Elke dag wordt er een controle ronde gelopen en wordt er gekeken naar de dieren of ze fit zijn en of ze goed gegeten hebben. Zoals ik in mijn voorgaande blog al noemde, vragen we het maximale van onze dieren. Dit is niet alleen goed voor de varkenshouder, maar ook voor de dieren, omdat een gezond dier het beste presteert. Toch vergeten we vaak een cruciaal onderdeel van deze dagelijkse controle, namelijk:
weet jij wat je voert?
Hiermee bedoel ik nu niet de samenstelling van het voer. Wij als ABZ Diervoeding hechten erg veel waarde aan een transparante communicatie. Varkenshouders die van ons voeren, mogen dus ten alle tijde de voersamenstelling inzien. We kunnen deze samen bespreken en eventueel het voer aanpassen naar de wens van de varkenshouder of nog belangrijker: de behoefte van de dieren.
Wat ik wel bedoel is: voer je wel exact de kilogrammen die je meent dat je voert?
Als specialist varkens maak ik voor al mijn klanten voerschema’s. Deze schema’s worden op maat gemaakt, per bedrijf en dan nog per diercategorie. We sturen de voergift erg nauwkeurig aan. Soms gaat het over een verschil van 100 gram meer of minder. Het is dus erg belangrijk om zeker te weten dat bijvoorbeeld een voerstation wel uit doseert wat we van het apparaat vragen.
Vaak worden bij een eerste voerlevering de dosators nagewogen of voerstations gekalibreerd. Dit omdat het soortelijk gewicht van het voer anders kan zijn dan het eerder gebruikte voer. Dit houdt in dat 1 liter voer niet altijd dezelfde hoeveelheid kg voer hoeft te zijn. Ondanks dat een samenstelling niet of nauwelijks verandert, is het toch belangrijk om met enige regelmaat de voergift te controleren. Grondstoffen zijn immers een natuurproduct, die ook variëren in soortelijk gewicht en voederwaarde. In de voermachines kan een afwijking ontstaan, maar ook het voer kan bij gelijke samenstelling anders zijn in soortelijk gewicht.
Als voerleverancier proberen wij een zo constant mogelijke voersamenstelling af te leveren. Helaas kunnen we niet alles sturen. Onze nutritionist optimaliseert de samenstelling aan de hand van beschikbaarheid, kwaliteit en prijzen van grondstoffen en toevoegmiddelen. Net na een nieuwe oogst is het extra belangrijk goed te kijken naar de voeropname van uw dieren. De voederwaarde, dus bijvoorbeeld het eiwit, zetmeel of ruwe celstof gehalte van de grondstoffen kan wisselen van de oude naar de nieuwe oogst. Met regelmaat worden grondstoffen geanalyseerd, worden onze matrixen voor de voederwaarde aangepast en waar nodig de voeders geoptimaliseerd. Daarnaast doet ABZ Diervoeding mee aan Voederwaarde.nl. Hierbij worden verschillende grondstoffen en voeders van ons nagekeken en hierdoor kunnen wij dus garanderen dat de voederwaarde klopt.
Desondanks blijft het dus belangrijk om ook goed in de stal te blijven kijken of alles klopt. Een dosator is vrij simpel nagewogen en ook voerstations kunnen gekalibreerd worden. Hiermee voorkom je afwijkingen en mogelijk problemen in de stal.
Meten is weten en dus ook weten wat je voert.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Mieke Peijnenburg
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje