Robotscan … gedaan!
Met de stalperiode in aantocht is het verstandig om robot- en voerinstellingen langs te lopen om te zien of deze nog aansluiten bij de huidige situatie. Deze instellingen hebben veel invloed op hoe een kudde koeien presteert en of het voer wat de koeien eten optimaal wordt benut voor de gezondheid en de productie van de koeien. Je kan met deze instellingen de koeien enorm helpen in hun productie, maar de instellingen kunnen ook juist het tegenovergestelde teweeg brengen als deze niet goed aansluiten bij de situatie in de stal. Dit jaar zijn er veel graskuilen die een lagere voederwaarde hebben dan gewenst en dan gewent. Dit vraagt aanpassingen in het rantsoen en meestal ook aanpassingen in de robot- en voerinstellingen. Met het op stal gaan van de koeien en het voeren van het uitdagende winterrantsoen is het dus een goed moment om alle instellingen na te lopen en af te vinken.
ABZ robotscan
Met de robotscan van ABZ Diervoeding kan goed in beeld worden gebracht hoe de koeien presteren onder de huidige omstandigheden, hoe de robot-instellingen nu staan ingesteld en waar de koeien eventueel belemmerd worden in hun prestaties. Vervolgens wordt op basis van deze informatie en het beeld in de stal een advies op maat gegeven hoe de robots moeten worden ingesteld om het vooraf gestelde doel te behalen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het hoogste voersaldo te behalen, de loop op de robot structureel te verbeteren of de gezondheid van de koeien te verhogen.
Maatwerk
Op ieder bedrijf met melkrobots moet maatwerk worden geleverd, een verkeerde aanpak kan ervoor zorgen dat de resultaten in de stal tegenvallen. Door het rantsoen en de mest te zeven kunnen wij u helpen analyseren wat er moet veranderen in het rantsoen om de resultaten te verbeteren. Ook kunnen we door gebruik van timelapse camera’s het gedrag van de koeien bestuderen en adviezen geven over hoe kleine veranderingen in de stal de melkingen, productie en het arbeidsplezier kunnen verbeteren.
Bij grote rantsoenwijzigingen moeten de instellingen worden nagelopen, omdat wijzigingen in het basisrantsoen kunnen leiden tot wijzigingen in gedrag (loop op de robot) of aanpassingen vragen in de voerinstellingen. Deze winter zal er over het algemeen grotere aanpassingen nodig zijn dan eerdere jaren door de mindere kwaliteit kuilen en de mindere hoeveelheid snijmaïs. Dit vraagt meer bijsturing in de basis door bijvoorbeeld het bijvoeren van meer bijproducten of Lactograan, maar vraagt daarnaast ook aanpassingen in de broksamenstelling die op de robot wordt gevoerd.
Verwante artikelen
- Klik hier > voor meer informatie over ‘Actieve rantsoenen bij robotmelken‘
- Klik hier > voor meer informatie over ‘Zuurtegraad vet in de melk‘
- Klik hier > voor meer informatie over ‘Robotcheck najaar‘
- Klik hier > voor meer informatie over ‘de ABZ robotanalyse‘
Robotspecialisten van ABZ
Het robotteam van ABZ Diervoeding heeft een landelijke dekking en kan op ieder bedrijf, voor ieder robotmerk, in beeld brengen wat er beter kan en waar nog verborgen voersaldo zit. Neem contact op met uw eigen rundveespecialist voor een gezamenlijk bezoek met een robotspecialist. Of bel gerust met één van de robotspecialisten in het robotteam voor een advies op maat.
Contact robotspecialisten >