Een veel besproken onderwerp de laatste weken: de nieuwe wet dieren. Hierin wordt gezegd dat het dier zijn natuurlijk gedrag moet kunnen vertonen. Allereerst wil ik zeggen, dat ik deze blog niet wil gebruiken om alleen mijn mening te ventileren of te zeggen wat goed en fout is. Ik denk namelijk dat we allemaal wel kunnen stellen dat we het beste voor hebben met onze dieren. Alleen wanneer doen we het goed?
Even terug naar de titel van deze blog. Kent de mens nog zijn eigen natuurlijke gedrag? De mens is geëvolueerd van aapachtige naar holbewoner, naar uiteindelijk de huidige versie van onszelf. Het gedrag wat wij vertoonden in onze beginfase is totaal niet meer te vergelijken met het gedrag nu. Hoewel bepaalde onderzoeken nog refereren naar de oerinstincten van de mens, zijn deze in ons dagelijkse gedrag ver te zoeken. Dit komt omdat de mens slimmer is geworden en manieren heeft gevonden om het leven makkelijker en langer te maken. Maar is dit dan nog wel natuurlijk? Of sluiten we ons zelf af van ons eigen oergevoel? Denk aan het gebruik van auto’s in plaats van onze eigen benenwagen.
Zijn wij niet erg hypocriet om te verwachten van onze gedomesticeerde dieren wat we zelf niet doen? En, hoe ver gaan we in natuurlijk gedrag? We gaan ervan uit dat natuurlijk gedrag bevorderlijk is voor het welzijn. Maar als we het begrip ‘natuurlijk gedrag’ in de breedst mogelijke zin pakken, is dit dan nog wel zo?
Als team varkenshouderij zijn wij vorige week bij Zonvarken geweest. Een concept bedacht door August Offenberg, Otto Offenberg, Jeroen Koks en Rob Nieuwenhuis. Een conceptwaar aandacht wordt gegeven aan het welzijn van de dieren, het milieu en ook de varkenshouder zelf. Alle dieren liggen op stro, met de mogelijkheid om binnen en buiten te komen. Een mooi concept waarin het natuurlijk gedrag van de dieren bevorderd wordt, maar ook hier is het niet mogelijk om de dieren het natuurlijk gedrag te laten vertonen. Simpelweg omdat dit niet bevorderlijk is voor het dierwelzijn. Uiteindelijk leeft een varken van nature niet in een stal met uitloop, maar in het bos. Wordt het niet dagelijks gevoerd door een boer, maar moet het zoeken naar zijn eigen eten en als het ziek wordt, dan wordt het niet geholpen met medicijnen maar zal het waarschijnlijk sterven. Ons gedomesticeerd varken is geen wild varken meer. Heeft het dan nog wel hetzelfde natuurlijke gedrag nodig?
Als laatste nog een kleine, maar toch wel belangrijke opmerking: We zijn allemaal varkenshouders. Of je nu traditioneel varkens houdt, of biologisch of je in een concept werkt. We vormen één sector waar we samen trots op mogen zijn!
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Mieke Peijnenburg
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje