel is pas oogstrijp als er op het aanhechtingsvlak van de pit en de spil een zwartkleuring ontstaat. Dit betekent dat de droge stof van de korrel dan minstens 60% is. Voor brijvoerbedrijven is een droge stof percentage tussen de 60 en 65% optimaal. Bij dit vochtgehalte conserveert de kuil het beste. Voor verwerking van de CCM bij droogvoer (CDI) bedrijven is de richtlijn tussen de 65 en 70% in verband met de loopeigenschappen.
Maling van CCM
Varkens krijgen vaak te grof gemalen CCM. Het advies is dat maximaal 15% van de CCM groter mag zijn dan 2 millimeter. Bij te grof gemalen CCM kunnen de enzymen die zetmeel en vet afbreken onvoldoende hun werk doen. De grove delen komen dan onvolledig verteerd in de mestput. Bovendien blijkt dat grof gemalen CCM in de brijvoerinstallatie snel uitzakt.
Het resultaat van het malen van CCM is van meer factoren afhankelijk: de hardheid van de korrels en hoe droog ze zijn, de soort molen en afstelling hiervan, de zeef op de molen en de hoeveelheid spil.
Het is belangrijk om tijdens het malen van de maïskorrels de maalfijnheid te bepalen. Dan kun je nog direct het maalproces corrigeren voor een goed eindresultaat.
Tips voor het inkuilen van CCM
Als de CCM gemalen is, moet deze zorgvuldig worden ingekuild. Broei is het meest bekende probleem bij CCM-kuilen die in de zomerperiode worden gevoerd. Een sleufsilo met gladde wanden en vloeren heeft dan ook de voorkeur.
Hieronder een opsomming van de belangrijkste aspecten bij het inkuilen van CCM:
- Zorg voor een goed schoon gemaakte sleufsilo.
- Hang vooraf plastic over de wanden, zodat die later dicht gevouwen kunnen worden.
- Verdeel de CCM laagsgewijs over de kuil.
- Rij de kuil aan met een zware tractor of shovel.
- Laat de CCM iets boven de silowanden van de kuil uit steken, zodat er geen regenwater tussen de silowand en het kuilplastic blijft staan.
- Maak de kuil niet te hoog en/ of te breed. Pas dit aan naar de verwachtte voersnelheid. Het advies is in de winter een voersnelheid van minimaal 1 meter en in de zomer een voersnelheid van minstens 1,5 meter per week.
- Als de kuil eenmaal vol is, sluit deze dan zo snel mogelijk luchtdicht af.
- Dek de kuil af met een laag zand van rond de 10 cm.
Voor een goede conservering zal de kuil minstens 4 (beter 6) weken dicht moeten blijven voordat ervan gevoerd kan worden. Het toevoegen van een conserveringsmiddel aan de hele kuil is pas noodzakelijk bij een te hoog of te laag droge stofgehalte.
Analyse van CCM kuilen
Uit analyse van veel CCM-kuilen blijkt dat er een grote variatie is in ruwe celstof-, zetmeel- en vetgehalte. Dit leidt tot grote verschillen in energiewaarde van CCM variërend van 1,44 tot maximaal 1,58 EW op droge stof basis. Varkenshouders die grote percentages CCM in het voerrantsoen opnemen, moeten hierop alert zijn. Het is daarom raadzaam om de CCM-kuil te laten analyseren en een bedrijfseigen voederwaardematrix op te laten stellen. De specialist varkenshouderij van ABZ Diervoeding kan u hierover advies geven.
Meer weten over hoe u CCM kunt inkuilen voor het beste resultaat?
Wij helpen u graag!
Contact opnemen >