Om de schade door maagdarmwormen en maden te beperken, is het belangrijk om tijdig uw schapen te behandelen. Wees alert op de verschijnselen die optreden bij een worminfectie. Niet altijd treedt diarree op bij een worminfectie. Maagdarmwormen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor verminderde groei van de lammeren en minder melkproductie bij de ooien. Schapen met maden vertonen afwijkend gedrag. Ze hebben jeuk en schuren de aangedane plekken. Bij een echte aantasting met maden worden de schapen sloom, eten niet meer en gaan snel achteruit.
Maatregelen tegen worminfecties bij schapen
- Weid de lammeren zoveel mogelijk op schoon land. Vanaf nu zou het ideaal zijn om elke twee weken te verweiden. Vaak is dit niet de praktijk waardoor mestonderzoek en preventief behandelen nodig zijn.
- Mestonderzoek geeft een goede schatting van de besmetting met wormen weer. Laat mestonderzoek doen bij uw dierenartspraktijk en vraag om advies.
- Ontworm de schapen op basis van het advies bij het mestonderzoek. Ontwormen is maatwerk om een optimaal resultaat te krijgen en de minste kans op resistentieopbouw. Lang niet altijd is het nodig om alle leeftijdsgroepen te behandelen. Registreer na de behandeling welke dieren, welk middel, en welke dosering ze gekregen hebben.
Praktische tips bij ontwormen
Een geschikt moment voor ontwormen is na het aflammeren. Zorg wel voor een goede voorbereiding wat betreft ontwormen. Hieronder een aantal praktische tips:
- Door eerst mestonderzoek te doen wordt onnodig ontwormen voorkomen, dit scheelt kosten en voorkomt resistentie.
- Het juiste moment voor een jaarlijkse standaard behandeling is na het aflammeren. Op dit moment scheiden de ooien de meeste eieren uit en wordt de kans op besmetting van de lammeren verkleind.
- U kunt enkele dieren met goede conditie eventueel overslaan. Dit vermindert de kans op resistentie.
- Bij ooi met lammeren: Ontworm altijd de ooi voordat ze naar buiten gaan. De lammeren kunnen worden ontwormd bij spenen. Breng ze dan na enkele dagen in een schone weide.
- Over- en onderdosering helpt resistentie in de hand. Idealiter weegt u uw schapen om de juiste dosering te bepalen.
- Let op bij aanvoer van nieuwe dieren.
Maatregelen tegen maden (myiasis)
Het seizoen van de groene madenvlieg is weer aangebroken. Deze vlieg veroorzaakt maden bij het schaap (myiasis).
De aanwezigheid van de groene vlieg zorgt allereerst voor onrust onder de schapen. De dieren stampen met hun poten en vertonen schrikachtige bewegingen. Geïnfecteerde dieren gaan schuren en bijten de geïnfecteerde locatie. Het schaap is een zeer gewillig slachtoffer van deze vlieg, waarbij vooral de vatbare dieren als eerste aan de beurt zijn. Hieronder vindt u de risicofactoren en tips:
- Wanneer de schapen zijn geschoren in februari of maart komen maden pas later in het jaar voor. Schapen die niet in de aflamperiode geschoren zijn, kunnen eerder myiasis krijgen. Scheren is dus ook een preventieve maatregel zolang de wol korter is dan 2,5 centimeter.
- Controleer de schapen nauwkeurig om aangetaste plekken op te sporen en behandel ze eventueel in overleg met uw dierenartspraktijk.
- Warm en vochtig weer geeft een snellere toename van vliegen en insecten. Wees hierbij dus extra alert op het voorkomen van myiasis. Pas dus extra goed op in de komende periode.
- Pas op voor te dunne mest bij de schapen door bijvoorbeeld te eiwitrijk gras. Vervuiling van de schapen geeft extra risico op myiasis.
- Een preventieve behandeling met dicyclanil (Clik) beschermt uw schapen gedurende ongeveer 4 maanden. Het werkzame middel diazinon (Neocidol) werkt zowel genezend als preventief tot zes weken. Uw schapen hiermee ‘wassen’ dient dan ook meerdere keren gedurende het voorjaar en de zomer te gebeuren.
Heeft u vragen over het behandelen van schapen?
Neem dan contact op met onze schapenspecialisten. Zij helpen u graag!
Team schapen >