Varkenshouders die produceren binnen Beter Leven 1 ster, moeten het nodige aanpassen vanaf 1 januari 2025. Beter Leven bedrijven die nieuw bouwden moesten al aan deze eisen voldoen, maar bestaande bedrijven hadden een overgangstermijn tot 1 januari 2025. Nu die overgangstermijn afloop, zullen ook in de bestaande stallen de nodige zaken aangepast worden.
In Nederland wordt rond de 20% van de varkens in Beter Leven 1 ster gehouden. Hiermee is het inmiddels een belangrijk segment van de markt. Beter Leven varkens gaan vooral naar de supermarkten. Binnen de overkoepelende brancheorganisatie van supermarkten (CBL) hebben zij gezamenlijk afgesproken om varkensvlees te verkopen die voldoen aan Beter Leven 1 ster.
De aanpassingen in bestaande stallen zijn voor het ene bedrijf uitdagender, dan voor het andere. Afhankelijk van de uitgangssituatie is het immers makkelijker om extra ramen te maken en hokken samen te voegen tot grotere groepen. Aangezien deze aanpassingen toch de nodige kosten met zich meebrengen, lijken de meeste slachterijen of ketens hiervoor ook een meerprijs te gaan betalen.
Een deel van de bedrijven hebben de aanpassingen inmiddels al gerealiseerd. Een deel zal dit de komende tijd in orde maken. Ook zijn er bedrijven die bewust niet investeren in de aanpassingen en teruggaan naar reguliere varkens.
Nog een keer de belangrijkste aanpassingen van Beter Leven 2025 op een rij:
Daglicht
Varkens moeten een dag-nachtritme hebben, met voldoende licht (40lux) tijdens de dag. Een belangrijke aanpassing is dat er voldoende daglicht binnenkomt.
- Bij licht door ramen in de wand, moet dit 2% van de afdeling zijn.
- Bij licht via het dak, moet dit 1% van de afdeling zijn.
- Bij een lichtkoker, moet dit 0,5% van de afdeling zijn.
Er wordt gekeken naar de totale oppervlakte van een afdeling, inclusief de gangpaden, en exclusief plateau’s. Zorg bij licht via het dak, dat dit voldoende hoog zit zodat het licht over de afdeling kan verspreiden. Dit zorgt ook voor een betere verspreiding van de warmte zodat dit niet bij één hok terecht komt.
Groepen en afmetingen
Zeugen en vleesvarkens worden in grote groepen gehouden van minimaal 20 dieren. Kleinere groepen mag wel, maar dan moet de ruimte per dier hoger zijn. Zijn groepen groter dan 40 dieren, dan mag de oppervlakte norm 10% omlaag.
Per Zeug | Per Vleesvarken | |
Oppervlakte bij minder dan 20 dieren | 2,44 m2 | 1,09 m2 |
Oppervlakte bij 20 of meer dieren | 2,25 m2 | 1,00 m2 |
Oppervlakte bij 40 of meer dieren | 2,03 m2 | 0,90 m2 |
Waar dragende zeugen tot nu toe in groepen met voerligboxen gehouden mochten worden, is dit vanaf 2025 niet meer toegestaan. Dragende zeugen gericht voeren kan dan in grote groepen met voerstations, of in kleinere groepen (20 dieren) met een voertrog en korte voerafscheider. Droogvoer bakken voor ad lib voeren kan ook (1 vreetplek op 12 zeugen), maar geeft minder sturing op de juiste voerbehoefte en conditie van de zeug.
Stroeve mestplaats
Alle varkens (biggen, vleesvarkens en zeugen) moeten een voldoende stroeve mestplaats hebben. Dit om stevig en zeker te kunnen staan. Dit kan een dichte voer zijn, een kunststof of gietijzeren rooster, of een betonrooster met FSC2000 waarde van 0,60.
Kraamstal
Biggen moeten in de kraamstal helemaal rond kunnen lopen langs de wand, dit betekent dus ook voor de zeug onder of voor de voerbak langs.
Aantal vreetplaatsen vleesvarkens
Bij vleesvarkens gaat het aantal vreetplaatsen van 1 op 12 naar 1 op 8. Bij biggen was dit al.
Dichte vloer bij de biggen
Bij de biggen moet er minimaal 40% dichte vloer komen. Bij vleesvarkens was dit al.
Hygiëneplan
Er dient een strikte scheiding te zijn tussen schone en vuile weg. Deze mogen elkaar dus niet meer kruizen op het erf. Voor bedrijven met alles onder 1 dak geen probleem, maar bedrijven met meerdere stallen die los van elkaar staan, wellicht een puzzel. Omdat in IKB ook normen komen voor de scheiding van vuile en schone weg, is besloten dat deze normen op elkaar afgestemd worden, en de einddatum daarom twee jaar uitgesteld wordt naar 1 januari 2027. Verder moet er een hygiëne sluis met douche zijn.
Vooruitkijken
Bij grotere aanpassingen, houd er dan meteen rekening mee dat iedere afdeling vanaf 2028 een eigen watermeter moet hebben.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team varkens >