Ongeveer 5% van alle ooien krijgt uierontsteking (mastitis of blauwuier). De melkproductie na aflammeren komt dan onvoldoende op gang. De dorstige lammeren beschadigen het uierweefsel waardoor mastitis een kans krijgt. Dit kan mogelijk ontstaan door slechte kwaliteit ruwvoer of een gebrek aan selenium in de laatste maanden van de dracht, maar ook door schrale koude wind op de uiers, zere bekjes of genetische gevoeligheid voor uierontsteking. Dit kunt u mogelijk voorkomen door 4 weken voor aflammeren te beginnen met 100 g krachtvoer en dit met 100 g per week te verhogen.
Schapen met acute mastitis of blauwuier zijn vaak suf, hebben een verhoogde lichaamstemperatuur (41,5 graden), een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Vaak zonderen de ooien zich af en laten de lammeren niet drinken. Wees alert als de ooien op het voer af komen. Een ooi met een beginnende mastitis loopt afwijkend. De dieren staan wijdbeens of belasten een of beide achterpoten helemaal niet of minder.
Controleer de uiers als de ooien aan de voerbak staan:
- Het uier kan warm, gezwollen en pijnlijk zijn.
- Vaak is de ene uierhelft groter en harder dan de andere.
- Ook kan het uier of de uierhelft roodachtig of paarszwart zijn.
Mastitis of blauwuier
Acute mastitis of blauwuier kan grote gevolgen hebben. Raadpleeg de dierenarts. Uw dierenarts zal een antibiotica kuur voor minimaal 3 dagen voorschrijven. Bij laat ingrijpen kunnen de ooien zelfs overlijden. In ieder geval kunnen de moederdieren de lammeren niet meer zelf grootbrengen. Probeer om de aangetaste uierhelft zo vaak mogelijk per dag uit te melken, maar dit is meestal erg lastig zeker als het kwartier hard is. Vang deze melk op in een emmer zorg dat het niet direct in het stro komt in verband met infectiegevaar.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze schapenspecialisten. Zij helpen u graag!
Team Schapen >