Hoge voerprijzen, hoge biggenprijzen en een varkensmarkt die verschuift naar verschillende uitbetalingssystemen. Dit zorgt dat wij regelmatig vragen krijgen over wat nu de beste strategie is om te volgen.
Ga ik beren mesten, of toch borgen? Ga ik voor 1 ster? Moet ik nog even wachten met het afleveren van mijn vleesvarkens of is het voordeliger om meer rondes te draaien. Eigenlijk is er geen passend antwoord, want dit is afhankelijk van het alternatief in uw situatie.
Met ons team specialisten varkenshouderij zijn we de discussie aangegaan met Kasper Bekker. Kasper is saldo specialist in de varkenshouderij. In zijn rekenmodellen kunnen alle verschillende scenario’s worden berekend. Een model die verder kijkt dan die ene verandering. Het zwaarder afleveren van vleesvarkens kan zo’n ‘simpele’ keuze zijn. Maar die ene keuze heeft gigantisch veel effecten op de kostprijs en daarmee de marge op die laatste kilo’s. Zo is het voer voor die laatste kilo’s goedkoper dan uw gemiddeld voerpakket, maar de voederconversie weer hoger bij die zware varkens. Voor die extra kilo’s groei hoeft u dan weer geen big aan te kopen, want het varken loopt er al. Het risico en de kosten van uitval worden hoger. Immers als een varken in die extra week uitvalt, ben je een duur varken kwijt. Al deze verschillende effecten even doorrekenen op de achterkant van een sigarendoosje is niet te doen. En ook al lijken de prijsverschillen van deze effecten nihil, in de huidige realiteit met lage marges bepalen juist deze details het verschil tussen een positief en negatief resultaat op die laatste kilo. En dat resultaat keer al die varkens maakt de prijsconsequentie voor uw bedrijf weer enorm.
Dat het complex is, dat is wellicht logisch. Maar waarom is er dan niet voor iedereen hetzelfde antwoord. Nou, dat komt omdat de bedrijfsverschillen in deze effecten heel hard door tellen. Het type uitbetalingssysteem kan zorgen dat die extra kilo’s interessant zijn, of juist niet. Een voeropname van 3 kilo in de laatste weken kan zorgen dat een weekje extra de gemiddelde groei omhoog trekt. Terwijl bij een voeropname van 2,5 kilo de groei in die laatste week al zoveel lager is, dat het de gemiddelde groei omlaag haalt. Een halve kg voeropname bepaalt hier dus al of die laatste week positief of negatief is. Of te wel, een klein effect als voeropname kan u een heel ander alternatief geven. Al deze verschillende alternatieven samen bepalen de beste strategie.
U kunt zich voorstellen dat bij het overstappen op een ander concept met daarin meer benodigde oppervlakte, beren versus borgen en wellicht eisen aan het voer deze berekening nog veel complexer wordt. Deze keuzes goed door laten berekenen kan dan veel inzichten geven.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om het goede gevoel. Een systeem moet bij je passen en je moet er achter staan. Dat is uiteindelijk toch de grootste basis voor succes. Maar net als alle parameters op uw eigen bedrijf, verandert de wereld om ons heen ook voortdurend. Weten wat de trends zijn in de wereld is dan ook een must. Mee bewegen met deze trends is ook belangrijk. Uiteindelijk zijn we producenten en moeten we produceren wat de markt vraagt. Om u mee te nemen in de verschillende concepten en afleverstrategieën willen we u graag bijpraten. In juni organiseren we in diverse regio’s een gezellige avond: een ‘ABZ Varkenscafé’. Op een leuke locatie met zichtstal vertellen we u er graag meer over. En natuurlijk sluiten we de avond af met een hapje en drankje. Want de discussie naderhand hebben we na twee jaar corona en digitale webinars ook gemist. Ik hoop u graag te ontmoeten op èèn van onze ABZ Varkenscafés!
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje