De genetische vooruitgang in de varkenshouderij vraagt om een betere afstemming van vleesvarkensvoer. Op een nieuwe manier naar het voeren van vleesvarkens kijken, dat is wat ABZ Diervoeding doet na een recente inventarisatie van de genetische ontwikkelingen. Op basis van deze nieuwe informatie bracht ABZ de verschillende genetica van vleesvarkens in beeld en stemde daar haar voeders op af. Het resultaat: gezondere dieren en economischer voeren.
Genetische vooruitgang
Vleesvarkens verschillen genetisch gezien in vele opzichten van elkaar, maar op het gebied van spier- en spekaanzet en voeropname zijn de verschillen tussen genetische lijnen het grootst. Daarnaast zijn afgelopen tien jaar zowel de gemiddelde voeropname als de verschillen tussen dieren verder toegenomen. DSM bracht recentelijk de genetische ontwikkelingen in kaart. ABZ Diervoeding gebruikte deze informatie over de spier-/spekverhouding en voeropnamecapaciteit van verschillende moderne genetische lijnen – en daarbinnen ook de verschillende geslachten – voor het optimaliseren van haar voeders.
Koppeling aan nutriëntbehoefte
Nutritionisten stemmen de precieze voedingsbehoefte op de spier- en spekdikte van vleesvarkens af. Zo hebben dieren met een hoge voeropnamecapaciteit en een lagere spier-/ spekverhouding (zoals Tempo en Duroc) een minder geconcentreerd voer nodig met voldoende aandacht voor gezonde vezels en darmgezondheid. Dit zijn met name de borgen. Daarentegen hebben beren en gelten een lagere voeropnamecapaciteit en daarnaast een hogere spier-/ spekverhouding (zoals Piétrain). ABZ Diervoeding heeft deze verschillende nutriëntbehoeften gekoppeld aan de verschillende genetische lijnen en geslachten.
Lagere voerkosten met Dynamo vleesvarkensvoeders
Het assortiment Dynamo vleesvarkensvoeders van ABZ Diervoeding is volledig afgestemd op de moderne genetica. Beren, borgen en gelten van de verschillende genetische lijnen zijn uitgezet op basis van hun voeropname, spekdikte en spieraanzet. De Dynamo voeders zijn daar overheen geplaatst.
Op deze manier kan een varkenshouder heel gemakkelijk zien welk voer bij zijn type varken past. Daarbij speelt ook de toepassing een belangrijke rol. Varkens met een zeer hoge voeropnamecapaciteit kunnen in de afmestfase nog flink hard doorgroeien, waardoor ze in dit stadium met een goedkoper voer toe kunnen. Bij genetica met een lagere voeropnamecapaciteit moet de focus nog meer op jeugdgroei liggen. Hier vindt namelijk de meeste vleesaanzet plaats. Door op deze manier naar het voeren van vleesvarkens te kijken, kunnen varkenshouders nog nauwkeuriger naar behoefte voeren en gaan de gezondheid en efficiëntie van de varkens omhoog. In de praktijk dalen de voerkosten.
Darmgezondheid staat voorop
Topprestaties komen niet tot stand door alleen te kijken naar de juiste nutriëntverhoudingen, zoals energiewaarde en lysine. Een goede darmgezondheid is een voorwaarde. Daarom krijgt darmgezondheid bij ABZ Diervoeding volop aandacht. Bijvoorbeeld door granen grof te walsen in plaats van alles heel fijn te malen. Tom Jilesen, varkensspecialist bij ABZ Diervoeding: ‘Door grove gerst in ons vleesvarkensvoer te gebruiken wordt de darmgezondheid van de dieren beter. In de stal zie ik minder oplopers en een lagere PIA-druk’. Ook houdt ABZ in haar voeders rekening met de verteerbaarheid en zuurbindende waarde van grondstoffen. Een gezond maagdarmkanaal draagt bij aan een sterke weerstand, mooie mest en een hoge en efficiënte groei.
Note voor de redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
- Jacco Vessies, Nutritie ABZ Diervoeding, kantoor Nijkerk: tel. 033 422 15 10, e-mail: j.vessies@abzdiervoeding.nl.
- Jolande Baselmans, PR & Communicatie, kantoor Eindhoven (aanwezig op maandag, dinsdagmorgen en donderdag), e-mail: j.baselmans@abzdiervoeding.nl