Het voeren van biggen is eigenlijk een spanningsveld tussen groei en darmgezondheid. Hierin is elk bedrijf anders. Zo spelen onder andere de genetica van de zeug en beer en de voerstrategie in de kraamstal en biggenstal een rol in het samenstellen van het optimale biggenvoer. Daarom werken onze varkensspecialisten nauw samen met onze nutritionisten varkenshouderij. Zo zijn we continue bezig met het optimaliseren van uw biggenvoer.
Dynamo speenvoer en biggenvoer
Elk bedrijf en elk dier heeft een andere behoefte. Om een brede range van deze behoeftes te dekken, hebben wij het Dynamo biggenvoer assortiment samengesteld. Hierbij is gekeken naar vier belangrijke kenmerken:
- darmgezondheid,
- voeropname,
- groei, en
- type.
Vervolgens hebben we vier voersoorten ontwikkeld. Deze zijn te zien in de onderstaande tabel:
De linkerkant van de tabel is gericht op darmveiligheid (te zien aan het aantal plusjes). Verder naar rechts verschuift de focus naar groei. Graag leggen wij de de eigenschappen van deze vier voersoorten (met name nutriënt(eiwit)samenstelling) aan u uit.
- Fit-lijn voor biggen:
De darmen gezond houden, daar draait de Fit-lijn om. De Fit-lijn is uitermate geschikt voor biggen met een hoge voeropname die gevoelig zijn voor diarree. De Fit-lijn is hiervoor geschikt door de keuze voor gemakkelijke verteerbare eiwit- en energiebronnen en een hoog vezelgehalte. Dit wordt gerealiseerd door de vezelkeuze en de specifieke maling ervan in het speenvoer.
‘De darmen gezond houden, daar draait de Fit-lijn om.’ - Puur-lijn voor biggen:
De Puur-lijn is grotendeels identiek aan de Fit-lijn. De Puur-lijn is echter gericht op biggen met een lagere voeropname. De darmen houden we gezond door dezelfde unieke grondstofkeuzes, maar ook door onder andere extra energie en aminozuren halen deze biggen toch hun groei. - Garant-lijn voor biggen:
De Garant-lijn is gericht op optimale groei voor de goed vretende biggen. Bij een goede gezondheidsstatus staat deze lijn garant voor een optimaal saldo per big. Om deze reden bevat de Garant-lijn naast een speenvoer, twee biggenvoeders die aansluiten op de veranderde aminozuurbehoeften van de groeiende big. Een goede prijs-/kwaliteitsverhouding staat voorop. - Subliem-lijn voor biggen:
Met de Subliem-lijn stimuleert u uw biggen om voldoende voer op te nemen met een hoog energie- en aminozuurgehalte. De Subliem-lijn blinkt door de hoge niveaus van smakelijke energiebronnen en goed verteerbare eiwitbronnen uit in het behalen van zeer scherpe voederconversies. Het resultaat is hard groeiende en geblokte biggen.
Strategie biggenvoer
Zoals eerder genoemd speelt de voerstrategie een rol in het kiezen van de juiste voersoorten. De voerstrategie begint al in de kraamstal. Het type voer (melk, pre-starter of speenvoer) en de voeropname in de kraamstal bepaalt de mate waarin een big gewend is aan het verteren van plantaardige grondstoffen. De overschakeling van moedermelk naar een brok is immer een grote stap. Verder heeft de vorm waarin het voer wordt verstrekt in de kraamstal invloed op de voeropname. Het is bekend dat de voeropname hoger is, als een voeder wordt verstrekt in de vorm van een papje (bij voorkeur aangemaakt in warm water). In onderstaande tabel wordt een assortiment opbouw weergegeven van het Dynamo biggenvoer, echter de opbouw kan variëren per bedrijf.
[klik op de afbeelding voor een vergrote weergave]
Genetica
In de praktijk komen we vele verschillende soorten genetica tegen. Deze verschillende genetica vragen om verschillende voersamenstellingen. De factoren die hierin meespelen zijn onder andere: voeropnamecapaciteit, genetische aanleg voor vlees- en spekaanzet en afzetmarkten. Genetica is een onderdeel van het bedrijfsspecifieke beeld en op zichzelf niet bepalend voor de keuze van de voersoorten.
Een bekend voorbeeld dat we vaak terugzien in de praktijk is dat Tempo dieren een hogere voeropnamecapaciteit hebben ten opzichte van Pietraín dieren. Dieren met een lagere voeropname kunnen profijt hebben van een voer wat voeropname stimuleert (door de concentratie en smakelijkheid van het voer). Dieren met een hoge voeropname kunnen profijt hebben van een geconcentreerder voer om later zelfs de voeropname wat te remmen.
Darmgezondheid door biggenvoer
Op het gebied van darmgezondheid speelt voeding een belangrijke rol. Verschillende problemen kunnen (deels) door voeding worden opgelost/voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de speendip. De speendip ontstaat tijdens het speenmoment en wordt veroorzaakt door onder andere stress. Door vezels en goed verteerbare eiwitten toe te voegen aan een speenvoer kan de darmgezondheid van een big positief worden beïnvloed. Een ander voorbeeld is Pia. Pia kan bij met name zware vleesvarkens een groot probleem zijn. Ondanks entingen zijn er bedrijven waar de chronische Pia ervoor zorgt dat er achterblijvers en slijters onder de varkens zijn.
Eiwit
We spreken over goed verteerbare eiwitten voor speenvoer en biggenvoer om darmgezondheid te beïnvloeden, maar welke grondstoffen zijn nu verantwoordelijk voor het ruw eiwitgehalte van een voeder? Voor een regulier speenvoer en biggenvoer zien we dat de granen (gerst, tarwe, maïs en bakkerijproducten) een groot aandeel van het eiwit (circa 40 %) leveren, waar wellicht vaak naar eiwitrijke grondstoffen als soja, zonnebloem en raap wordt gekeken. Raapproducten en zonnebloemzaadschroot komen in een speenvoeder echter niet vaak voor. Dit vanwege het negatieve effect op voeropname (raap) en lage verteringscoëfficiënten van het eiwit om zodoende eiwitfermentatie in de dikke darm tegen te gaan. Daarvoor in de plaats wordt in voeders voor jonge biggen juist meer ingezet op beter verteerbare eiwitbronnen als bijvoorbeeld sojaschroot, sojabonen, soja-eiwitconcentraten, aardappeleiwit en zuivel. Waarbij soja-eiwitconcentraten een voorkeur hebben qua kwaliteit eiwit, vanwege de hogere 3-uurs verteerbaarheid ten opzichte van sojaschroot. Sojaschroot bevat nog ANF’s (anti nutritionele factoren) als lectines en trypsine die de vertering in negatieve zin beïnvloeden.
In onderstaande figuur is dit terug te zien, doordat in een speenvoer 15% van het eiwit afkomstig is van sojaschroot en voor een biggenvoer dit percentage stijgt naar 35%, waarmee sojaschroot de belangrijkste eiwitbron voor dit biggenvoer is geworden. Een grondstof als zonnebloemzaadschroot wordt bij oudere biggen met een betere vertering opgenomen, te zien is dat deze voor 4% van het eiwitgehalte zorgt.
Wilt u nog meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Dan verwijzen wij u graag naar de volgende websitepagina’s:
- Klik hier> voor de websitepagina: Vragen over grondstoffen in varkensvoer
- Klik hier> voor de websitepagina: Vleesvarkensvoeding: weet u wat u voert?
Advies & informatie over biggenvoeders
Heeft u vragen over uw biggenvoer of biggenvoer samenstelling, neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten.