Deze keer mag ik (Naomi) het blog waarnemen voor Mieke. In haar vorige blog heeft Mieke het gehad over het belang van een goede opstart van de pasgeboren big. Op maandag 21 februari jl. heeft ABZ een webinar gegeven over gespeende biggen. Om aan te sluiten op Mieke’s vorige blog en ons webinar ‘succesvol biggen spenen’ ga ik jullie wat vertellen over een goede opstart van de gespeende biggen.
Kraamstal
Een kwalitatief goed big spenen begint al in de kraamstal. Allereerst is het belangrijk dat de biggen daar al hebben leren eten. Dit doe je door vaak vers voedsel in de bakjes te doen. Begin hier op tijd mee en doe dit in het begin meerdere malen per dag met kleine beetjes in bakjes. Biggen zijn van nature nieuwsgierig, dus iedere keer wanneer je iets in dat bakje gooit, zullen ze gaan kijken en wat voer opnemen. Omdat biggen in het begin nog niet zoveel opnemen, moet je niet te veel in de bakjes doen. De biggen moeten het bakje leeg kunnen maken en iedere keer vers voedsel krijgen. Zo blijft het voer het lekkerst. Ook de plaatsing van het bakje is belangrijk. Zorg dat het bakje van alle kanten goed bereikbaar is, bij voorkeur in de buurt van de kop van de zeug. Dat stimuleert de big om met de moeder meer te vreten! Als dit niet haalbaar is en je het bakje achter in het hok zet, is het in ieder geval belangrijk dat er geen mest of urine van de zeug in het bakje terecht kan komen.
Wanneer de biggen ouder worden, is het goed om de hoeveelheid te verhogen zodat ze niet zonder voer komen te zitten. Ook hier is het belangrijk dat ze het voer wel op kunnen en dat het dagvers blijft. Het is goed om de biggen na het spenen hetzelfde voer te verstrekken als voor het spenen, zodat de dieren het voer herkennen en er goed van door blijven vreten.
Speenmoment
Wanneer je de biggen gaat spenen is het belangrijk dat ze in een warme, droge en schone afdeling komen> Let hierbij vooral ook op de voerbakken. Deze moeten goed schoon zijn. Voel voor het overplaatsen van de biggen de temperatuur van de vloer, in geval van vloerverwarming: niet te koud/ warm. De vloer moet ongeveer 30 graden zijn. Wanneer biggen het koud hebben, zorgt dit voor afbraak van de darmvilli. Wanneer de biggen in de hokken komen, is het raadzaam om al voer in de bakken te hebben. Vergeet niet de waternippels/ bakjes te checken.
Als de speenbiggen te weinig voer voor het spenen hebben opgenomen, is er kans dat de maag en darmen van de biggen leeg komen te staan. Dit zorgt ook voor schade aan de darmvilli. Hierdoor kan darmlekkage ontstaan, wat er weer voor kan zorgen dat bacteriën en toxinen via de darmen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Vezels zijn hierin erg belangrijk. Deze zorgen voor een langere verblijftijd van het voer in de darmen en zorgt er ook voor dat de PH in de maag zakt waardoor het voer beter verteerd wordt.
Voer verstrekken
Om de biggen na het spenen extra te stimuleren om te gaan eten, kun je de eerste dagen een extra bakje in het hok zetten waarin je extra water en/ of voer verstrekt. Doe dit ook weer meerdere malen per dag. Dit stimuleert de biggen naar het voerbakje te lopen. Je kunt er ook voor kiezen om een extra lokkertje over het voer te gooien of op de dichte vloer in de vorm van een biggenmuesli. Dit stimuleert, vanwege de gevarieerde samenstelling, het natuurlijke wroetgedrag van de biggen. Daardoor gaan de biggen sneller aan het eten. Uiteindelijk komen de dieren in een nieuwe omgeving; ze zijn weg bij de moeder en dit geeft altijd stress. Hoe eerder je ze aan het eten krijgt, hoe beter.
Zorg voor voldoende eet- en drinkplaatsen: een big van ongeveer 8 kilo eet maar 3 à 4 gram voer per minuut. Gespeende biggen brengen ca. 30 bezoeken per dag aan de voerbak. Hiervan is het aantal bezoeken mét voeropname ca. 10 tot 12 keer per dag. Zorg dus ten allen tijde dat er voer in de bakken zit zodat ALLE biggen altijd bij het voer kunnen. Een big van 23 kilo eet ongeveer 6 à 7 gram voer per minuut. Dit betekent dat een big op het einde van de opfokperiode, voor een voeropname van 0,9 kg, globaal 2 uur per dag aan het vreten is. Optimaal zou zijn: één vreetplaats per 5 biggen en een drinkplaats per 10 biggen. Kijk ook naar juiste de afstelling van de voerbak. In de eerste week moet deze ruimer staan afgesteld. Ieder bedrijf is anders, stem daarom altijd met je specialist af wat het juiste voer is voor jouw biggen en welk moment het beste is om te schakelen met je voeders.
Water
Naast voeding is water het belangrijkste nutriënt. Water is belangrijk voor het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam, het reguleert de lichaamstempratuur en zorgt voor de productie van verteringssappen. Het is gewenst dat een big per dag minimaal 10% van zijn lichaamsgewicht aan water opneemt. Controleer ook altijd de waternippels of deze voldoende water geven. Bij gespeende biggen moet de wateropbrengst minimaal 600 ml per minuut te zijn. Het water dient schoon te zijn. Laat de waterkwaliteit ook regelmatig onderzoeken. Spoel de waterleiding in de afdelingen door en ga ook altijd de nippels in de afdeling langs om ze door te laten lopen. Daarmee zorg je dat het stilstaande water in het laatste stukje leiding weggespoeld is.
Klimaat
Verder is het natuurlijk belangrijk dat het klimaat in de afdeling goed is, dat het niet tocht in de hokken en dat de tempratuur ter hoogte van de biggen aangenaam is. De luchtkwaliteit is belangrijk: niet te vochtig en zeker ook niet te veel CO2 of ammoniak in de lucht. Kijk ook altijd of de instellingen van uw klimaatcomputer goed staan bij opleg van de speenbiggen, zodat er voldoende geventileerd wordt.
Tips van Naomi
Door zo optimaal mogelijke omstandigheden te creëren voor de biggen, kunt u een speendip zo veel mogelijk beperken en ervoor zorgen dat de biggen goed opstarten. Dit vergroot het werkplezier en helpt uw biggen vlot aan de gang te komen. In de onderstaande video geeft Naomi nog een aantal tips over wat belangrijke dingen zijn om op te letten bij het spenen van biggen:
Kortom het succesvol spenen van een big is van veel factoren afhankelijk, zorg voor zo optimaal mogelijke omstandigheden, zodat de biggen rond het spenen zo min mogelijk stress ervaren en zo goed mogelijk opstarten.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij of één van onze varkensspecialisten op.
Met vriendelijke groet,
Naomi ten Tije
Mobiel 06 1270 8769
E-mail n.tije@abzdiervoeding.nl
Lees alle ‘Varkens kieken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje