‘Leerzaam en gezellig’. Zo werd de nieuwe serie ABZ Varkenscafés omschreven. Varkenshouders en specialisten vanuit de verschillende regio’s van ABZ Diervoeding, De Samenwerking en Bosgoed gingen met elkaar in discussie over het produceren voor de markt. Boodschap van de avond: kostprijs is belangrijk, maar aanvullende eisen richting dierwelzijn en duurzaamheid krijgen steeds meer aandacht.
Het was interessant om met een kleine club varkenshouders in gesprek te gaan. Vooral het maken van keuzes in een dynamische omgeving over voer en afleverstrategieën gaf levendige discussies. Door de kleinschalige opzet was er voldoende tijd om op vragen in te gaan. En natuurlijk voor de nodige gezelligheid.’
Produceren voor de markt
De eerste vraag was: ‘Wie is de markt en wat vraagt die?’ De consument is uiteindelijk de laatste schakel, maar de retail is voor een groot deel bepalend. Voor ons als sector is het vooral van belang om te produceren wat de markt vraagt. Dit was altijd de scherpste prijs en dat geldt voor ±70 procent van de markt nog steeds. Daarnaast begint er een steeds groter segment te ontstaan waar naast prijs ook waarden als dierwelzijn en duurzaamheid beginnen te wegen.
Welke eisen en hoe, dat hangt van het segment af. Zo is 1 ster Beter Leven een groot segment geworden, met daar binnen weer onderscheidende stromen met eigen kenmerken. Biologisch is nog steeds erg klein in de varkenshouderij, maar wel vrij stabiel en met een constante afzet. 2 en 3 ster Beter Leven varkens zijn een echte niche. Deze concepten komen op, maar hebben een heel sterk onderscheidend verhaal nodig met bijbehorende marketingslagkracht om voet aan de grond te krijgen.
Hoogste bedrijfswinst
Zeker binnen de gangbare varkenshouderij, maar ook binnen 1 ster, is produceren tegen een scherpe prijs erg belangrijk. Technisch goed draaien is daarbij noodzakelijk, ook voor de zeugenhouder die moet produceren voor de markt (de vleesvarkenshouder). Zo blijkt uit een rekenvoorbeeld van ABZ dat zelfs bij hogere voerkosten, het technisch resultaat veel harder doortikt in de bedrijfswinst. Het verlagen van het aantal restbiggen en meer biggen afleveren zoals de markt vraagt, blijkt de grootste financiële voordelen op te leveren.
ABZ Dynamo Scan
Dat het beste resultaat een gevolg is van een dynamische bedrijfsvoering blijkt wel uit de ABZ Dynamo Scan. Hiermee kan ABZ voor een individueel bedrijf verschillende scenario’s uitrekenen. Factoren als voerprijs, biggenprijs, vleesprijs, maar ook doorloopsnelheid op het bedrijf en technisch resultaat worden daarin meegenomen. Het effect van een kleine wijziging in biggenprijs en voerprijs kan grote gevolgen hebben voor de keuzes die je moet maken. Een leuk inzicht wat de nodige discussies opleverde.
Duurzaamheid en dierwelzijn
Duurzaamheid en dierwelzijn krijgen steeds meer aandacht. Er zijn concepten die graag meer circulaire grondstoffen willen, zoals minder granen en meer reststromen zoals broodmeel. Brijvoerbedrijven scoren hier al heel goed op en kunnen zich daarmee dus ook onderscheiden.
Een onlosmakelijk item in duurzaamheid is de CO2-footprint, iets waar we steeds meer mee te maken krijgen. Naast herkomst is efficiëntie het sleutelwoord om de CO2-footprint te verlagen: hoge opbrengsten per hectare, produceren waar het klimaat goed is en scherp draaien in de stal. De Nederlandse varkenshouderij zal zich daarmee onderscheiden van andere landen. De kennis van de Nederlandse mengvoersector met haar uitgebreide voederwaarderingssytemen kan optimaal benut worden om technisch resultaat te combineren met CO2-gunstige grondstoffen.
Wat past bij mij?
Een heel belangrijk onderdeel van produceren voor de markt, is produceren wat bij jouw past. De bedrijfsvoering wordt pas een succes als je er zelf achter staat. Wil je vrij zijn in de markt, of aangesloten zijn bij een keten? Vind je het mooi dat een dier naar buiten kan, of word je kriebelig van een hogere voederconversie? Kies het segment waar je je goed bij voelt en produceer zo goed mogelijk wat bij dat segment past.
Benieuwd naar de verschillende scenario’s voor uw bedrijf?
ABZ denkt graag met u mee. Met onze ABZ Dynamo scan kunnen we verschillende keuzes inzichtelijk maken voor uw bedrijf. Vraag uw varkensspecialist om meer informatie.
Contact team varkens > Aanvraag studieavond of ABZ Varkenscafé >