Het aanpassen van de deeltjesgrootte van grondstoffen is een actueel thema binnen de veevoedersector. Volgens ABZ Diervoeding liggen hier kansen om de varkenshouderij in Nederland te verbeteren. Door het aanbieden van de juiste fractie grove delen, wordt bij gespeende biggen de ontwikkeling van een gezond maag- en darmstelsel gestimuleerd. Het veranderen van de deeltjesgrootte(verhouding) van grondstoffen in varkensvoer, aangepast op de fysiologische behoefte van een dier, maakt een optimale benutting van voedingstoffen mogelijk. ABZ Diervoeding streeft naar het behalen van scherpere voederconversies met behoud van maag- en darmgezondheid bij biggen en vleesvarkens, door middel van het aanpassen van de deeltjesgrootte van grondstoffen in het voer.
Wij, Marc Meulepas, Janneke Sonnemans en Geert van Staalduinen, zijn alle drie vierdejaarsstudenten Dier- en Veehouderij aan de HAS Hogeschool te ‘s-Hertogenbosch. Op 5 februari 2018 zijn wij begonnen met afstuderen bij ABZ Diervoeding. Voor onze afstudeeropdracht hebben wij onderzoek gedaan naar de optimale deeltjesgrootte in varkensvoeders. Dit hebben wij onderzocht middels een literatuurstudie en een praktijkproef.
In deze praktijkproef hebben wij drie soorten varkensvoeders getest met ieder een verschillend aandeel grove- en fijne delen. Deze voeders zijn getest op 528 gespeende biggen (T20 en TN70 x PIC408), voor een periode van 5 weken. In deze periode zijn er wekelijks metingen verricht door de biggen te wegen, het voer terug te wegen en is de mestconsistentie gescoord. Daarnaast zijn veterinaire behandelingen en uitval bijgehouden. De resultaten van dit onderzoek waren in overeenstemming met onze verwachtingen, waarbij duidelijke verschillen te zien waren.
Wilt u voor goud gaan met uw biggen en bent u nieuwsgierig naar onze resultaten?
In de aankomende augustus editie van het relatiemagazine ABZ Nieuws vindt u uitgebreide informatie over ons onderzoek.