De letter ‘R’ is weer in de maand en zoals elk jaar brengt dit veel uitdagingen met zich mee. Bij de mens zien we vaak een nieuw seizoen beginnen met verkoudheidjes en griepjes. Ook voor de dieren is dit niet de makkelijkste tijd.
Voor we op de uitdagingen van het najaar gaan focussen even een korte terugblik op de aflopende zomer. In het voorjaar leken we een herhaling te krijgen van de afgelopen jaren. Ineens was de zomer daar met een paar extreem hete dagen. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen. De zomer van 2021 was gevuld met regenachtige dagen en milde temperaturen (vergeleken met de voorgaande drie jaren dan toch). Voor sommigen was dit een feest, anderen baalden hier ontzettend van. Voor de dieren is het fijn geweest dat we geen extreme hittegolven gehad hebben.
Ondanks dat er een warme nazomer voorspeld wordt, neemt het niet weg dat de zomer echt op een einde loopt. De dagen worden korter en de nachten kouder. Doordat de dagen korter worden, kun je als zeugenhouder problemen met najaarsverwerpen ervaren. Dit komt doordat een zeug van nature liever niet drachtig raakt in het najaar gezien ze dan midden in de winter moet afbiggen. Stallen, waar veel natuurlijk licht binnen komt, hebben vaak meer last van dit soort problemen omdat de dieren het korter worden van de dagen meer ervaren. Ook stallen waar weinig natuurlijk licht binnen komt, kunnen hier last van hebben. Het dier voelt de seizoenen toch aan door ook de lagere temperaturen.
Als je merkt dat er de laatste weken meer verwerpers of terugkomers zijn, is het zeker niet verkeerd om eens je licht regime na te kijken. Hierbij is het aantal uren licht bepalend maar ook de sterkte en kwaliteit van het licht. Door lampen aan te laten kun je de dagen ‘verlengen’ en zal de zeug minder snel doorhebben dat de zomer op een einde loopt. Echter, als je veel natuurlijke lichtinval hebt en je kunstlicht niet voldoende is zal deze truc niet goed werken. De dieren ervaren dan geen constante daglengte. Zorg dat de lampen goed zuiver zijn, loop alle lampen eens na of ze nog goed werken. Heb je twijfels of er voldoende licht is? Dan kunnen wij deze meten met een luxmeter.
Het najaar brengt nog andere uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan koude nachten en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Hierdoor is het mogelijk dat er teveel koude lucht in de stal valt. Dit kan voor verschillende problemen zorgen zoals hoest en bijtgedrag. Om dit te voorkomen is het zaak om de luchtinlaat wat te verkleinen of af te schermen om harde koude luchtinval te beperken. Als je geen aparte zomerinstellingen hebt in de klimaatcomputer hoeft je hier niets te veranderen. Twijfel je of de luchtinlaat goed is, dan kunnen we de luchtbewegingen in de stal met rook controleren. Dit houdt in dat we op specifieke plekken rook blazen en kijken hoe de luchtverdeling is en hoe de verse lucht bij de dieren komt. Hiermee kunnen we ook een lek in de afdeling of putventilatie opsporen.
Mensen worden geadviseerd om wanneer de R in de maand is extra vitamines te slikken. Dit omdat de weerstand verlaagd is in deze maanden. De gezondheidsdienst heeft een onderzoek gedaan naar vitamine D bij vleesvarkens. Door de wettelijke maximale eis is het verschil in de werkingseffectiviteit van belang. Weet u hoe dit op uw bedrijf is?
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Mieke Peijnenburg
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje