Een goed stalklimaat is van groot belang voor de gezondheid van uw varkens. De huidige lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid maken het echter lastig om het klimaat in de stallen goed en stabiel te houden. Het gevolg: meer luchtwegproblemen en vaker onrust en bijterij.
Als varkenshouder kunt u een indruk van het stalklimaat krijgen door goed te kijken naar het gedrag en gezondheid van uw varkens. Hieronder staan enkele signalen vermeld die kunnen duiden op klimaatproblemen.
Ademhaling: hoesten, niezen, benauwdheid
Deze verschijnselen wijzen mogelijk op Influenza-, App-, Mycoplasma- of circo-virusinfectie. Bloedonderzoek kan een indicatie geven van de oorzaak en helpt bij het bepalen van de behandeling. Maar wat te doen als de klachten terugkeren na behandeling of als het herstel van de dieren langzamer gaat dan verwacht? Bedenk dan dat het stalklimaat direct van invloed is op longgezondheid. Bij een slecht stalklimaat zijn varkens vatbaarder voor allerlei ziektes. Dit zien we dan ook terug op de slachtlijn in meer afwijkingen bij de borstvliezen en de longen. Zeker als er geen sprake is van klinische verschijnselen op het bedrijf kunnen deze verschijnselen voor u als een verrassing komen. Vaak wordt gedacht dat dergelijke afwijkingen veroorzaakt worden door infecties zoals App of Mycoplasma. Uit onderzoek is echter gebleken dat in de meerderheid van de gevallen deze afwijkingen vooral door klimaat- en managementproblemen worden veroorzaakt.
Gedrag: onrust, agressie
Management-technische zaken als voer- en drinkwaterverstrekking en hokbezetting kunnen oorzaken zijn van onrust en agressief gedrag. Maar ook een afwijkend klimaat kan de oorzaak zijn. Bij een afwijkend klimaat zullen aanpassingen in de voer- en drinkwaterverstrekking of het toepassen van medicijnen niet tot oplossingen leiden.
Omdat moderne vleesvarkens een hoge voeropname hebben, produceren ze veel warmte die middels ventilatie afgevoerd moet worden. Om hun maximale groei te kunnen halen, zijn er nieuwe, lagere normen voor de staltemperatuur.
Zorg ervoor dat uw varkens die (extra) ventilatie niet als tocht ervaren. De luchtsnelheid mag niet te hoog zijn en het verschil tussen de binnenkomende lucht en de stallucht niet te groot.
Bijterij is een multifactorieel probleem. Er is nooit één specifieke oorzaak aan te wijzen. Om de groeiprestaties zoveel mogelijk op peil te houden, bestellen veel varkenshouders in deze periode van het jaar tijdelijk AS-Mix bij. AS-Mix verbetert direct het gedrag en de rust in de stal en past in een brede aanpak bij onrust- en bijterij problematiek.
Liggedrag
Varkens gaan op andere plekken liggen om tocht of koude luchtval te ontwijken. Ze gaan bijvoorbeeld op de roosters liggen en bevuilen het dichte vloergedeelte, waardoor de varkens en het hok bijzonder smerig worden. Dit kan ook gebeuren bij een vloerverwarming die niet goed werkt. Bij een klimaatmeting zal dit snel aan het licht komen.
Zorg voor voldoende onderdruk in de hokken.
Hierdoor is de luchtverdeling beter en ervaren varkens minder tocht.
Hou vooral de buitenste hokken van de stal extra in de gaten.
Hier is de isolatie vaak net iets minder, waardoor het er vaak vochtiger is.
Problemen met gespeende biggen
Bij gespeende biggen stijgt de ventilatiebehoefte snel naarmate ze ouder worden. Verkeerde instellingen van de computer of afwijkingen aan de hoeveelheid per dier geventileerde lucht kunnen tot een hogere luchtvochtigheid en infectiedruk leiden of tot koude luchtval. Dit kan zich uiten in diarree of streptokokkeninfecties.
De eerste week na opleg is een uitdaging. De biggen groeien dan nog niet zo hard en produceren ook nog niet zoveel warmte. Om in deze fase toch een droog klimaat te creëren, zul je zeker moeten verwarmen. Daarnaast moet de ventilatie heel precies – en zeker niet te hoog – worden afgesteld.
Het is bekend dat hoe meer kunststof er gebruikt is in de afdelingen, hoe lastiger het is om de warmte kwijt te raken. Vooral in de laatste weken op de batterij. Biggen geven dan veel warmte af waardoor harder wordt geventileerd. Dit geeft meer risico op tocht en onrustig gedrag en staartbijten.
We zien de praktijk meer problemen met staartbijten en oornecrose bij een volledig roostervloer in combinatie met kunststofrooster.
Een simpele oplossing is een zware rubbermat midden in het hok leggen waar de biggen op kunnen liggen.
Persoonlijk advies
Herkent u één of meer signalen? Besteed dan aandacht aan het stalklimaat. Kijk naar de luchtsnelheid, de luchtverdeling, te grote dag- en nachtverschillen in de temperatuur, koude luchtval en de hoeveelheid geventileerde lucht per dier. Waar hangt de voeler? Is er windinvloed bij de luchtinlaat? Onze varkensspecialisten hebben diverse hulpmiddelen om u te helpen bij het realiseren van een optimaal klimaat.