Dit jaar hebben we een vrij nat en koud voorjaar gehad. Er leek geen einde te komen aan de regen. Het voorjaar is de tijd om na te denken over wat we kunnen doen om de gevolgen van de warmte te beperken. Want voor je het weet is het binnen een week 28 graden. De laatste jaren hebben we te maken met lange, hete en droge zomers. Temperaturen van boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer en de uitschieters naar 35+ graden houden ook lang aan. Deze temperaturen zorgen voor hittestress bij de varkens.
Wat is hittestress nou precies?
Een varken heeft een thermo neutrale zone (comfort zone), of wel een optimale omgevingstemperatuur waarin het varken zich het beste voelt. Voor jonge biggen ligt deze temperatuur hoger dan voor oudere dieren. Wanneer de temperatuur onder of boven deze zone gaat, kan dit voor problemen zorgen. Wanneer die onder deze zone komt, is er risico op onderkoeling.
Wanneer de temperatuur boven deze zone komt spreken we van hittestress. Het varkens kan dan zijn eigen lichaamswarmte niet goed meer kwijt aan de omgeving. Tekenen van hittestress zijn onder andere een verhoogde ademhaling (meer dan 50 keer per minuut in rust), een verlaging van de voeropname en meer wateropname. De gevolgen van hittestress zijn groot. Niet alleen wanneer het warm is maar ook nog maanden naderhand zijn de gevolgen merkbaar.
De directe gevolgen zijn:
- Meer conditie verlies bij de gelten en zeugen in de kraamstal
- Minder melkgift > lagere speengewichten
- Meer embryonale sterfte in de vroege dracht
- Lagere geboorte gewichten
De latere gevolgen zijn:
- Verlengd interval spenen – dekken
- Kleinere tomen in volgende worp
- Meer terugkomers
De laatste jaren merken we dat de warmteperiodes erg lang kunnen zijn. Erg warme dagen in het voorjaar en nog laat in het najaar. Hierdoor is de periode dat de gevolgen van hittestress spelen in de stal ook veel langer.
Om de hittestress zo veel mogelijk te beperken kun je als varkenshouder actie ondernemen.
- Een aantal van deze acties worden genoemd in ons artikel ‘zomerdip bij varkens voorkomen’. Klik hier > om dit artikel te lezen.
Daarnaast is het mogelijk om bij ons een Zomer Lacto te bestellen. Dit aangepaste zomervoer beperkt de interne warmteproductie van de zeug. De dieren nemen dit voer makkelijker op waardoor de daling in voeropname minder zal zijn. Dit zorgt ervoor dat de gevolgen van de hittestress aanzienlijk minder worden.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Mieke Peijnenburg
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje