Het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat we bij ABZ Diervoeding deze maag- en darmgezondheid klachten niet herkennen. Wel hebben we verschillende opties om deze problemen te tackelen. De vraag is: waar begint het probleem nu eigenlijk?
Varkens houden is topsport. We vragen het maximale van onze zeugen, biggen en vleesvarkens. Een zeug vragen we zo veel mogelijk kwalitatief goede biggen te spenen. We willen dat onze biggen en vleesvarkens zo hard mogelijk groeien. Dit is niet alleen goed voor de boer, maar ook voor het dier want een gezond en blij varken presteert ook het beste.
Als voerleverancier helpen we hieraan mee door goed verteerbaar voer te maken, waar de dieren optimaal van presteren. De behoefte van uw varkens staat hierbij altijd voorop. Er bestaat een bedrijfsoptimum op voeren naar prestatie. Ondanks dat de dieren hard kunnen groeien met dit voer, wordt wel veel gevraagd van het maag-darmkanaal. Dit kan voor problemen zorgen, zoals oplopers. Een oploper kan ontstaan doordat er teveel onverteerbaar eiwit of snel verteerbare koolhydraten in het voer zitten. Deze zorgen voor een onbalans in de maag (zie foto) en zijn een voedingsbron voor bacteriën in de darmen. Zo kan bijvoorbeeld een clostridium bacterie zorgen voor gasophoping in de darmen. Deze gasophoping kan voor gezondheidsproblemen zorgen en zelfs sterfte als gevolg hebben.
Op de foto hierboven zijn twee verschillende magen te zien. Eén met een soep als inhoud en de rechtste maag met een stevige brij. Te weinig vezels in het voer zorgt ervoor dat het voer te snel door de maag zal gaan. Hierdoor krijgt de maag niet de kans om een goede verdeling te maken tussen de zure en basische inhoud. De kans op onder andere maagzweren wordt hierdoor groter. Door het toevoegen van genoeg vezels krijg je, zoals op de foto rechts te zien is, een mooie brij in de maag.
Zoals eerder gezegd presteert een blij en gezond varken het beste. Daarom leggen wij onze focus op maag- en darmgezondheid.
We hebben verschillende technieken en producten in huis die we in kunnen zetten. Hieronder worden er een aantal benoemd:
- Grover voer met structuur
Grover voer met structuur in plaats van allemaal fijn gemalen grondstoffen in het voer. Door het voer minder fijn te malen blijven er meer vezels in-tact wat de verblijftijd in de maag verhoogt en een gezonde prikkel geeft aan de darmen. - Enkelvoudig malen van grondstoffen
Sommige grondstoffen willen we juist fijn gemalen hebben en andere worden bewust grof gehouden. Door de grondstoffen los van elkaar te behandelen, zorgen we voor een optimaal gebruik. - Gewalste gerst
Gewalste gerst i.p.v. gemalen gerst. Door later in het maal-meng proces gewalste gerst toe te voegen in plaats van de gerst te malen, zorgen we voor extra vezels. Gerst is hier een mooi product voor. Door gewalste gerst toe te voegen, houden we nog meer vezels over dan wanneer we de gerst grof malen. - FiberFit®
FiberFit® is een combinatie van vezels en zuren en kan ingezet worden bij maag- en darm problematiek. - Fit-lijn
We hebben verschillende voerlijnen waaronder ook de Fit-lijn. Deze lijn is ingericht op veiligheid en gezondheid. - Voeren naar behoefte van de dieren
Geen enkel bedrijf is gelijk aan een ander. Daarom blijven wij kijken naar de behoefte van de dieren. Als het blijkt dat de dieren baat hebben bij een speciale samenstelling, dan kunnen wij dit makkelijk en snel aanpassen en leveren.
Welke van deze aanpassingen ingezet wordt, is afhankelijk van het probleem waar de varkens tegenaan lopen. Soms kan de inzet van een product tijdelijk zijn om bijvoorbeeld de druk van een ziekte op te vangen en soms is een varkensstapel erg gevoelig voor bepaalde problemen en wordt ervoor gekozen producten standaard in te zetten.
Voer en gezondheid van dieren is een onderwerp waar uren over verteld kan worden en pagina’s vol over geschreven kunnen worden.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Mieke Peijnenburg
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje