Juiste voeding tijdens het interval spenen tot bronst heeft invloed op de snelheid waarmee zeugen in bronst komen en drachtig worden. Ga ook voor optimale vruchtbaarheid en lees hier onze 5 tips.
Het interval van spenen tot bronst is een cruciaal moment in de cyclus van zeugen, met name voor de productiviteit. Als gevolg van een hoge melkgift en achterblijvende voeropname kunnen zeugen flink zijn afgevallen. Uit onderzoek blijkt dat door conditieverlies en warmte in de kraamstal zeugen minder goed berig worden en dat de rijping van eicellen achterblijft. Dit leidt tot kleinere en minder uniforme tomen, meer terugkomers, een hogere worpindex en een hoger vervangingspercentage. Onze 5 tips kunnen u helpen.
1. Fit de kraamstal uit
Voor zeugen is de kraamstal vaak té warm. Met hittestress tot gevolg. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer zeugenhouders ervoor kiezen om de Lacto Subliem Zomer ook buiten de warme zomermaanden in te zetten. De Lacto Subliem Zomer geeft minder warmteproductie en extra ondersteuning van de weerstand en vruchtbaarheid. Zeugen verliezen minder conditie en spenen mooiere biggen. Lees hier meer over de achtergronden en proeven:
2. Zet een flushvoer in
Zeugen hebben na het spenen andere behoeftes dan tijdens de lactatie. Het flushvoer van ABZ is speciaal samengesteld voor snel herstel van conditie met de juiste energie, eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Het stimuleert daarnaast de berigheid en optimale rijping van de eicellen. Dit verbetert niet alleen het drachtigheidspercentage, maar ook de kwantiteit en kwaliteit van de volgende worp.
Flushvoer zorgt er ook voor dat het uier goed opdroogt en voorkomt infecties aan baarmoeder en urinewegen.
3. Extra aandacht voor gelten
Bij voorkeur worden gelten 10 dagen voor de eerste inseminatie geflusht. Dit bevordert de bronst, het aantal en kwaliteit van de geovuleerde eicellen en zorgt voor een mooie eerste worp.
4. Onbeperkt toegang tot schoon water
Water is de belangrijkste voedingsstof voor zeugen. Een onbeperkte en makkelijke toegang tot schoon drinkwater geeft een betere voeropname en resulteert in gezondere zeugen en een verhoogde productie. Bij twijfel over de kwaliteit van het drinkwater is het altijd raadzaam om monsters te nemen, vraag uw varkensspecialist om meer informatie.
5. Leg uw zeugen in de watten
Zeugen zijn best flexibel en zullen goed presteren binnen een temperatuurbereik dat thermoneutrale zone wordt genoemd. Zorg dat zeugen, vooral in de zomerperiode, koel worden gehouden en zorg voor rust, reinheid en regelmaat. Dit zal de technische resultaten zeker ten goede komen, zo blijkt uit onderzoek van o.a. de Australische onderzoeker Paul Hemsworth.
Heeft u nog vragen?
Onze varkensspecialisten geven u graag meer informatie over de mogelijkheden om uw resultaten te optimaliseren. Ze voorzien u graag van advies.
Contact team varkens >