Sluimerende PIA is op veel bedrijven een grote kostenpost. De groei valt tegen, dieren zijn minder uniform en de voederconversie blijft aan de hoge kant. Het loont de moeite om onderzoek te doen en te bepalen in hoeverre PIA ook op uw bedrijf een rol speelt. Voor een effectieve PIA-aanpak hanteert ABZ drie belangrijke pijlers. Met de juiste voeding komt u een heel eind, zo geeft ook Schothorst Feed Research aan.
PIA-aanpak met Dynamo voeren
De varkensspecialisten en nutritionisten van ABZ hebben veel ervaring met de juiste PIA-aanpak in de praktijk. Het sleutelwoord hierbij is darmgezondheid. Bij een PIA-infectie zijn de darmen dusdanig aangetast dat de vertering en benutting van voedingsstoffen onder druk staat. Door grondstoffen te gebruiken die gemakkelijk verteren, ontlasten we de aangetaste darmen. Maar dat is niet alles. Via de juiste voeders en additieven kunnen we de darmen ondersteunen om gezond te blijven of weer gezond te worden.
Dit zijn de 3 pijlers van Dynamo voeren bij de PIA-aanpak:
-
FiberFit®: de unieke combinatie van vezels, ontwikkeld door ABZ Diervoeding, die de darmwerking ondersteunt. Vele varkenshouders zetten FiberFit® al in bij PIA-problematiek.
Voor meer informatie over FiberFit® klik hier > - Grip op productie: gezondere varkens met verbeterde technologie. Nutritionist Jacco Vessies: ‘Door de technologie in de fabrieken aan te passen, zien we gezondere varkens. We kunnen veel gerichter sturen en volgen hóe grondstoffen bewerkt worden. Je kunt bijvoorbeeld wel veel vezels toevoegen, maar als die vervolgens in kleine stukjes worden geknipt, doet het niets in de darm.’
Wilt u meer lezen over hoe ABZ Diervoeding grip op productie heeft? Klik hier > - Actuele kennis: bij ABZ bent u verzekerd van moderne voeders. We zetten altijd de laatste onderzoeken en praktijkervaring in om onze varkensvoeders up-to-date te houden. Vessies: ‘Zo ontdekten we dat het sturen van fermentatie, toepassing van grove delen en specifieke zuren tot verbetering kan leiden. Dit passen we toe in onze Dynamo voeders.’
Wilt u weten hoe? Klik hier >
Varkensspecialist René Schennink: ‘Lawsonia is een kiem die bij varkens hoort, en er dus altijd is. Of dieren er ook ziek van worden is een ander verhaal. Juist de dieren die veel vreten lopen meer risico. Ik merk dat we met de PIA-aanpak van ABZ de schade vaak kunnen beperken.’
Hoe kunnen we de dieren verder ondersteunen?
De meest effectieve aanpak van PIA is vaccinatie van biggen of vleesvarkens bij opleg. Gevaccineerde koppels scheiden een stuk minder Lawsonia-bacteriën uit via de mest, waardoor de algehele infectiedruk op het bedrijf lager wordt. In de praktijk blijkt ook dat de impact van de ziekte en het aantal gevallen van acute PIA een stuk minder worden. Natuurlijk is een goede hygiëne altijd belangrijk om de infectiedruk laag te houden. Een belangrijke tip is daarnaast om lege voerbakken te voorkomen: klik hier >
Wilt u meer weten over de PIA-aanpak van ABZ Diervoeding?
Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze varkensspecialisten.
Contact team varkens >Juiste voeding ondersteunt bij PIA
PIA is nog altijd een sluimerend darmprobleem en wordt veroorzaakt door de bacterie Lawsonia intracellularis. Vaccinatie is een oplossing, maar het loont ook om te begrijpen wanneer en waarom de bacterie kan gedijen. Dat helpt om het juiste voer en voedingsstrategie in te zetten, zo schrijft varkensvoedingsdeskundige Francesc Molist van Schothorst Feed Research in het internationale magazine Pig Progress.
In de praktijk wordt aangenomen dat er in perioden met grote temperatuurverschillen meer uitbraken van PIA bij zware varkens kunnen optreden. Hoewel het nog steeds niet precies duidelijk is hoe dit komt, lijkt er een relatie te zijn met voeropname. Bij hoge dagtemperaturen zullen varkens minder vreten, maar wanneer de temperatuur ‘s nachts of de volgende dag daalt, zullen ze flink gaan vreten om te compenseren. Wanneer varkens ineens te veel eten, zal het voer sneller door de maag gaan en dus minder goed verteren, waardoor meer restjes onverteerd voer aan het einde van de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. De PIA-bacterie gebruikt dit om te groeien met als gevolg een PIA-uitbraak.
Daarom is het interessant om de hoeveelheid onverteerde voerresten die aan het einde van het maagdarmkanaal aankomen, te beperken. Voor de PIA-aanpak via voer betekent dit:
- Minder fermenteerbare koolhydraten. De PIA-bacterie gebruikt onder andere fermenteerbare koolhydraten om zich te vermenigvuldigen. Door die te verlagen wordt de kans op een uitbraak kleiner.
- Meer onverteerbare (inerte) vezels. Inerte vezels zorgen ervoor dat het voer langzamer door de maag en de darmen gaat, zodat de vertering meer in balans is en er minder voedselresten overblijven aan het einde van het maagdarmkanaal.
- Niet te veel eiwit. Het verlagen van het eiwitgehalte vermindert het risico op eiwit-fermentatie in de dikke darm, waardoor de productie van giftige amines wordt verminderd die ook de darmgezondheid aantasten.
- Meer structuur in het voer. Structuurrijk voer zal langer in de maag blijven wat de maaggezondheid en vertering ten goede komt. Er zal minder onverteerd voer aan het einde van de dunne darm aankomen. Structuur verhogen kan door middel van specifieke grondstoffen en met voldoende grove delen in het voer, zoals via gewalste gerst.
[Bron: Pig Progress]
ABZ Diervoeding past bovengenoemde punten gericht toe bij het maken van haar Dynamo varkensvoeders. Kortom, door slim met structuur, vezels, eiwit en koolhydraten om te gaan, zorgen we ervoor dat er weinig onverteerde voerresten aan het einde van de dunne darm aankomen. Zo kan de PIA-bacterie minder goed groeien en kunnen we de schade door PIA zoveel mogelijk beperken.
Verschijnselen PIA
Een mooie koppel varkens met een uitstekende gezondheid en toch ineens donkere, bloederige diarree en plotselinge sterfte bij enkele oudere, snelgroeiende vleesvarkens of opfokgelten; er is sprake van ‘acute PIA’ (Porcine Intestinal Adenomatosis). Dat hakt er flink in! Een periode van stress of verminderde weerstand kan deze acute vorm in de hand werken, maar vaker nog is de oorzaak onduidelijk. Het lijkt er zelfs op dat de huidige vleesvarkens een groter risico lopen. Acute PIA is meestal het topje van de ijsberg …
Chronische PIA
Veel frequenter zien we namelijk bij vleesvarkens (tot 70 kg), opfokzeugen en soms al bij biggen na het spenen, een ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door bleke dieren en ‘slijters’, oftewel ‘chronische PIA’. De ziekte ontstaat op zijn vroegst twee weken na de eerste infectie met de kiem. Ook al is er aan de buitenkant weinig te zien, er is wel degelijk van alles aan de hand in de darmen. Zowel onderzoek als praktijk laten zien dat chronische PIA tot aanzienlijke financiële schade leidt als gevolg van uitval en verminderde technische resultaten. Het leidt zomaar tot 30 – 50 g minder groei, een halve tot hele punt hogere voederconversie, een hogere uitval en meer ondereind.
De bacterie
De boosdoener is de bacterie Lawsonia intracellularis. Besmetting vindt plaats via mest van geïnfecteerde dieren. Hokgenoten krijgen de bacterie via de bek binnen waarna deze zich nestelt ín de darmwandcellen. Lawsonia veroorzaakt daar extra celdeling. De woekering van darmcellen zorgt voor een nauwe doorgang aan het einde van de dunne darm, vlak bij de overgang naar de dikke darm. Vandaar de term ‘tuinslangdarm’. De voedselbrij kan hierdoor moeilijk passeren en de dieren zullen het voer niet meer goed verteren, waardoor de groei achter uit gaat.
Diagnostiek
Het aantonen van PIA bij uw varkens kan op verschillende manieren, zoals sectie op ingestuurde dieren, het analyseren van speeksel en/ of mestmonsters via PCR-technieken. De opbouw van antilichamen in het bloed komt ongeveer 3 – 4 weken na infectie op gang, zodat bloedmonsters geanalyseerd kunnen worden om te bepalen wanneer de infectie heeft plaatsgevonden. Raadpleeg uw dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose.